Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

Hvor lenge er man smittsom?

Slik vet du om du er ferdig med isoleringen.

POSITIVE TING: TV-lege Wasim Zahid oppgir fem grunner til optimisme under den pågående coronakrisen. Video: Wasim Zahid Vis mer

Etter en rask titt på plattformer som Google og Twitter ser man at mange vil vite to ting i disse coronatider:

1. Hvor lenge varer coronaviruset?

2. Hvor lenge er man smittsom?

Allerede har forskere undersøkt hvor lenge viruset kan overleve på forskjellige materialer.

Kan overleve flere døgn

Forskning.no skriver at en forskergruppe som har jobbet for Det nasjonale helseinstituttet i USA har funnet ut at viruset kan holde seg i live i opp mot 24 timer på papp. Mens på plast og rustfritt stål kunne viruset overleve i opptil tre døgn.

Derfor er det både lurt og viktig å vaske overflater i hjemmet og på kontoret oftere enn man kanskje har gjort tidligere.

Det kan også være en god idé å vaske mobilen, for at den er en bakterieversting, er en kjent sak.

- Hvis du vasker hendene dine, bør du også vaske mobilen, skriver CNBC.

Inkubasjonstid

Om du blir smittet, kan det ta alt fra 0 til 14 dager før man får symptomer. Dette kalles inkubasjonstid. Verdens helseorganisasjon sier man gjennomsnittlig får symptomer etter 5-6 dager om man har blitt smittet med COVID-19, ifølge helsenorge.no.

Men akkurat hvor lenge man er syk, det er ikke enkelt å si.

Folkehelseinstituttet sier at om man har vært hjemme med symptomer blir man sett på som frisk 6-8 dager etter at man ikke lenger har noen symptomer, eller etter en individuell vurdering utført av lege.

Om du har fått påvist viruset, men ikke har noen symptomer, blir man ikke sett på som helt frisk før 14 dager etter at prøven kom tilbake som positiv.

I løpet av disse periodene skal man, ifølge FHI, holde seg hjemme.

Smitter før du vet du er syk

Man kan være smittsom selv om man ikke har fått symptomer. Nettopp derfor anbefales du å holde avstand til andre.

Ifølge amerikanske Centers for Disease Control and Prevention tror forskerne at man er mest smittsom når man har symptomer.

Dagbladet har vært i kontakt med FHI som viser til sin risikorapport. Der står det blant annet at hvor smittsom man er kan påvirkes om man er flink og tar skikkelige hygienetiltak. Da vil smittsomheten bli lavere.

Hele Norges coronakart