Hvor i landet er det best å bo?

I dag starter fylkeskonkurransen «Best å bo» på Dagbladet.no. Nå kan du være med å stemme fram Norges beste fylke å bo i!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stem på din favoritt! - JEG VIL ALDRI flytte fra Oslo, sier forfatter Jan Kjærstad, født og oppvokst i Groruddalen. Åra han bodde utenlands følte han lengselen etter Oslo fysisk .

- Alle som er kommet til byen med hvilken som helst båt, har sett hvor innbydende byen tar seg ut. Både sjøsiden og marka gir Oslo et særpreg. Jeg har stor sans for at skogen og sjøen blir en del av metropolen, sier Kjærstad. Men:

- Det er menneskene som gjør et sted spesielt - og det er en kvalitet at vi føler oss privilegerte og ikke begynner å klage. Oslo står og faller med osloborgernes mentalitet, mener han.I boka «Typisk norsk» betviler Thomas Hylland Eriksen at det finnes noen sterk intern fylkesidentitet noe sted i Norge. «Det måtte i så fall være i Oslo,» skriver han. Men påstår du at en person fra Son er østfolding, eller at en kar fra Egersund hører hjemme i Vest-Agder, må du nesten forlate åstedet for å få fred.

DAGENS BEREISTE vet kanskje at Fuji-san er Japans høyeste fjell, men heller lite om Nord-Trøndelag og Hedmark. Men meninger har vi alle, og hvert fylke sin merkelapp. Om det er rosemaling, bunad, kompe eller karsk. Multer, lutefisk eller trippel caffh latte med karamellsirup. Min mor «hater» finnmarkinger. Til og med før hun giftet seg med én. Det er visst noe med dette arrogante, breiale. Bannskap og vulgaritet. Om det er finnmarkingen eller klimaet Wenche Foss har imot, vites ikke, men i 1987 sa hun til Dagbladet at hun skulle hatt to kasser rødvin i året for å flytte nordover. Kåre Valebrokk har sagt at han ikke kan utstå tanken på å våkne med kuer rundt seg, og Erling Fossen at han heller ville bli heroinmisbruker enn å bo i Alvdal. Italiensk espressokaffe eller kaffedokter - når det gjelder visse saker trives vi best på egen side av gjerdet.

Hva vet du om Oslo?

Svar rett på dagens spørsmål og du kan vinne en flott sekk.

I hvilket år fikk Oslo tilbake sitt bynavn?

A: 1897.

B: 1952.

C: 1925.

Send svaret på SMS til Dagbladet innen midnatt og delta i trekningen. Skriv FYLKE [svaralternativet] og send det til 1937 .

Eks.: Hvis du tror svaret er alternativ A, sender du FYLKE A til 1937.

Det koster 1 krone å delta. De som deltar, samtykker i å motta et premievarsel til 5 kroner.

OM FYLKESIDENTITETEN eksisterer vil vi forhåpentligvis få svar på i løpet av de neste fire ukene på Dagbladet.no. Hver ukedag presenterer vi et nytt fylke - sett gjennom øynene til tjue Dagblad-journalister med tilhørighet vidt forskjellige steder i landet. Der kan du stemme fram ditt favorittfylke.

Esten O. Sæther, redaktør for Dagbladet.no, gleder seg til å gå i gang med konkurransen - etter ei uke dominert av budsjettkrangling og generell sutring.

- Vi må huske på at vi har veldig mye å være takknemlige for. «Best å bo» er ment å være en avslappet konkurranse, hvor poenget er å stemme med - og ikke mot. Folk er glade i nærmiljøet sitt - det er det gøy å kunne være med å understreke. Poenget er å tenke litt mer over hva det er som gjør at vi trives og har det bra der vi er, sier Sæther, som håper på humørfylt engasjement i lokalmiljøene.

Første avstemningsrunde avsluttes søndag 3. nov. kl. 21.00.

Landets fylker er delt inn i fire puljer. Et fylke fra hver landsdel går videre, og mandag 11. november får vi vite hvilke to fylker som kjemper videre om tronen. Du kan stemme på din favoritt i finalen helt fram til torsdag 14. november klokka 21.00.

Folkets favorittfylke blir annonsert fredag 15. november klokka 10.00. Følg med!

I MORGEN:

AKERSHUS

OSLO-FAN: - Jeg ser det som en styrke at Oslo er en ung by. Det ligger mye ubrukt kraft der, for eksempel i drabantbyene. Hvis jeg skal vise fram min by, ville jeg ta en tur på Tøyen og Grønland. Eneste alvorlige ankepunkt mot Oslo er at man ikke lenger kan få kjøpt en Omas fyllepenn. Og jeg røyker ikke, men den dagen Sol Cigar i Drammensveien stenger, vil det være et tap.<P>