Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hvor har du vært? Vi har savnet deg.

Her er telefonsamtalen som felte Osama bin Laden.

HER BODDE HAN:  Samtalen mellom bin Ladens budbringer og en venn ledet CIA til denne bygningen i byen Abbottabad i Pakistan. Her ble Osama bin Laden skutt og drept under en militæroperasjon natt til mandag. Foto: EPA/RAHAT DAR/Scanpix
HER BODDE HAN: Samtalen mellom bin Ladens budbringer og en venn ledet CIA til denne bygningen i byen Abbottabad i Pakistan. Her ble Osama bin Laden skutt og drept under en militæroperasjon natt til mandag. Foto: EPA/RAHAT DAR/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det virket som en helt uskyldig telefonsamtale. I fjor mottok Abu Ahmed al-Kuwaiti, som er pseudonymet til bin Ladens betrodde budbringer, en telefonsamtale fra en venn. Washington Post har fått tilgang til samtalens innhold:

- Hvor har du vært? Vi har savnet deg. Hva skjer i livet ditt? Og hva gjør du nå? ville vennen vite.

Kuwaitis svar var diffust, men ga rom for tolkning.

- Jeg er tilbake med de folka jeg var sammen med før, svarte han.

Vendepunkt Deretter oppsto det en pause i samtalen, noe som kan tyde på at vennen forsto akkurat hvem dette gjaldt. Han svarte:

- Måtte Allah gjøre det mulig.

Da amerikansk etterretningstjenesten fikk kjennskap til samtalen, visste de at de hadde kommet til et vendepunkt i den nesten ti år lange jakten på Osama bin Laden.

- Det er ved dette øyeblikket du ville ha begynt filmen om jakten på Osama bin Laden, sier en myndighetskilde til Washington Post.

CIA hadde lett etter Kuwaiti i minst fire år før denne samtalen ble avdekket. Samtalen med vennen ga dem telefonnummeret til Kuwaiti. Deretter kunne de spore telefonen hans til bygningen som huset den ettersøkte al-Qaida lederen.

PÅ INNSIDEN:  En illustrasjon fra Pentagon viser bygningen fra innsiden. Foto:  AFP PHOTO/HO/DoD/Scanpix
PÅ INNSIDEN: En illustrasjon fra Pentagon viser bygningen fra innsiden. Foto: AFP PHOTO/HO/DoD/Scanpix Vis mer

De oppdaget etter hvert at når Kuwaiti eller andre ved bygningen skulle gjennomføre en samtale, kjørte de mer enn 90 minutter unna stedet før de i det hele tatt plasserte batteriet i telefonen. Bygningen hadde verken internett- eller telefonoppkobling. Beboerne skal også ha valgt å brenne i søpla i stedet for å plassere den ute på gata, slik andre i nabolaget gjorde.

Overvåket fra nabobygning Bilder tatt av bygningen viste en mann som flere timer hver dag gikk fram og tilbake ved huset. Mannen forlot aldri eiendommen. Bildene viste at mannen var mellom mellom 1.76 og to meter høy.

Osama bin Laden var formentlig et sted mellom 1.95 og to meter høy, og man begynte raskt å spekulere i om det kunne være den beryktede terroristen som man så på bildene.

CIA hadde skaffet seg et hus i nabolaget. Herfra overvåket de bygningskomplekset i månedene fram til de gikk til angrep.

Pakistanske sikkerhetskilder opplyste i dag at Osama kan ha bodd så lenge som sju år i Pakistan før han ble drept, melder nyhetsbyrået Reuters.

En av bin Ladens enker, Amal Ahmed Abdulfattah, skal ha fortalt etterforskerne at bin Laden og hans flyttet til Haripur-distriktet i Pakistan for over sju år siden. Ved utgangen av 2005 skal de ha flyttet til Abbottabad.

Abdulfattah var blant 15-16 personer som ble pågrepet av pakistanske myndigheter rett i etterkant av at styrkene hadde gått til angrep ved bygningskomplekset.

Pakistan, som er svært avhengige av USAs bistandsmilliarder, er under et enormt press for å forklare hvordan de ikke kan ha hatt kjennskap til at bin Laden befant seg i deres egen bakgård.

Krever agenters ID Pakistanske myndigheter opplyste i dag at den amerikanske regjeringen har krevd identiteten til noen av deres høytstående etterretningstjenestemenn, skriver New York Times i dag.

USA ønsker å undersøke om noen av dem kan ha hatt kontakt med Osama bin Laden eller hans nærmeste allierte i årene fram til han ble skutt og drept natt til mandag.

ANGREP:  Dette videobildet viser et soverom i bygningen i etterkant av angrepet utført av amerikanske spesialstyrker.Foto: AP Photo/ABC News/Scanpix
ANGREP: Dette videobildet viser et soverom i bygningen i etterkant av angrepet utført av amerikanske spesialstyrker.Foto: AP Photo/ABC News/Scanpix Vis mer

Amerikanske myndigheter har så langt ikke kommet med noen direkte beskyldninger mot den pakistanske regjeringen - verken offentlig eller privat - om at de skal ha forsøkt å skjule bin Laden etter angrepet 11. september 2001.

Likevel skal det ha blitt uttrykt frustrasjon over at Pakistan har nektet å utlevere navnet på etterretningstjenestemennene man mistenker å ha nære bånd med al-Qaida-lederen.

Mange har problemer med å forstå hvordan pakistanske myndigheter og ISI ikke kunne ha visst at bin Laden bodde i Abbottabad, særlig om opplysningenen om at han skal ha bodd der i fem år skulle vise seg å stemme.

Det gjør heller ikke situasjonen bedre at Abbottabad er en militærby, hvor en rekke offiserer og etterretningstjenestemenn holder til.

- I beste fall har ISI vendt det blinde øyet til, sier Art Keller, en tidligere CIA-agent, til New York Times.

SKUTT OG DREPT:  Osama bin Laden var ubevæpnet da han ble skutt i hodet av spesialstyrkene. Foto: REUTERS/Scanpix
SKUTT OG DREPT: Osama bin Laden var ubevæpnet da han ble skutt i hodet av spesialstyrkene. Foto: REUTERS/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media