NESTEN PÅ TOPP: Norge er det landet i verden hvor det går nest raskest for en gjennomsnittsperson å tjene seg en million dollar, eller rundt 5,5 millioner kroner, ifølge The Economist.
Foto: Even Bast /Dagbladet/Skjermdump fra economist.com
NESTEN PÅ TOPP: Norge er det landet i verden hvor det går nest raskest for en gjennomsnittsperson å tjene seg en million dollar, eller rundt 5,5 millioner kroner, ifølge The Economist. Foto: Even Bast /Dagbladet/Skjermdump fra economist.comVis mer

Hvor kan du raskest bli millionær?

Amerikanske The Economist har regnet ut hvor lang tid det tar å tjene en million dollar i ulike land.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Inflasjon til tross, det er fortsatt noe magisk med en million dollar, skriver The Economist.

Det anerkjente økonomimagasinet har nå regnet ut hvor lang tid det vil ta for en gjennomsnittlig person i ulike land å tjene en million dollar, eller rundt 5,5 millioner kroner.

For å komme fram til dette har The Economist sett på hvor mye penger hovedforsørgeren i en gjennomsnittlig husholdning tjener hvert år før skatt.

God nummer to På toppen av magasinets millionbarometer troner USA. I «mulighetenes land» bruker en «regular Joe» rundt 20 år på å tjene seg en million dollar.

Hakk i hæl følger Norge på en klar andreplass. Her til lands bruker en gjennomsnittsperson like lang tid på å tjene sine første 5,5 millioner kroner, men justert for kjøpekraft taper vi, ikke overraskende, en del terreng til USA. Det er dyrere å leve i Norge.

- Det er ikke overraskende at Norge ligger høyt på ei slik liste, sier seniorrådgiver Jon Epland ved seksjon for inntekts- og lønnsstatistikk i Statistisk sentralbyrå.

Men oversikten til The Economist mangler en del vesentlige land, deriblant Luxemburg og Nederland.

I OECD-rapporten «Growing unequal» fra 2008 er nemlig bildet noe annerledes enn det som tegnes i det amerikanske økonomimagasinet.

- I OECD-rapporten er det Luxemburg som er helt klart på topp. Landet har høyest bruttonasjonalprodukt (BNP) og scorer høyest på inntekt. Jeg tror OECD-rapporten gir et riktigere bilde, sier Epland.

I OECD-rapporten følges Luxemburg av Nederland og Sveits. USA ligger der på fjerdeplass, tett fulgt av Norge på femteplass.

Tre hundre år i Mexico Oversikten til Economist gjør uansett rett i å ha USA og Norge høyt på lista over hvor det går raskest å tjene seg en million dollar. Og forskjellene er store.

I Mexico ville en gjennomsnittsperson bruke rundt tre hundre år (!) på å tjene millionen.

Og hvor mye er en million dollar:

Hvis du hadde det i hundredollarsedler, ville bunken være over en meter høy og veie ti kilo!

MILLIONBAROMETER: Denne grafen viser i hvilke land det tar kortest tid å tjene en million dollar. Foto: Skjermdump fra economist.com
MILLIONBAROMETER: Denne grafen viser i hvilke land det tar kortest tid å tjene en million dollar. Foto: Skjermdump fra economist.com Vis mer