- Hvor har du hjertet ditt Bondevik?

De rike blir rikere, mens de fattige faller stadig lenger bak. Nå utfordrer SV-leder Kristin Halvorsen statsminister Kjell Magne Bondevik til å avsløre hvor hjertet hans egentlig ligger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SV-leder Kristin Halvorsen går nå, med egne ord, «rett i hjerterota» på Bondevik, for å se hvor han står. Hun ber Stortinget i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett å bestemme seg for hvorvidt de mener Norge bør ha større eller mindre forskjeller i år 2005.

- Dette blir en lakmustest på om hjertet til Bondevik ligger litt til venstre, sier SV-lederen

Selv om hun innerst inne tror Bondevik er enig med henne i at forskjellene bør bli mindre, har hun lite håp om noe positivt svar på utfordringen. Hun innrømmer at forslaget er helt uforenelig med skattelettene Høyre fikk KrF med på når de gikk sammen i regjering i fjor høst.

- Jeg tror han kommer til å prøve å vri seg unna, er hennes egen spådom på Bondeviks reaksjon.

- Han kommer til å si seg enig i den generelle målsetningen, men vi kommer til å kreve klare svar. Er Høyres skattekutt viktigere enn god skole, enn en god boligpolitikk, og så videre. De politiske valgene skal bli klarere, og jeg vil se tydelig at de vrir seg hver gang, sier Halvorsen.

Utbytteskatt og boligpolitikk

SV la i dag fram sin beskrivelse av Forskjells-Norge. I en luksusbåt pent forankret ved Aker Brygge slo partiet fast at de rike blir rikere, og de fattige blir hengende stadig lenger etter. Partiet, som selv fikk 12,5 prosent av stemmene i forrige stortingsvalg, hevder at tre av fire nordmenn ønsker mindre forskjeller.

- Vi nordmenn er glade i et samfunn med små forskjeller, sier partiets nestleder Øystein Djupedal.

Lista over elendighet i det 28 sider lange dokumentet er lang. Men to ting er aller viktigst for SV, manglende skatt på aksjeutbytte og boligpolitikken.

- Alle land det er naturlig å sammenligne seg med har skatt på aksjeutbytte. Denne mangelen er et særnorsk fenomen, og en grov urettferdighet i skattesystemet, sier Djupedal, som mener dette kanskje er den viktigste enkeltårsaken til at de rikeste drar i fra. Dette mener partiet stemmer selv om stadig flere blir aksjeeiere. I 2000 mottok 303 000 nordmenn aksjeutbytte. Men hele 63 prosent av alle disse pengene gikk til de 5000 aksjeeierne som fikk mest. Tre av fire aksjeeiere fikk under 10 000 i utbytte.

Boligpolitikken er det andre store «forskjellssynderen».

- Norge er en versting på boligpolitkk, sier Djupedal, og peker på at Norge ligger langt under EU-snittet for sosial boligpolitikk. Bare fire prosent av alle boliger i Norge formidles utenom det kommersielle markedet, mens i EU er snittet på 18 prosent. Sverige, Danmark og Finland ligger høyt over Norge, med henholdsvis 24, 20 og 11 prosent.

VENSTRE OM: SV-leder Kristin Halvorsen inviterte på yacht-tur i Oslofjorden i dag. Der utfordret hun samtlige partiledere til å gjøre noe med forskjells-Norge.