Hvor er vinneren av lottomilliarden?

Uregistrert kupong står bak tidenes lottogevinst i Europa.

FRYKTER AT VINNEREN ALDRI VIL BLI FUNNET: Agustin Marcos er en av de ansatte ved kiosken Black Cat i sentrum av den spanske hovedstaden Madrid, der vinnerkupongen ble kjøpt. Jackpoten forrige fredag var på drøye 126 millioner euro, i underkant av 1,1 milliarder kroner. Foto: REUTERS/SCANPIX
FRYKTER AT VINNEREN ALDRI VIL BLI FUNNET: Agustin Marcos er en av de ansatte ved kiosken Black Cat i sentrum av den spanske hovedstaden Madrid, der vinnerkupongen ble kjøpt. Jackpoten forrige fredag var på drøye 126 millioner euro, i underkant av 1,1 milliarder kroner. Foto: REUTERS/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet.no): Et eller annet sted i Europa befinner det seg i dette øyeblikket én uvitende eier av det som sies å være historiens største lottogevinst.

Minimal sannsynlighet
EuroMillions er en ukentlig lottotrekning som arrangeres av ni europeiske land.

I potten før fredagens trekning var det nærmere 1,1 milliarder kroner. Én heldig tipper greide å gjette riktig på alle de seks tallene.

Sannsynligheten for at dette skulle skje ble på forhånd anslått å være én til 76 millioner.

Men tre dager senere er det fremdeles ingen som har meldt seg.

Kan være turist
Den uregistrerte kupongen ble kjøpt midt i Madrid sentrum, i en liten kiosk like ved Plaza de Cibeles, ifølge The Guardian.

Eieren av kiosken «Black Cat», Paloma Cateleiro, husker ikke hvem som kjøpte lykkekupongen.

- Det er veldig mange mennesker innom her, forteller Cateleiro til Guardians korrespondent.

På grunn av tippekioskens sentrale beliggenhet frykter hun at lottokvitteringen ligger gjenglemt i bagasjen til en turist som har vært innom Madrid den siste tiden.

- Det kan hende at vi aldri finner ut hvem som vant premien, sier hun.

Kan heves andre steder
Vinneren av den enorme gevinsten brukte 10 euro, i underkant av 90 kroner, på vinnerkupongen.

Det gjorde det mulig å tippe fem mulige vinnerrekker, der den ene altså gikk inn.

- Siden vi holder til midt i sentrum, kan kupongen ha gått til en turist eller til noen som ikke bor i Madrid, kommenterer Ana Maria Rencon, en av lottoselgerne i kiosken. 

Er det en turist som vel hjemme igjen oppdager at han eller hun sitter på vinnerkupongen, er det ikke nødvendig å dra tilbake til Madrid for å heve premien.

Siden dette er en internasjonal trekningen, kan gevinsten heves gjennom de nasjonale tippeorganisasjonene.

Norge er ikke med på dette samarbeidet.

Nærme rekord i Norge
Euromillions-systemet er lagt opp slik at potten går videre til neste uke hvis ingen greier å tippe riktig alle de seks tallene.

Den enorme jackpoten er et resultat av seks vinnerløse uker.

Den forrige storgevinsten i Euromillions-lotteriet gikk til irske Dolores McNamara som fikk 994 millioner kroner i 2005.

Tidenes største lottogevinst i Norge er på 26,3 millioner kroner, ifølge Magne Vikøren, pressetalsmann ved Norsk Tipping.

- Det var en person fra Kristiansand som stakk av med den potten i Vikinglotto i august 2003, sier Vikøren til Dagbladet.no.

På onsdag kan det komme én ny norsk rekord.

- Det er 72 millioner kroner i potten i Vikinglotto denne uka. Er det én person som vinner dette, vil det være tidenes største premieutbetaling.

Sannsynligheten her er dessverre heller ikke tippernes favør. Du har én til 12,3 millioners sjanse for å stikke av med storpremien.

E-postsvindel
Vinnersjanser og pengepremier til tross, det er på sin plass å advare mot e-postsvindler, som ofte lokker med nettopp store lottogevinster.

Selv om EuroMillions-organisasjonen nå er på jakt etter vinneren av den store jackpoten, kommer de neppe til å bruke e-post for å informere at resten av Europa også kan innkassere en stor gevinst.

De nigerianske svindlerne har i en årrekke benyttet seg av kostbare premier som lokkemat.

I en e-post eller over telefon, får de intetanende ofrene opplyst at de har vunnet en større pengepremie eller for eksempel en cruisereise i et ukjent amerikanske lotteri.

For å kunne innkassere premien, må vinneren overføre et lite administrasjonsgebyr.

Enkelte falske lotteriselgere forsvinner med disse pengene, andre begynner å kreve mer under påskuddet av uforutsette utgifter eller skatter for å kunne utbetale premien.