Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hvor mange jenter ser du med kort hår?

Det er blitt vanskeligere å vokse opp som både jente og gutt, mener Trine Skei Grande. Nå skal hun åpne opp og reformere norsk skole.

LANGT HÅR: Venstre-leder Trine Skei Grande la merke til at hun var eneste jente eller kvinne med kort hår på biblioteket på Blinder videregående skole. Muligheten for jenter og gutter til å være annerledes fører til psykiske problemer og et kjønnsdelt arbeidsmarked, ifølge kunnskapsministeren. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet
LANGT HÅR: Venstre-leder Trine Skei Grande la merke til at hun var eneste jente eller kvinne med kort hår på biblioteket på Blinder videregående skole. Muligheten for jenter og gutter til å være annerledes fører til psykiske problemer og et kjønnsdelt arbeidsmarked, ifølge kunnskapsministeren. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet Vis mer

Kunnskapsminister og Venstre-leder Trine Skei Grande sparket mandag i gang sin norgesturné for å reformere videregående opplæring.

Den tidligere læreren satte seg ned sammen med ungdommene på Blindern videregående skole og fikk med seg følgende budskap:

- Vi må ha livsmestring inn i alle fagene. Det er mye, mye vanskeligere å være ung i dag enn tidligere, forklarer Grande, som bare har vært i jobben i litt over to uker.

Grande forteller at hun nå skal «frese rundt» i landet å få innspill til en stortingsmelding som skal munne ut i den største omdreiningen i videregående opplæring siden Reform 94.

Kjønnskampen

Helt sentralt blir det å oppdatere skolen til virkeligheten dagens unge møter - og lever i.

- Gutte- og jenterommene er blitt så mye mindre enn de var før. Jeg var barn på 80-tallet. Da var du soss, freak eller nerd - innenfor der var det ganske stor valgfrihet. Var du freak, var det ikke egentlig så viktig om du var jente eller gutt. Men i dag ser vi at rommet til å være gutt ikke er så stort, det er mange forventninger, sier Grande.

- Men er det ikke enklere å være homofil i dag enn på 80-tallet? Og man kan finne andre med felles interesser på internett?

- Jo, noen ting er sikkert enklere, men kjønnsstereotypiene er sterkere i dag. Du ser resultatene i et ekstremt kjønnsdelt arbeidsmarked i Norge. Selv med stor valgfrihet og likestilling, har vi det, sier Grande.

- Du tror ikke det handler om biologi?

- Da jeg lå på føden i 1969 fikk jeg et hvitt bånd der det sto Oddveig og Helges datter. I dag har alle nyfødte rosa eller blå bånd.

- Og dette går utover den psykiske helsen til barna?

- I sum blir det vanskeligere å være utenfor firkanten der alle andre befinner seg. Se deg rundt i rommet her. Hvor mange jenter ser du med kort hår?

- Det er bare deg?

- Ja, det er meg.

Sterk ikke nok

Livsmestringen Grande snakker om skal få ned frafallet i skolen, som i dag er på 25 prosent. Samtidig skal det i større grad åpnes opp for å velge feil, man skal ikke miste retten til videregående opplæring hvis man ikke er ferdig i løpet av fem år.

- I dag du ha videregående. Tidligere har det alltid vært mulig å dette ut av skoleløpet, så lenge man var sterk. Nå hjelper det ikke lenger, sier Grande, som trekker fram paradokset ved at en 27 år gammel sykepleier kan få gratis lærerutdannelse av staten, mens en 19-åring som har valgt feil ikke har den samme muligheten.

Trine Skei Grande har dårlig tid. Det er bare halvannet år til neste stortingsvalg da både hun og Venstre kan bli sendt ut av regjeringskontorene, selv om Grande understreker at det ser mye bedre ut nå - med henvisning til oppsvinget på målingene etter Frp's exit.

Etter drøye to uker i kunnskapsdepartementet innrømmer Grande at hun nå forter seg.

- Var det planlagt at det skulle gå så fort?

- Nei, det var det ikke.

- Du har speedet opp?

- Ja, vi må forte oss. Men det forventer skolen også. Vi skal snakke med mange.

PS! Dagbladet har vært i kontakt med Rikshospitalet som bekrefter at nyfødte får rosa eller blått armbånd basert på kjønn.