- Hvor går Norge?

Situasjonen i Afghanistan, Irak og Palestina blir verre og verre. Men hvor i all verden er norsk utenrikspolitikk på vei?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

GENERALSEKRETÆR

Raymond Johansen i Flyktningerådet etterlyser ærlighet i norsk utenrikspolitikk.

- USA og FN går lenger og lenger fra hverandre, og norsk utenrikspolitikk spriker mer og mer. Når supermakten USA bruker sin posisjon til å svekke internasjonale kjøreregler nedfelt i FN, er dette ikke i Norges interesse, sier Raymond Johansen, generalsekretær i Flyktningerådet. Han er bekymret over at kampen mot terror er kommet helt galt av sted.

- I Irak er både internasjonale hjelpearbeidere og andre utlendinger fritt vilt. Dette skjer parallelt med det som pågår i grenseområdene mellom Afghanistan og Pakistan, der Taliban har tatt over kommandoen. Nå har Taliban gitt beskjed om at de vil skyte på alt som er av internasjonalt personell og på dem som jobber for internasjonale organisasjoner. Dette skjer i de to landene som er blitt tatt i kampen mot terror. Klarere kan det vel ikke sies at deler av det som har foregått er en fiasko.

- Hva kan man gjøre med dette?

- Det er åpenbart at den styringen amerikanerne har på utviklingen ikke går i riktig retning. Hva gjør man med dette fra norsk side? Tar man det opp med amerikanerne? Jeg vil ha ærlighet tilbake i norsk utenrikspolitikk både i forhold til Irak, Afghanistan og i Palestina-spørsmålet. Når det gjelder Irak sender Norge tropper som det eneste landet som ikke støttet krigen mot Saddam Hussein. I tillegg er mandatet meget uklart. Det er vanskelig å lese dette som annet enn en støtte til okkupasjonen. Jeg synes det er helt ærlig å si at vi sender tropper fordi vi ønsker å støtte en alliert. USA har vært vår viktigste støtte siden 1945, og det er sannsynligvis amerikanerne som kan komme oss til unnsetning hvis det skulle komme en invasjon i framtida. Men det er ikke det man sier fra norsk side. Man bruker først og fremst humanitære argumenter for å være i Irak. Det er ikke riktig. De norske soldatene er en del av okkupasjonsstyrken.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer