TETT-I-TETT:  Rundt 200 hvalross slapper av tett-i-tett på denne is-øya i  Tsjuktsjerhavet i Alaska. Foto:  Solent / Steven Kazlowski / SeaPics
TETT-I-TETT: Rundt 200 hvalross slapper av tett-i-tett på denne is-øya i Tsjuktsjerhavet i Alaska. Foto: Solent / Steven Kazlowski / SeaPicsVis mer

Hvor mange hvalross får plass på ett «isflak»?

Gnidde seg inntil hverandre da fotografen overrasket fra helikopter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den amerikanske fotografen Steven Kazlowski kom over denne imponerende hvalross-flokken da han var på tokt i helikopter over Tsjuktsjerhavet i Alaska.

Bildene ble tatt 30 kilometer fra Alaska-kysten, og fotografen forteller at han ble forbløffet over hvalrossene, som tilsynelatende slappet av over hver eneste kvadratmeter av et isberg omgikk av åpent hav.

- Det var rett og slett et fantastisk syn. Jeg har aldri sett noe lignende, sier den erfarne fotografen til avisa Daily Mail.

Ifølge Norsk Polarinstitutt er hvalrossen et ekstremt sosialt dyr, som liker å ligge tett inntil hverandre, og også oppå hverandre når de hviler.

- Fungerer som husbåt De hvilende hvalrossene, som i hann-utgave kan bli rundt 3,5 meter lange og veie opptil 1700 kilo, skiftet mellom å spise i havet og å slappe av på isen. Hvalrossen har to karakteristiske støttenner som kan veie opp mot fem kilo og måle over en meter. 

MED SATELLITT:  Denne hvalrossen, av typen stillehavshvalross, har fått festet et satellitt på seg, slik at amerikanske forskere kan følge den gjennom livet. Bildet ble tatt i mars 2006. Foto: AP Photo/U.S. Geological Survey, Steven Kazlowski
MED SATELLITT: Denne hvalrossen, av typen stillehavshvalross, har fått festet et satellitt på seg, slik at amerikanske forskere kan følge den gjennom livet. Bildet ble tatt i mars 2006. Foto: AP Photo/U.S. Geological Survey, Steven Kazlowski Vis mer

- Øya er et trygt hvilested som fungerer som en husbåt som flyter over områdene hvor hvalrossen finner mat. På denne måten overspiser de ikke i et område på havbunnen, sier Kazlowski.

Hvalrossens favorittmat er muslinger, og tusenvis av disse kan bli spist i løpet av et måltid. Hvalrossen er delt inn i to underarter, Stillehavshvalrossen og Atlanterhavshvalrossen.

- Holdt avstand Tsjuktsjerhavet er et svært viktig leveområde for isbjørn, grønlandshval, gråhval, fisk og en rekke fuglearter, i tillegg til hvalrossen.

- Vi passet på å holde en så lang avstand til hvalrossene, slik at vi ikke forstyrret dem. Vi fløy rundt området en stund før vi måtte reise videre, sier han.

- Jeg ble fullstendig forundret da vi så et isflak midt i det åpene vannet. Det var fantastisk å se alle hvalrossene på isen, sier Kazlowski.

Kresen art Hvalross er regnet som en kresen art som stiller høye krav til hvor de kan bo. Arten er avhengig av store gruntvannsområder med muslinger, og tilgang til åpent vann slik at isen ikke hindrer dem i å svømme til spiseområdene om vinteren, ifølge polarinstituttet.

LANGT NORD:  Hvalrossene fotografen Steven Kazlowski fant flytende på et isflak lever i Tsjuktsjerhavet, nær Alaska. Kart: Google Maps
LANGT NORD: Hvalrossene fotografen Steven Kazlowski fant flytende på et isflak lever i Tsjuktsjerhavet, nær Alaska. Kart: Google Maps Vis mer

Tsjuktsjerhavet er i hovedsak grunt, med en dybde mindre enn 100 meter, med unntak av en skråning ned mot Polbassenget i nord.

Hvalrossen er også avhengig av at spiseområdene er i nærheten av isflak, strender, holmer og skjær hvor de kan hvile.

Finnes på Svalbard Ifølge Norsk Polarinstitutt finnes hvalrossen i i gruntvannsområder langs kysten av Øst-Grønland, Svalbard og Frans Josefs land og ned til det sørlige Barents- og Karahavet i det nordøstlige Atlanterhavet. Skinnet til hvalrossen er ekstremt tykt, og den er ofte dekket av runde utvekster i nakkepartiet.

På Svalbard ble hvalrossen nesten utryddet etter 350 år med jakt. I 1952 ble arten fredet.

Der kameraovervåker forskerne hvalrossenes liggeplasser.

HVALROSS PÅ SVALBARD:  På Svalbard ble hvalrossen nesten utryddet etter 350 år med jakt. I 1952 ble arten fredet. Foto: Aleksander Nordahl / Dagbladet
HVALROSS PÅ SVALBARD: På Svalbard ble hvalrossen nesten utryddet etter 350 år med jakt. I 1952 ble arten fredet. Foto: Aleksander Nordahl / Dagbladet Vis mer

Tsjuktsjerhavet dekket av is mesteparten av året, og ble oppkalt etter tsjuktsjerne, etter forslag fra den norske oseanograf H. U. Sverdrup, ifølge Store norske leksikon.

DUKKET OPP:  Denne hvalrossen ble avbildet på skjærene utenfor Telenor på Fornebu. Foto Robert Eik/Dagbladet
DUKKET OPP: Denne hvalrossen ble avbildet på skjærene utenfor Telenor på Fornebu. Foto Robert Eik/Dagbladet Vis mer