- Hvor havner norsk ammunisjon?

Norske myndigheter er helt uten kontroll på om den havner i for eksempel Somalia, hevder Changemaker.

ANSIKTET AV EN USYNLIG KRIG: Ahmed Mohamed Mohamoud ble nok et uskyldig offer for krigshandlingene i Somalia. Her blir han undersøkt av doktor Igohwo Etuh ved et sykehus i Kijabe utenfor Nairobi i Kenya. Foto: AP Photo/Khalil Senosi/Scanpix
ANSIKTET AV EN USYNLIG KRIG: Ahmed Mohamed Mohamoud ble nok et uskyldig offer for krigshandlingene i Somalia. Her blir han undersøkt av doktor Igohwo Etuh ved et sykehus i Kijabe utenfor Nairobi i Kenya. Foto: AP Photo/Khalil Senosi/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Dagbladet skrev tidligere denne uka om Ahmed (8). Åtte-åringen var på vei hjem fra markedet i Somalias hovedstad, Mogadishu, sammen med sin mor, da han ble truffet i ansiktet.

To måneder seinere er åtte-åringens nese et lite hull. Hans munn er alltid åpen fordi han ikke har overleppe og hans høyre øye er borte. Han kan knapt snakke. Han er et av mange offer av den blodige krigen i Somalia.

Nå spør Changemaker, Kirkens nødhjelps ungdomsorganisasjon, om norsk ammunisjon brukes i konflikten i Somalia. Myndighetene er helt uten kontroll på norsk våpeneksport, mener de.

Ikke kontroll- Norge som en av verdens største våpeneksportør har ikke kontroll på hvor våpen og ammunisjon ender opp, sier leder i Changemaker, Ida Thomassen, til Dagbladet.Den norske stat eier 50 prosent av ammunisjonsprodusenten Nammo, resten eies av et finsk selskap. Ifølge norsk lov er det forbudt å selge våpen til land som er i krig.

- Norge ville aldri eksportert våpen og ammunisjon direkte til Somalia, men likevel er sannsynligheten stor for at norske kuler befinner seg i landet, og brukes mot uskyldige som Ahmed, sier Thomassen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer