Krigen i Ukraina

- Hvor idiot er man?

Flere russiske eksperter kommer med krass kritikk mot Russlands strategi i Ukraina.

KNUST: Flere russiske flytebruer, samt russiske stridsvogner, skal ha blitt bombet i ett forsøk på å krysse elva Syverskyi Donets. Video: Reuters. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Snart tre måneder etter invasjonen har Ukraina kjempet Russland unna i hovedstaden Kyiv, og kampene pågår nå øst i landet.

Den ukrainske motstanden har vært hardere enn forventet for Vladimir Putin.

Mangel på strategisk sans

Nå kommer det også ytterligere kritikk innad i landet etter at satellittbilder fra ukrainsk TV viser at to bruer over Siverskyi Donetsk-elva ble sprengt, og samtidig ødela et stort antall russiske militærkjøretøy.

Ifølge Forbes skal russerne ha mistet nesten en hel bataljon i forsøket på å krysse elva.

Ifølge den amerikanske tenketanken Study of War kaller en rekke russiske militæreksperter elvekryssinga for mangel på strategisk sans.

- Hvor idiot er man når man ikke forstår det? raser blant annet militærbloggeren Voenkor Krotenok til sine 300 000 følgere på Telegram.

I sin siste oppdatering skriver Study of War at den ferske kritikken mot Putins krigføring kan føre til at flere i folket setter spørsmålstegn ved ledelsen.

Kritisert på TV

Heller ikke Russlands mektige leder slipper unna.

Militæranalytiker og tidligere oberst i det russiske forsvaret, Mikhail Khodaryonok, advarte Putin allerede før krigen om å gå inn i Ukraina.

Khodaryonok har skrevet for den uavhengige russiske avisa Nezavisimaja Gazeta, men var nylig ute på russisk stats-tv, kjent som Putins eget propagandaapparat, hvor den russiske krigsstrategien ble kritisert.

- Faktum er at et forsvars kvalitet ikke bestemmes ut fra antallet personer som rekrutteres på kontrakt, men av nivået på personenes trening, moral og vilje til å ofre seg for hjemlandet.

Han mener Russland er totalt isolerte, og at situasjonen bare vil bli verre.

STOR UTFORDRING: Oberstløytnant Geir Hågen Karlsen gjester Dagbladet TVs studio for å svare på spørsmål knyttet til krigen i Ukraina. Video: Dagbladet TV / Reuters. Programleder: Håvard Tanche-Larsen Knutsen Vis mer

- Enkelte politikere tror at hvis man har soldater på kontrakt, så er det automatisk profesjonelle soldater. Langt ifra! Langt ifra! Viljen til å beskytte hjemlandet sitt på den måten som man ser i Ukraina, den eksisterer virkelig der, de er forberedt på å kjempe til siste mann faller. Det handler ikke om profesjonalitet, men om hvor forberedt man er, fortsatte Khodaryonok i sin tale.

Så sterk kritikk mot den russiske makteliten på direktesendt TV vekker oppsikt.

- Det er en ekstraordinær ordveksling russisk stats-TVs mest kjente talkshow, skriver BBCs Russland-redaktør Steve Rosenberg.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer