MYSTISK DØD: Den norske studenten Julie Michelle Bergheim (22) døde på hotellrommet på Phi Phi-øyene i Thailand i 2009. Dødsfallet er aldri blitt oppklart. Mamma Ina Thoresen er overbevist om at datteren ble forgiftet enten av en slags gass eller insektsmiddel. Foto: privat
MYSTISK DØD: Den norske studenten Julie Michelle Bergheim (22) døde på hotellrommet på Phi Phi-øyene i Thailand i 2009. Dødsfallet er aldri blitt oppklart. Mamma Ina Thoresen er overbevist om at datteren ble forgiftet enten av en slags gass eller insektsmiddel. Foto: privatVis mer

- Hvor mange flere turister skal måtte bøte med livet?

Mor til norske Julie Michelle (22) som døde på Phi Phi-øyene trygler Jonas Gahr Støre om hjelp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Søndag 3. mai 2009 døde norske Julie Michelle Bergheim (22) under mystiske omstendigheter på et hotell i det thailandske ferieparadiset Phi Phi-øyene.

Hun og venninna Karina Refseth (21) ble funnet alvorlig syke på pensjonatet Laleena. Julie Michelle døde natta etter, mens venninna overlevde. I naborommet til de norske kvinnene bodde amerikanske Jill St Onge (27). Hun og Julie Michelle døde med få timers mellomrom på sykehuset på Phi Phi.

- Søndag morgen våknet Julie og Karina veldig syke begge to. I timer ble de liggende der, alene overlatt til seg selv helt uten kunnskap om at Jill på naborommet allerede var erklært død, sier den avdøde norske kvinnens mor, Ina Thoresen..

Dødsfallene er aldri blitt oppklart. De første legerapportene tydet på at alle tre ble forgiftet gjennom noe de hadde spist eller drukket, men i ettertid har det også vært spekulert i om kvinnene kan ha blitt forgiftet av gass eller insektsmiddel.

- Politiet konkluderte med at Julie døde av en blanding av alkohol og epilepsimedisin, men hun hadde aldri epilepsi. Obduksjonen viste heller ingen spor av alkohol, sier Thoresen.

Nye dødsfall Tidligere i dag ble det kjent at de to canadiske søstrene Audrey (20) og Noemi Belanger (26) ble funnet døde på hotellrommet sitt på den samme thailandske øya fredag denne uka.

Ifølge politiet på øya tyder de første undersøkelsene på at kvinnene hadde ligget døde i rundt 12 timer da de ble funnet. Søstrene døde tilsynelatende av kraftige brekninger og politiet tror de kan ha blitt forgiftet, skriver den svenske avisa Aftonbladet.

På rommet til de kanadiske kvinnene var det oppkast overalt og begge kroppene viste tegn på samme type skader. De hadde en spesifikk type hudskader og hadde blødd fra tannkjøttet. Både finger- og tånegler var helt blå.

Søstrene ble funnet av hotellpersonale, som låste seg inn da de ikke hadde fått kontakt med dem på et par dager.

Åpent brev For Ina Thoresen ble de nye dødsfallene på Phi Phi-øyene nok en påminnelse om det som skjedde med hennes egen datter i 2009.

- For oss har tapet av Julie vært en tragedie uten sidestykke. Men jeg tenker jo selvsagt på familien som nå har mistet to jenter, sier hun.

I et åpent brev til utenriksminister Jonas Gahr Støre ber hun om at han personlig griper inn og kontakter canadisk UD, slik at Norge og Canada i fellesskap kan finne svar på de uoppklarte dødsfallene.

- Skandinavia og Canada sender flest turister til Thailand. Da er det selvsagt i manges interesse at disse sakene blir løst. Thailandske myndigheter har ikke vist noen vilje til å oppklare dødsfallene, og det de har sagt om Julie er også beviselig feil, sier Thoresen til Dagbladet.

Liknende symptomer Thoresen har aldri forstått hvorfor ikke norske myndigheter har engasjert seg i saken.

- Den norske straffeloven åpner for at norsk politi kan gå inn og foreta etterforskning i andre land ved mistanke om forgiftning. Den eller de som er ansvarlig for Julies død må finnes og stilles til ansvar, fastslår hun.

Syptomene til de norske jentene  - som begynte med kraftige magesmerter og forverret seg til oppkast og besvimelser - var nesten identiske med symptomene til sju andre turister som døde i Chiang Mai i Thailand mellom januar og mars i 2011, skriver Daily Mail.

Turistene som døde var en amerikansk kvinne, en fransk kvinne, et engelsk par og tre kvinner fra New Zealand.

En TV-dokumentar i New Zealand avslørte i fjor at hotellrommene der de sju turistene oppholdt seg ble sprayet med et middel mot veggedyr - den potensielt dødelige giften pyrophus - som er forbudt å bruke innendørs i mange land.

- Vi hørte på et tidlig tidspunkt at rettsmedisinsk institutt i Bangkok satt med vevsprøver fra Julie, og vi ba om å få dem tilsendt gjennom den norske ambassaden. Da flere nye turister døde med liknende symptomer i fjor, fikk jeg en henstilling fra WHO om å sende vevsprøvene til Folkehelseinstituttet. Der er de ennå ikke ferdige med å undersøke prøvene, forteller Ina Thoresen.

Mange vil hjelpe Selv tror hun datteren ble forgiftet enten av en slags gass eller insektsmiddel.

- Jeg blir stadig kontaktet av mennesker rundt omkring i verden som forteller meg hva som skjer i Thailand. Flere har også tilbudt seg å reise dit og sjekke, men ingen finner noen svar, sier Thoresen.

Pressevakt i UD, Svein Michelsen sier følgende til Dagbladet søndag kveld:
- Vi har mottatt brevet. Vi vil se på saken og kontakte Ina Thoresen direkte.

SKRIVER BREV: Den avdøde kvinnens mor, Ina Thoresen fra Drammen, sendte søndag et åpent brev til utenriksminister Jonas Gahr Støre og ba ham om å gripe inn etter to nye mystiske dødsfall på Phi Phi-øyene. Foto: privat
SKRIVER BREV: Den avdøde kvinnens mor, Ina Thoresen fra Drammen, sendte søndag et åpent brev til utenriksminister Jonas Gahr Støre og ba ham om å gripe inn etter to nye mystiske dødsfall på Phi Phi-øyene. Foto: privat Vis mer