- Hvor mange sjanser skulle han få til å skyte meg?

Ingeborg (66) kritisk til politiet under skyte- og branndrama. Takker snarrådige naboer for at hun lever.

 TAKKER NABOENE OG SYKEHUSET:  Ingeborg Kalager Sølverud etter at hun ble utskrevet fra sykehuset i Drammen lørdag, sammen med datteren Marie Sølverud. Foto: Privat.
TAKKER NABOENE OG SYKEHUSET: Ingeborg Kalager Sølverud etter at hun ble utskrevet fra sykehuset i Drammen lørdag, sammen med datteren Marie Sølverud. Foto: Privat.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ingeborg Kalager Sølverud (66) takker snarrådige naboer for at hun kom levende fra det voldsomme brann- og skytedramaet som utspilte seg hjemme på gården i Holmestrand fredag ettermiddag.

Mannen i 50-årene, som er siktet for drapsforsøk og har erkjent de faktiske forholdene,  løsnet flere skudd også etter at den ærverdige gårdsbygningen var satt i fyr og Ingeborg forskanset seg inne på badet i andre etasje.

Hun var allerede truffet av skudd og fryktet for livet.

- Jeg hørte nye skudd treffe i gangen utenfor. Jeg var livredd og jeg ringte politiet for å varsle, sier 66-åringen til Dagbladet.

Ringte politiet selv Hun forteller at hun ringte politiet klokka 17.05.

Mannen som knyttes til skytingen og ildspåsettelsen ble pågrepet en drøy time seinere.

- Hvorfor tok det så lang tid før han ble pågrepet? Hvor mange sjanser skulle han få til å skyte meg? spør Ingeborg.

- Det var naboene som kom for å hjelpe. Han hadde helt bensin over linoleumsgulvet i første etasje og det gjorde at det veltet opp svart røyk.

- Jeg måtte komme meg ut. Hadde det ikke vært for at naboene kom for å hjelpe, tør jeg ikke tenke på hva som hadde skjedd, sier Ingeborg.

Nabo Egil Brekke fortalte til Dagbladet fredag kveld at han ba den siktede mannen om hjelp til å finne en stige.

Roser sykehuset Hun ble overtalt til å hoppe fra baderomsvinduet i andre etasje.

Datteren Marie Sølverud (36) er svært takknemlig for naboenes innsats. Hun roser også traumeteamet ved Drammen sykehus som tok imot moren etter at hun kjempet for livet.

Men også datteren, som er advokat, stiller spørsmål ved hvorfor politi og brannmannskaper ikke kom moren til unnsetning tidligere.

Politiet: ingen kommentar nå - Etterforskningsledelsen ønsker ikke å kommentere kritiske spørsmål fra fornærmede og datter på nåværende tidspunkt, sier jourhavende politiadvokat Mari Gjersøe i Vestfold politidistrikt til Dagbladet lørdag kveld når hun blir konfrontert med utsagnene.

Det ble satt i gang en storstilt aksjon med flere politidistrikter involvert, inkludert Oslo-politiets beredskapstropp.

 FØRST HOVEDBYGNINGEN:  Det var fra annen etasje i den staselige hovedbygningen på Bakke gård på Eplerød i Hanekleiva at eieren måtte hoppe ut etter at hun ringte politiet klokka 17.05 fredag. FOTO: STENER KALBERG.
FØRST HOVEDBYGNINGEN: Det var fra annen etasje i den staselige hovedbygningen på Bakke gård på Eplerød i Hanekleiva at eieren måtte hoppe ut etter at hun ringte politiet klokka 17.05 fredag. FOTO: STENER KALBERG. Vis mer

Brannmannskap fra Tønsberg rykket ut til gården etter den første brannmeldingen, men kunne ikke sette i gang slokkingsarbeidet umiddelbart på grunn av skytingen og mannskapets sikkerhet.

Politiadvokaten vil foreløpig ikke gå inn på hvilke prosedyrer som gjelder i slike sikkerhetssituasjoner. Hun vet ennå ikke nøyaktig hvor lenge brannfolkene måtte holde seg i skjul ved gården.

Nabo først - Men det er klart at den aller første brannmeldingen kom fra en nabo rundt klokka 17.00, sier politiadvokat Gjersøe.

Den 66 år gamle kvinnen, som er enke og bodde aleine i hovedhuset på Bakke gård, ble utskrevet fra sykehuset i Drammen lørdag ettermiddag og kunne være sammen med datter og barnebarn, som kom fra Bergen etter sjokkmeldingen.

Til å ha fått en skuddskade er hun i relativt god form. Hun skal heller ikke ha fått noen indre skader, opplyser sykehuset.

Motiv Den siktede mannen har fått oppnevnt advokat Ole Tom Røed som forsvarer.

- Siktede har ikke tatt stilling til straffskyld, men samtykker til varetekt, skriver forsvareren i en sms til Dagbladet.

Politijurist Harald Borgenvik sier til NRK Vestfold at mannen for forklart hvorfor han ønsket å drepe kvinnen. Ingen kommentar, er forsvarerens reaksjon på det.

 BEGGE HUSENE:  Også det andre bolighuset på gården ble flammenes rov. FOTO: STENER KALBERG.
BEGGE HUSENE: Også det andre bolighuset på gården ble flammenes rov. FOTO: STENER KALBERG. Vis mer