- Hvor mange supermakter skal vi legge oss ut med?

Christian Tybring-Gjedde vil ikke provosere USA ved å gi Snowden beskyttelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Torsdag ble det kjent at Edward Snowden går til søksmål mot Norge for å få rettslig fastslått at Norge ikke har adgang til å utlevere ham til USA.

Snowden ønsker å komme til Norge i november for å motta Ossietzkyprisen for 2016, som han er tildelt av Norsk PEN. Men får han medhold i søksmålet kan det også åpne opp for at Snowden flytter til Norge.

Den tidligere ansatte i en av spionorganisasjonen NSAs underleverandører ble kjent over hele verden da han overleverte store mengder gradert materiale til journalist Glenn Greenwald. Materialet avslørte hvordan USA avlytter og registrerer så og si all digital kommunikasjon over hele kloden. Siden de første dokumentene ble publisert i The Guardian, har USA ønsket å få Snowden utlevert, men amerikaneren har nå søkt tilflukt i Russland.

Uvenner Stortingsrepresentant og medlem av utenrikskomiteen, Christian Tybring-Gjedde (Frp), mener det er typisk norsk å vurdere å gi Snowden beskyttelse fra vår allierte USA.

- Hvor mange supermakter skal vi legge oss ut med? Vi er allerede uvenner med både Kina og Russland. Skal vi nå også legge oss ut med USA? Det er viktig for Norge å være venner med de store landene, sier han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer