Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hvor havner norsk ammunisjon?

Norske myndigheter er helt uten kontroll på om den havner i for eksempel Somalia, hevder Changemaker.

ANSIKTET AV EN USYNLIG KRIG: Ahmed Mohamed Mohamoud ble nok et uskyldig offer for krigshandlingene i Somalia. Her blir han undersøkt av doktor Igohwo Etuh ved et sykehus i Kijabe utenfor Nairobi i Kenya. Foto: AP Photo/Khalil Senosi/Scanpix
ANSIKTET AV EN USYNLIG KRIG: Ahmed Mohamed Mohamoud ble nok et uskyldig offer for krigshandlingene i Somalia. Her blir han undersøkt av doktor Igohwo Etuh ved et sykehus i Kijabe utenfor Nairobi i Kenya. Foto: AP Photo/Khalil Senosi/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Dagbladet skrev tidligere denne uka om Ahmed (8). Åtte-åringen var på vei hjem fra markedet i Somalias hovedstad, Mogadishu, sammen med sin mor, da han ble truffet i ansiktet.

To måneder seinere er åtte-åringens nese et lite hull. Hans munn er alltid åpen fordi han ikke har overleppe og hans høyre øye er borte. Han kan knapt snakke. Han er et av mange offer av den blodige krigen i Somalia.

Nå spør Changemaker, Kirkens nødhjelps ungdomsorganisasjon, om norsk ammunisjon brukes i konflikten i Somalia. Myndighetene er helt uten kontroll på norsk våpeneksport, mener de.

Ikke kontroll
- Norge som en av verdens største våpeneksportør har ikke kontroll på hvor våpen og ammunisjon ender opp, sier leder i Changemaker, Ida Thomassen, til Dagbladet.

Den norske stat eier 50 prosent av ammunisjonsprodusenten Nammo, resten eies av et finsk selskap. Ifølge norsk lov er det forbudt å selge våpen til land som er i krig.

HARDT SKADET: Ahmed Mohamed Mohamoud holder motet oppe ved å leke med leke-helikopteret sitt. Foto: AP Photo/Farah Abdi Warsameh/Scanpix
HARDT SKADET: Ahmed Mohamed Mohamoud holder motet oppe ved å leke med leke-helikopteret sitt. Foto: AP Photo/Farah Abdi Warsameh/Scanpix Vis mer

- Norge ville aldri eksportert våpen og ammunisjon direkte til Somalia, men likevel er sannsynligheten stor for at norske kuler befinner seg i landet, og brukes mot uskyldige som Ahmed, sier Thomassen.

Kan ikke gripe inn
Hun forteller at årsaken er at Norge selger store mengder våpen og ammunisjon til Nato-allierte land uten å kreve noen form for sluttbrukererklæring.

- Når vi ikke krever at landet som kjøper våpen og ammunisjon signerer en slik erklæring, står kjøperen fritt til å selge videre og bruke det som de vil, uten at Norge kan gripe inn.

UNGE SOLDATER: I Somalia brukes det i stor grad barnesoldater. Hjelpeorganisasjonen UNICEF vil om kort tid komme med en rapport som hevder at både de islamistiske grupperingene og regjeringsstyrkene bruker barnesoldater. Foto: AFP PHOTO/Mohamed Dahir/Scanpix
UNGE SOLDATER: I Somalia brukes det i stor grad barnesoldater. Hjelpeorganisasjonen UNICEF vil om kort tid komme med en rapport som hevder at både de islamistiske grupperingene og regjeringsstyrkene bruker barnesoldater. Foto: AFP PHOTO/Mohamed Dahir/Scanpix Vis mer

Thomassen mener den mest sannsynlige linken til Somalia, er at norsk salg av ammunisjon til USA har ført til at grupperinger støttet av amerikanske myndigheter benytter norsk håndvåpenammunisjon.

- Ikke godt nok
- Eksportregelverket er ikke godt nok, og kulene merkes ikke, sier Thomassen, som mener det er problematisk i sammenheng med Norges egentlig strenge regelverk.

Hun mener Stortinget må ta problematikken opp for vurdering raskt.

- STATEN HAR IKKE KONTROLL: Ida Thomassen i Changemaker er kritisk til Norges regler for våpeneksport. Foto: Changemaker
- STATEN HAR IKKE KONTROLL: Ida Thomassen i Changemaker er kritisk til Norges regler for våpeneksport. Foto: Changemaker Vis mer

- Historien om Ahmed og det man vet om at sivile blir drept og skadd viser at vi må ha fortgang, mener hun.

Norge tjente penger på å selge våpen til Israel, da landet var i krig i Gaza. Heller ikke dette kjøpet var direkte mellom Norge og Israel, men med USA som bindeledd.

Avviser kritikken
Utenriksdepartementet avviser at norskprodusert ammunisjon ikke merkes.

- NAIVT: Siv Jensen (Frp) mener fokuset på produsenten av våpen er naivt. 
Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
- NAIVT: Siv Jensen (Frp) mener fokuset på produsenten av våpen er naivt. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Ammunisjon produsert i Norge er merket, og kan spores. Regjeringen er opptatt av åpenhet knyttet til eksporten av forsvarsmateriell. Den årlige stortingsmeldingen om eksporten av materiellet fra Norge går i stor detalj, og åpenheten om denne eksporten er betydelig styrket de siste åra, skriver kommunikasjonsrådgiver Marte Lerberg Kopstad i en e-post til Dagbladet.

Hun poengterer også at behovet for streng kontroll med våpeneksport også er omtalt i regjeringsplattformen Soria Moria II, som sier at regjeringen «vil opprettholde og videreutvikle et strengt regelverk for norsk våpeneksport. Regjeringen har som mål å innføre sluttbrukererklæring fra alle land, og arbeide for at dette blir norm i NATO. Vi vil arbeide for at merking og sporingsmekanismer for norske våpen og ammunisjon utbedres, og jobbe for tilsvarende systemer internasjonalt».

Dilemma
Statssekretær Øyvind T. Slåke i nærings- og handelsdepartementet sa til NRK Brennpunkt i februar i år at Norge ikke har mulighet til å regulere hvem det amerikanske forvaret selger våpen og ammunisjon, som de har kjøpt av den norske produseten, videre til.

Statssekretær Slåke innrømmet da at regjeringen kjenner til at det amerikanske forsvaret leverer våpen til Israel.

- Dette er et av mange dilemmaer med å delta i våpenproduksjon og i våpeneksport, sa Slåke til NRK Brennpunkt.

Ida Thomassen i Changemaker sier at norske våpen kan ha endt opp i krigssoner i Kongo, Sri Lanka og Gaza gjennom salg av norske våpen til USA, Tsjekkia og Tyskland.

KRIGSHERJET: Somalia er omtalt som verdens farligste land. Men man hører sjeldent om herjingene der nede, fordi få journalister våger å jobbe i landet på grunn av de farlige forholdene. Foto:  AFP PHOTO/Mohamed Dahir/Scanpix
KRIGSHERJET: Somalia er omtalt som verdens farligste land. Men man hører sjeldent om herjingene der nede, fordi få journalister våger å jobbe i landet på grunn av de farlige forholdene. Foto: AFP PHOTO/Mohamed Dahir/Scanpix Vis mer

- Naivt
Siv Jensen (Frp), som sitter i Stortingets Utenriks- og forsvarskomite, mener man må legge fra seg det hun kaller en «i overkant naiv tilnærming».

- Norske myndigheter eksporterer ikke kuler til Somalia. I tillegg er det den som avfyrer skuddet som gjør noe galt, sier Jensen til Dagbladet.

Hun ønsker ikke å være med på å plassere ansvaret hos produsenten, og hevder det er vanskelig for til og med de mest seriøse våpeneksportørene å helgardere seg mot at deres våpen og ammunisjon brukes mot sivile.

- Og hva om man hadde gjort det da? Fått på plass strengere regler og merket kulene - er det et vern mot at det skal havne i gale hender?

KRIGSTILSTANDER: Bildet viser de somalisiske regjeringsstyrkene tidligere i år. Foto: REUTERS/Mowliid Abdi/Scanpix
KRIGSTILSTANDER: Bildet viser de somalisiske regjeringsstyrkene tidligere i år. Foto: REUTERS/Mowliid Abdi/Scanpix Vis mer

- Streng eksportkontroll
Marte Lerberg Kopstad i Utenriksdepartementet skriver i en e-post til Dagbladet at de avviser enhver påstand om at Norge selger ammunisjon eller annet militært materiell til krigsherjede land i Afrika.

- Norge praktiserer en meget streng eksportkontroll. Det gis blant annet ikke tillatelse til eksport av våpen og ammunisjon til land hvor det er krig, hvor krig truer eller hvor det er borgerkrig, opplyser Kopstad.

- Ammunisjon leveres bare til myndigheter i allierte og nærstående land, samt noen få land som etter en grundig vurdering kan få motta slikt materiell fra Norge. Det er en hovedregel at eksporten av våpen og ammunisjon fra Norge er for bruk av de militære styrker i allierte og nærstående land, og ikke for videreeksport. Vi er heller ikke kjent med noe tilfelle av at slik videreeksport har skjedd.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media