Hvor gammel bør hun være?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
  • Hvor gammel bør en kinesisk kvinne være for å komme inn i Norge? Vi spør siden Utlendingsdirektoratet, ifølge gårsdagens Dagbladet, bruker nettopp den kinesiske kvinnen Ma Fengjuns lave alder som begrunnelse for at hun ikke kan få visum til Norge. Siden hun er 29 år, er det naturlig å spørre om hun ville ha fått visum om hun var 35, 40 eller 50?
  • Ma Fengjun er også skilt og har en datter. Dessuten har hun alle sine nære slektninger i Kina. Hun er invitert hit av en norsk bekjent, som garanterer økonomisk for henne under oppholdet. Hun driver en restaurant hjemme i Beijing og tilhører den nye, voksende middelklassen som gjør det godt i Kina i dag. Men alt det oppfattes ikke som en tilstrekkelig forpliktelse i hjemlandet til at UDI tør regne med at hun forlater landet vårt når turistoppholdet er over.
  • UDIs skjønn burde nå snart bli gjenstand for nærmere gransking av kompetente folk. For det må være basert på et egenartet menneskesyn, preget av systematisk mistenksomhet mot alle. Her gjelder så visst ikke gode, gamle regler om at folk er å betrakte som uskyldige i brudd på norsk lov så lenge et slikt brudd ikke er skjedd eller påvist. For noen dager siden fikk vi også høre at en bedriftseier i Nord-Norge forgjeves hadde søkt etter russiske fagfolk fordi han ikke greier å skaffe slike blant norske arbeidssøkere. UDI fant hjemmel for å si nei, til tross for at våre politikere snakker i det vide og brede om hvor viktig det er med samarbeid med Russland i nord.
  • Under den kalde krigen kjempet Norge sammen med andre demokratier i vest for at Kina, Sovjet og andre totalitære samfunn skulle åpne sine grenser for sine egne borgere. Det var en menneskerett, hevdet vi. Den norske reiselivsbransjen bruker dessuten millioner for å lokke folk, også kinesere, hit. Men UDI stenger grensene. Og ikke bare det: Nordmenn så vel som visumsøkerne opplever det norske fremmedbyråkratiet som like ubehagelig som de byråkratiene som hindret utreise i de gamle lukkede landene. Var det dette vi kjempet 40 års kald krig for?

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer