Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hvor mange døde er Hamas villige til å ta?

Midtøsten-ekspert tror ikke på noen fredsavtale i overskuelig framtid.

KRIGENS OFFER: En palestinsk gutt, såret i et israelsk luftangrep mot Gaza i dag, fraktes bort av medhjelpere. En kvinne og ei toårig jente ble de første dødsofrene etter at fredsforhandlingene i Kairo brøt sammen tidligere i dag. Foto: MOHAMMED SALEM / REUTERS / NTB SCANPIX
KRIGENS OFFER: En palestinsk gutt, såret i et israelsk luftangrep mot Gaza i dag, fraktes bort av medhjelpere. En kvinne og ei toårig jente ble de første dødsofrene etter at fredsforhandlingene i Kairo brøt sammen tidligere i dag. Foto: MOHAMMED SALEM / REUTERS / NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg ser ikke noen varig løsning i overskuelig framtid. De kan jo ikke engang enes om kortvarige løsninger, sier Hilde Henriksen Waage, Midtøsten-ekspert og professor ved Universitetet i Oslo, til Dagbladet.

- Hva skal til for å få partene tilbake til forhandlingsbordet?

- Det kommer an på det svakeste ledd, palestinerne. Mahmoud Abbas og den palestinske selvstyremyndigheten (PA) har ikke makten på Gaza, det er det Hamas som har. Spørsmålet blir dermed: Hvor mange døde er Hamas villige til å ta?

- Ikke oppnådd noen ting Waage er pessimistisk etter at fredsforhandlingene mellom Israel og palestinerne i dag brøt sammen, og kamphandlingene mellom partene ble gjenopptatt. Den israelske delegasjonen dro hjem etter at raketter ble avfyrt mot Israel fra Gazastripa.

Reuters melder at en kvinne og ei toårig jente er drept i et israelsk luftangrep mot Gaza. De to er dermed de første dødsofrene etter at forhandlingsdelegasjonene dro hjem.

Fra Gaza er det i dag sendt opp en rekke raketter mot sørlige og sentrale Israel. En av dem traff et jorde utenfor Israels største by Tel Aviv, uten å gjøre betydelig skade.

I åtte dager har det, med enkeltstående brudd, vært våpenhvile, og partene har sittet i forhandlinger i Egypts hovedstad Kairo, i håp om å oppnå en mer varig våpenhvile. Men med dagens hendelser ser det mørkt ut.

PESSIMISTISK: Midtøsten-ekspert Hilde Henriksen Waage ser ikke noen snarlig løsning på konflikten mellom Israel og palestinerne. Foto: OLE C.H. THOMASSEN / DAGBLADET
PESSIMISTISK: Midtøsten-ekspert Hilde Henriksen Waage ser ikke noen snarlig løsning på konflikten mellom Israel og palestinerne. Foto: OLE C.H. THOMASSEN / DAGBLADET Vis mer

- Partene har ikke oppnådd noen ting. Hamas har ikke fått innfridd kravene om at Israel letter på blokaden av Gaza, og kan da heller ikke gi noen løfter om bedring tilbake. Dermed blir det nye raketter fra palestinsk side, med påfølgende hardere skyts tilbake fra Israel, sier Midtøsten-eksperten.

Over 2000 drept Over 2000 mennesker er drept siden den israelske storoffensiven «Operation Protective Edge» ble innledet 8. juli. Dødsofrene er for en stor del palestinske sivile.

- Den israelske holdningen har vært at «bare vi bomber nok, vil de nok bøye seg», sier Waage.

- Hvordan vil du karakterisere situasjonen nå?

- Den er mye verre enn før offensiven begynte. Politisk er det status quo, men nå er det mange flere døde og sårede, og Gaza er helt rasert. Imens stanger det internasjonale samfunnet hodet mot en mur, og nødvendige forsyninger kommer ikke inn. Det er en uholdbar situasjon.

Skjør koalisjon Under forhandlingene i Egypt har den palestinske delegasjonen bestått av tre vidt forskjellige grupper: Fatah, president Abbas' parti; Islamsk hellig krig; og Hamas, som har makten på Gaza.

- Det er en skjør koalisjon, der Fatah og - overraskende nok - Islamsk hellig krig har vært mer imøtekommende overfor israelerne enn Hamas, sier Waage.

Nå står Gaza overfor en formidabel gjenoppbygging. Norge er med i giverlandsgruppa - som står overfor store utfordringer på grunn av blokaden av den palestinske enklaven, som ble okkupert av Israel etter seksdagerskrigen i 1967, underlagt palestinsk kontroll etter Oslo-avtalen i 1994, men vært under blokade fra Israel og Egypt etter at Hamas kom til makten i 2007.

Hamas har under forhandlingene krevd å få bygge ei havn og en flyplass for å bli mer selvforskynt med livsnødvendigheter. Nå, med brudd i forhandlingene, er dette i det blå. Samtidig er svært mange av palestinernes smuglertunneler inn i Israel ødelagt.

- Det blir svært vanskelig for giverlandene å få inn forsyninger uten flyplass og tunneler. Det legger press på Egypt for å lette på blokaden, sier professor Waage.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!