DØMT: Stein Bagger fotografert utenfor rettslokalene i Lyngby i Danmark dagen før dommen mot ham falt i 2009. Nå er han løslatt på prøve. Foto: Liselotte Sabroe / NTB scanpix
DØMT: Stein Bagger fotografert utenfor rettslokalene i Lyngby i Danmark dagen før dommen mot ham falt i 2009. Nå er han løslatt på prøve. Foto: Liselotte Sabroe / NTB scanpixVis mer

Hvor er Stein Baggers 200 millioner?

Det er spørsmålet politiet stiller seg med superbedrageren ute av fengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Stein Bagger ble nylig løslatt på prøve, etter å ha sonet fem av de sju årene i fengsel han ble idømt i 2009. Med det er tilsynelatende en av Danmarks mest dramatiske kriminalsaker i ferd med å avsluttes.

Tilsynelatende.

Bedrageridommen fra 2009 mot norskfødte Stein Bagger lød på sju år, og gir ham et uttrykkelig forbud mot å lede selskaper. Men politiet aner fortsatt ikke hvor 200 av Baggers millioner kroner er blitt av. Der Nokas-pengene står som det store pengemysteriet i moderne norsk kriminalhistorie, er Baggers 200 millioner den danske motsatsen.

Bagger selv har nektet å si det knyst om hvor formuen befinner seg.

- Det vi vet er at pengene ble ført ut av IT Factory via Sverige og USA. Men vi har ingen konkrete spor om hvor de tok veien videre, sier bostyrer Boris Frederiksen til dansk TV2.

- Alle, altså politiet og kreditorene - og kanskje til og med bostyreren - vil følge med på hva Stein Bagger foretar seg nå, sier bostyrer Frederiksen til Ekstra Bladet.

Jager videre - Jeg tviler på at han blir skygget døgnet rundt, for det har ikke politiet råd til, men de har gjort det de har kunnet fram til nå - og det vil de uten tvil fortsette med. Hvis han plutselig endrer atferd eller framstår velstående, er selvsagt det interessant, sier Frederiksen.

Han hinter også om at Bagger kan vente seg utfordringer med kriminelle som også ønsker å få tak i de 200 millionene.

- Jeg kjenner ikke miljøet godt nok til å si noe konkret om hans situasjon, men jeg har hørt rykter om at det ikke vil være uproblematisk å være i besittelse av ulovlige penger i det omfanget som det kan være snakk om her, sier Frederiksen.

Baggers svenske partner Mikael Ljungman ble også dømt i saken, og så erklært konkurs. Det resulterte i at deler av formuen de to hadde bygget opp ble funnet - men så stoppet jakta igjen.

- Det ga oss et innblikk i hans økonomiske anliggende - men dessverre er alle spor etter pengene rent ut i sanden også her, sier Frederiksen til TV 2.

Ekstravagant Den tidligere bodybuilderen Stein Bagger hadde i sin tid stor suksess som direktør i danske IT Factory. I hvert fall så det slik ut.

MELDTE SEG: Stein Bagger fanget på overvåkningskameraet på politistasjonen i Los Angeles der han meldte seg 7. desember 2008. Foto: AP / NTB scanpix
MELDTE SEG: Stein Bagger fanget på overvåkningskameraet på politistasjonen i Los Angeles der han meldte seg 7. desember 2008. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

I 2008 endte det hele i skandale, med en spektakulær flukt fra Dubai og 200 millioner forsvunne kroner. Svindelen skjedde ved hjelp av falske leasingkontrakter.

Fram til skandalen sprakk, hadde Bagger og hans venner levd et ekstravagant liv med egen yacht til åtte millioner danske kroner, dyre ferier og luksushoteller.

Avslørt Det var i november 2008 at alt raknet i selskapet IT Factory, som hadde den Kongsvinger-bosatte dansken Asger Jensby som styreformann og storaksjonær.

I desember samme år skrev Dagbladet at en telefon-oppringning fra en av Baggers forretningsforbindelser var det som fikk Jensby til å gjøre undersøkelser omkring Bagger.

På et hemmelig kontor i nærheten av IT Factorys hovedkontor i København ble det funnet kompromitterende materiale. Det viste seg at virkeligheten var en helt annen enn det de oppblåste regnskapene i IT Factory viste, og selskapet ble slått konkurs.

Mystiske dager Bagger selv var på ferietur i Dubai med kona og noen venner da skandalen kom til overflaten. I en dramatisk flukt, rakk han å komme seg på et fly til USA før Jensby rakk å sperre kontoen hans.

Men det er fortsatt uklart for politiet hva som skjedde i de ti dagene fra Bagger ankom USA - til han 7. desember 2008 meldte seg for politiet i Los Angeles.

Bagger skal ha kjørt i bil fra New York til Los Angeles, men det er ikke kjent i detalj hva han foretok seg. Kanskje er det i disse dagene han fant gjemmestedet der de 200 millionene nå venter på ham.

FARLIG: Livvakten til Bagger ble i 2009 skutt og skadd i København. Livvakten, som var et kjent medlem av danske Hells Angels, ble skutt i ryggen inne på en juicebar i den danske hovedstaden. Foto: Bax Lindhardt / NTB scanpix
FARLIG: Livvakten til Bagger ble i 2009 skutt og skadd i København. Livvakten, som var et kjent medlem av danske Hells Angels, ble skutt i ryggen inne på en juicebar i den danske hovedstaden. Foto: Bax Lindhardt / NTB scanpix Vis mer