<strong>OPPGITT:</strong> Demonstranter holder opp bannere utenfor Capitol i Washington DC i går. Foto: Jewel Samad / AFP Photo
OPPGITT: Demonstranter holder opp bannere utenfor Capitol i Washington DC i går. Foto: Jewel Samad / AFP Photo Vis mer

- Hvor høyt politisk spill skal de egentlig spille? Det er det ingen som vet

Konsekvensene kan bli store hvis ikke republikanerne og Obama blir enige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Mens flere offentlige parker og severdigheter stenges, og offentlige institusjoner slutter å gi kreftbehandling til pasienter, er fortsatt ikke republikanerne og Barack Obama enige om en budsjettavtale.

Etter en isfront i går, skal de igjen forsøke å bli enige i dag, men rundt 800 000 ansatte er allerede permittert, og hvis forhandlingene trekker ut kan konsekvensene bli store, både for den amerikanske og den internasjonale økonomien.

- Foreløpig har det nok ikke hatt så stor effekt på økonomien, men det er jo klart at jo flere dager som går, jo større blir konsekvensene. Med tanke på at 800 000 kan bli permittert, kan utbetaling av lønn til disse ramme økonomien, sier Olav Chen, seniorforvalter i Storebrand Kapitalforvaltning.

- At turistene møter stengte dører kan også ramme økonomien tidlig.

- Skremmende Krangelen har ført til bekymringer om Kongressen i det hele tatt klarer å utføre sin mest grunnleggende plikter. Likevel lurer en enda større kamp når Kongressen i løpet av de neste ukene må heve gjeldstaket, eller risikere mislighold av lånene, noe som kan påvirke hele verdensøkonomien.

Chen forteller at de fleste analytikere mener at Obama og republikanerne sannsynligvis kommer fram til en løsning i løpet av en uke, men at hvis det trekker ut i en uke eller to, kan det sende alvorlige signaler fram mot en kanskje enda viktigere dato, nemlig 17. oktober.

- Da må de bli enige om å heve gjeldstaket. Hvis de ikke hever det betyr det at de kan misligholde statsgjelden, noe som kan få veldig store konsekvenser i finansmarkedet, sier Chen.

- Vi så hvor store sjokkbølger det sendte da Hellas misligholdt sin statsgjeld, så bare tanken på at dette kan skje med verdens største økonomi er skremmende.

Det er ikke første gang Obama og republikanerne krangler om budsjetter og økonomi, og Chen mener markedet nok er litt immune, og derfor avventer litt nå.

<strong>BØR IKKE TREKKE UT:</strong> Fondsforvalter i Storebrand Olav Chen mener at budsjettkrangelen kan få konsekvenser for økonomien og turismen i USA hvis Obama og republikanerne ikke blir enige innen en uke. Foto: Storebrand
BØR IKKE TREKKE UT: Fondsforvalter i Storebrand Olav Chen mener at budsjettkrangelen kan få konsekvenser for økonomien og turismen i USA hvis Obama og republikanerne ikke blir enige innen en uke. Foto: Storebrand Vis mer

- Hvor høyt politisk spill skal de egentlig spille? Det er det ingen som vet.

- Ideologisk korstog I en tale i Det hvite hus i går kritiserte Obama republikanerne for å holde den amerikanske økonomien som gissel.

- De har stengt ned offentlig sektor i et ideologisk korstog. De krevde løsepenger for å gjøre jobben sin. Jo lenger shutdown varer, jo verre blir konsekvensene, sier Obama, som dermed legger all skyld på republikanerne.

- Dette er et rot. En «royal screwup», sier den demokratiske representanten Louise Slaughter til nyhetsbyrået Reuters.

Helt siden han ble innsatt som president i 2009 har Obama kranglet med republikanerne om budsjetter, og har flere ganger vært farlig nær «budsjettstupet».

Flere kommentatorer mener republikanerne med vilje har stukket kjepper i hjulene for Obama for å ødelegge hans ettermæle som president, og at de nå oppfører seg uansvarlig.

<strong>VIL IKKE HA OBAMACARE:</strong> Republikanernes leder i Representantenes hus John Boehner er kritisk til Obamas Obamacare-program. Foto: Evan Vucci / AP Photo
VIL IKKE HA OBAMACARE: Republikanernes leder i Representantenes hus John Boehner er kritisk til Obamas Obamacare-program. Foto: Evan Vucci / AP Photo Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer