Lungekreft:

«Hvor lenge har jeg igjen å leve?»

Spørsmålet var Willi René Mehrmanns (60) første reaksjon på kreftdiagnosen.

VIL LEVE: Willi René Mehrmann har deltatt i en studie som tester økt stråledose til deler av kreftsvulsten. Foto: Jorunn Valle Nilsen
VIL LEVE: Willi René Mehrmann har deltatt i en studie som tester økt stråledose til deler av kreftsvulsten. Foto: Jorunn Valle Nilsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Gjennom 2021 opplevde Willi René Mehrmann merkelige smerter i brystet. Etter flere undersøkelser på Akershus universitetssykehus, fikk han den nedslående beskjeden:

Lungekreft.

«Hvor lenge har jeg igjen å leve?», var Willi Renés første spørsmål. Han har lært hvordan han skal forholde seg rolig i opprørende situasjoner.

Vil bli 100 år

60-åringen er født og oppvokst i Tyskland. Han gikk inn i det tyske forsvaret tilbake på 80-tallet. Deretter fulgte tolv år i innsatsstyrken, med oppdrag i flere av verdens farligste land.

I 2005 flyttet han imidlertid til Norge.

De tre første åra bodde han og kona i Oslo, men drømmen om hus og hage vokste seg større enn bykjernen - og førte paret til tettstedet Årnes i Nes kommune.

Etter den årelange innsatsen i det tyske forsvaret, og to mesterbrev, startet Willi René sitt eget rørleggerfirma med ett dusin ansatte.

Arbeidsdagene kunne på det lengste vare i hele 18 timer.

- Jeg har vært yrkesaktiv i nesten 45 år nå. Jeg vil ha nesten like mange år som pensjonist, sier 60-åringen til Dagbladet og ler.

Drømmen er å kunne blåse ut 100 lys på bursdagskaka.

Livsendrende ord

Willi René har vært heldig. Kreftsvulsten i den høyre lunga, som legene fant i februar 2022, hadde ikke spredd seg.

- Jeg ble sendt til Ullevål universitetssykehus, hvor jeg fortsatt deltar i en studie. Jeg mottok både strålebehandling og cellegift, sier han, og fortsetter:

- Det ser veldig bra ut. Akkurat nå tyder alt på at svulsten har krympet.

60-åringen trengte tid på å smake på ordene som ble sagt.

- Ved første øyeblikk skjønner man ikke setningen. Jeg trengte tid på å forstå hva det egentlig betydde. To dager seinere følte jeg meg riktig lykkelig.

LYKKELIG: Willi René Mehrmann fikk påvist lungekreft i februar i år. Nå er han tilnærmet frisk. Foto: Jorunn Valle Nilsen
LYKKELIG: Willi René Mehrmann fikk påvist lungekreft i februar i år. Nå er han tilnærmet frisk. Foto: Jorunn Valle Nilsen Vis mer

Om to uker har Willi René en ny time på Kreftsenteret ved Ullevål universitetssykehus.

Han er nå pasient i bygningen han selv var med på å reise.

- Min første byggeplass var Kreftsenteret på Ullevål. Da vi hadde utført de siste arbeidene, kom de første pasientene. Det var kreftsyke barn, og jeg glemmer ikke hvor syke de så ut, sier Willi René til Kreftforeningen i forbindelse med årets stjerneaksjon.

Tung behandling

Vilde Haakensen, onkolog ved Oslo universitetssykehus, forteller til Dagbladet at Willi Renés kreftsvulst var såpass begrenset at de kunne gi en kombinasjonsbehandling med håp om å bli kvitt sykdommen.

- Han gikk på en kombinasjon mellom strålebehandling og cellegift. Det er en ekstremt tung og slitsom behandling over sju uker. Deretter er det immunterapi hver fjerde uke i ett år, forklarer Haakensen, og opplyser om at Willi René deltok i en studie som tester økt stråledose til deler av kreftsvulsten.

Han er nå cirka halvveis i immunterapi-behandlingen. Immunterapien gis til pasienter med et spesielt protein i kreftcellene.

ONKOLOG: Kreftlege Vilde Haakensen behandler Willi René Mehrmann ved Oslo universitetssykehus. Foto: OUS
ONKOLOG: Kreftlege Vilde Haakensen behandler Willi René Mehrmann ved Oslo universitetssykehus. Foto: OUS Vis mer

Haakensen forteller at det tidligere har vært lite framgang i behandlingen til pasientgruppen han er en del av. Tillegg av immunterapi har gitt bedre overlevelse og det forskes nå på nye måter å gi strålebehandling på, samt nye kombinasjoner med immunterapi.

Behandlingen 60-åringen får nå, ble først tilgjengelig i Norge i 2019.

- Vi har behandlet Willi René med tanke på at han skal være helt kreftfri.

Følges tett

Onkologen sier at 60-åringen følges opp svært tett med CT-bilder og lungefunksjonsprøver.

- Etter to år som friskmeldt er risikoen liten for at kreften skal komme tilbake. Og etter fem år er den veldig liten. Vi kan på ingen måte vite noe helt sikkert, men Willi René er forhåpentligvis frisk.

Om to uker møtes de igjen. Tirsdag denne uka tok han nye CT-bilder som de skal se på sammen.

- Vi skal finne ut av om det har kommet tegn på ny kreft. Men forhåpentligvis er han fortsatt kreftfri. Jeg håper og tror at han er kurert, men vi kan ikke si det helt sikkert før det har gått noen år.

I skrivende stund er ikke Willi René redd. Likevel tror han nervene kommer noen timer før han møter Vilde Haakensen på sykehuset.

- Det er ikke til å forhindre. Men jeg er positiv og jeg elsker livet. Jeg vil leve, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer