- Hvor er soldatene som banket opp demonstrantene?

Spør Burmas desperate syklonofre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mens avisa Myanma Alin, et talerør for militærjuntaen, vier mest oppmerksomhet til valgkampen i forkant av folkeavstemningen 10. mai, spør desperate innbyggere i Burma hvor det blir av nødhjelpen etter lørdagens voldsomme syklon.

- Huset mitt ble ødelagt av stormen, men ingen fra myndighetene har vært her og spurt om skadene eller om jeg trenger hjelp, sier en innbygger i Rangoon til det internasjonale magasinet Irrawaddy.

En annen kvinne i det hardt rammede Rangoon etterlyser også soldatene som så raskt fylte byens gater i høst.

- Jeg vet ikke hvor soldatene og Swan Ah-shin-militsen som banket opp de fredelige demonstrantene i september er nå. De var raskt på plass i september. Nå kan de ikke komme og hjelpe syklonofrene, sier hun.

Ifølge Irrawaddy er det munkene som i september ledet an i massedemonstrasjonene mot militærjuntaen, som nå deltar i oppryddingsarbeidet og hjelper innbyggerne med mat og andre forsyninger.

Utsetter folke-avstemningen  

Nyan Win, Burmas utenriksminister, sa på statlig fjernsyn at så mange som 10 000 hadde mistet livet i byen Bogalay alene.

Han satte det foreløpige dødstallet til 15 000. Det tallet er ventet å stige etter det som mest sannsynlig er den verste syklonen som har rammet Asia siden 1991, da 143 000 mistet livet i Bangladesh.

- Hvor er soldatene som banket opp demonstrantene?

I motsetning til Bangladesh er Rangoon og andre byer langs elvedeltaet Irrawaddy, dårlig forberedt på kraftige stormer og uvær.

Statlig radio melder i formiddagstimene norsk tid at folkeavstemningen 10. mai utsettes til 24. mai. Utsettelsen gjelder imidlertid bare de fem distriktene som er erklært som katastrofeområder.

Hjelpearbeidere får reise inn

Nå står internasjonale hjelpeorganisasjoner i kø for å gjøre det de kan for å redde Burmas hardt prøvede befolkning.

Hjelpeorganisasjonen World Vision Australia, sier de har fått innvilget spesialvisum til å sende inn 600 hjelpearbeidere i det fattige sørøstasiatiske landet.

- Dette er massivt. Det er ikke nødvendigvis helt på nivå med tsunamien, men i forhold til antallet millioner som er drevet fra hjemmene sine og tusenvis av døde, er dette bare forferdelig, sier lederen for World Vision Australia, Tim Costello.

Det faktum at internasjonale hjelpeorganisasjoner blir imøtekommet av Burmas generaler, blir i seg selv tolket som et tegn på hvor alvorlig situasjonen er.

I april beskyldte statlige aviser den internasjonale komiteen i Røde Kors for å støtte opprørsgrupper. Siden 2006 har det også vært innført sterke restriksjoner på arbeidsbetingelsene for hjelpearbeidere.

Internasjonale hjelpeorganisasjoner er av militærjuntaen blitt tolket som et «nykolonialistisk redskap».

Flere hundretusener hjemløse

Men stilt overfor tropiske vinder med en styrke på 190 km/t ser det ut til at Burmas generaler er blitt maktesløse.

Tre dager etter syklonen jobbes det fortsatt med å få oversikt over skadeomfanget av naturkatastrofen. Ifølge FN er flere hundretusen hjemløse.

I de fem distriktene som er erklært som katastrofeområder bor nesten halvparten av Burmas 53 millioner mennesker. Ifølge EU har regimet sendt tre skip med mat til området rundt deltaet Irrawaddy.

Men veldig få soldater er å se i gatene, melder innbyggerne i den tidligere hovedstaden Rangoon. Det er innbyggere og munker som tar i bruk det de har av redskaper for å rydde unna trær og materialer som blokkerer veiene.

Manglende tilgang på rent vann og elektrisitet er også et stort problem.

- Salget av strømaggregater går godt under generalene, sier én av Rangoons fem millioner innbyggere.

En lege som driver en privatklinikk i byen sier han ikke har hørt om noen evakueringsplan for de skadde. Han forteller at de som kommer til klinikken, kommer seg dit ved egen hjelp.

- Lover ikke bra for folkeavstemningen

- Dette er bare enda et eksempel på hvordan regimet overser befolkningens behov, sier Mark Farmaner, leder for Burma Campaign-UK.

Win Min, Burma-ekspert ved Thailands Chiang Mai-universitet, sier:

- Jeg tror folk er sinte fordi myndighetene på grunn av manglende forebygging og nødhjelp. Dette lover ikke bra for myndighetenes planer for folkeavstemning, sier han til Irrawaddy.

VERSTE SIDEN 1991: Hjelpemannskaper frykter lørdagens syklon er den verste som har rammet Asia siden syklonen i Bangladesh i 1991.
MUNKENE RYDDER: I september ledet de an i massedemonstrasjonene. Nå deltar de aktivt i oppryddingsarbeidet.
RANGOON I SEPTEMBER: Slik så Rangoons gater ut i september, da militærjuntaen lykkes med å stanse massedemonstrasjonene.
RANGOON NÅ: Regjeringssoldater er på plass for å delta i oppryddingsarbeidet, men ifølge innbyggere i Rangoon er de bare å se på de store trafikknutepunktene, ikke andre steder.
<B>REVET OVER ENDE:</B> De kraftige vindene tok tak i trær og hustak. Her er et tre i Rangoon revet over ende.