Hvor mange pingviner ser du her?

Forskere har telt seg fram til at det er dobbelt så mange keiserpingviner i Antarktis som antatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Som du ser i videoen over kan det bli ganske tett i tett med pingviner i Antarktis. Det å telle dem har vist seg å være en krevende jobb, selv for den beste av oss.

Derfor har et internasjonalt forskerteam tatt i bruk teknologien for å prøve å danne seg et bilde av pingvinbestanden.

Ved hjelp av høyoppløselige satellittbilder og ny teknologi har forskerne klart å telle seg fram til at det trolig er dobbelt så mange keiserpingviner i Antarktisk som det vi tidligere har trodd.

Teknikken de bruker kalles pansharpening. Den går ut på å sette sammen flere satellittbilder til ett høyoppløselig og rikt detaljert bilde. Teknikken brukes blant annet av Google Maps.

Slik klarer forskerne å skille mellom fugler, is, skygger og pingvinenes avføring, og dermed telle dem.

- Dobbelt så mange - Vi startet med å lete etter pingvinkoloniene. Det kan man gjøre med satellitter fordi de etterlater seg brune flekker på isen. De oppholder seg på ett sted i flere måneder og isen rundt dem blir ganske skitten av avføringen, sier Peter Fretwell som leder studien.

- Da vi fant områdene sendte vi flere satellitter som tar høyoppløselige bilder - spionsatellitter - for å få telt dem, sier han.

Bildene ga forskerne et uventet resultat da tellejobben var ferdig.

- Tidligere anslag tydet på at det var rundt 300 000 voksne pingviner på kontinentet. Nå tror vi det er det dobbelte, rundt 600 000 keiserpingviner. Så det er veldig viktig og en betydelig økning, sier Fretwell.

Forskerne har også funnet sju pingvinkolonier som man ikke visste om fra før.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters mener pingvin-eksperter at funnene er banebrytende.

- Fortsatt truet - Slik situasjonen har vært har vi antatt en bekymrende trend når det gjelder pingvinene i Antarktis, men ingen måte å se på dem i det store bildet. For første gang kan vi nå se hva som forandrer seg på detaljnivå, sier Tom hart som forsker på pingviner for Det zoologiske samfunn i London.

- Når det gjelder pingviner er vi veldig bekymret for klimaendringer, fisking og muligheten for at fremmede raser kan ta med seg sykdommer og slikt inn i Antarktis, legger han til.

Forskerne understreker at de fortsatt mener at pingvinen er en truet dyreart. De hevder at klimaendringer vil føre til en kraftig nedgang i arten.

Slik sett gir satellitt-teknologien oss kanskje bare en mulighet til å observere nedgangen på nært hold.

 SMOKING-KLEDDE:  En liten gruppe keiserpingviner har her samlet seg i Dumont d'Urville i Antarktis. Foto: REUTERS/Martin Passingham
SMOKING-KLEDDE: En liten gruppe keiserpingviner har her samlet seg i Dumont d'Urville i Antarktis. Foto: REUTERS/Martin Passingham Vis mer