Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hvor mange supermakter skal vi legge oss ut med?

Christian Tybring-Gjedde vil ikke provosere USA ved å gi Snowden beskyttelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Torsdag ble det kjent at Edward Snowden går til søksmål mot Norge for å få rettslig fastslått at Norge ikke har adgang til å utlevere ham til USA.

Snowden ønsker å komme til Norge i november for å motta Ossietzkyprisen for 2016, som han er tildelt av Norsk PEN. Men får han medhold i søksmålet kan det også åpne opp for at Snowden flytter til Norge.

Den tidligere ansatte i en av spionorganisasjonen NSAs underleverandører ble kjent over hele verden da han overleverte store mengder gradert materiale til journalist Glenn Greenwald. Materialet avslørte hvordan USA avlytter og registrerer så og si all digital kommunikasjon over hele kloden. Siden de første dokumentene ble publisert i The Guardian, har USA ønsket å få Snowden utlevert, men amerikaneren har nå søkt tilflukt i Russland.

Uvenner Stortingsrepresentant og medlem av utenrikskomiteen, Christian Tybring-Gjedde (Frp), mener det er typisk norsk å vurdere å gi Snowden beskyttelse fra vår allierte USA.

- Hvor mange supermakter skal vi legge oss ut med? Vi er allerede uvenner med både Kina og Russland. Skal vi nå også legge oss ut med USA? Det er viktig for Norge å være venner med de store landene, sier han.

VIL IKKE PROVOSERE: Frps Christian Tybring-Gjedde sitter i utenrikskomiteen på Stortinget. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
VIL IKKE PROVOSERE: Frps Christian Tybring-Gjedde sitter i utenrikskomiteen på Stortinget. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Tybring-Gjedde understreker at han ikke uttaler seg om det juridiske i saken, men kommenterer hva som er lurt politisk.

- Men er det ikke litt feigt å ikke stå opp for det man mener er riktig, selv om det kan provosere de som er større og sterkere enn oss?

- Hvis vi skulle gjort det i alle saker, hadde vi ikke vært venner med noen. Hvis man skal være så prinsipiell får man ikke gjort mye. Vi skal reagere på sterke brudd på menneskerettighetene, men det får være en grense.

- Det Snowden har gjort står det heller ikke stor respekt av, fortsetter Tybring-Gjedde.

Han ber oss om å tenke på hvordan vi hadde reagert om vi fikk en tilsvarende sak i Norge. Om en norsk tjenestemann stjal og distribuerte store mengder hemmelig informasjon som var strategisk viktig for oss.

- Jeg tror ikke hele landet og norske medier da ville stått i kø for å hylle vedkommende, sier Tybring-Gjedde.

Tyveri Utleveringsavtalen mellom Norge og USA omfatter ikke såkalte politiske forbrytelser, men lister opp en lang rekke mer ordinære lovbrudd der Norge i utgangspunktet er pliktig til å utlevere. Blant disse er tyveri og underslag. Snowden er i USA siktet for både spionasje og tyveri av statlige eiendeler.

- Så langt utleveringsavtalen rekker så vil Norge være forpliktet til å utlevere. USA kan også begjære utlevering for andre lovbrudd enn det som er spesifisert i avtalen. Da har ikke Norge en plikt, men en mulighet til å utlevere, har Gjermund Mathisen tidligere sagt til Dagbladet. Han skrev doktorgradsavhandling i jus om utlevering for straffbare forhold.

Streng, men rettferdig Men politiske forbrytelser, som spionasje eller landssvik, er ikke tatt inn i denne konkrete avtalen, og åpner normalt ikke for utlevering mellom stater som har utleveringsavtale. Et sentralt spørsmål vil derfor være om det Snowden gjorde var en politisk handling.

- I USAs øyne er han en kriminell og han har åpenbart forbrutt seg mot USAs lover. Selv om du oppdager ting på jobben som du mener har almmennhetens interesse er det ikke sikkert at det er i landets interesse. USA mener at han har forbrutt seg på amerikansk lov. Da har de full rett til å straffeforfølge ham og ifølge den utleveringsavtalen vi har bør vi utlevere ham til USA, sier Tybring-Gjedde.

Han tror Snowden vil få en rettferdig, men streng behandling i USA. 

- Han får helt sikkert en god prosess, selv om han sikkert vil få en mye strengere straff enn det som hadde vært aktuelt i Norge for en tilsvarende forbrytelse. Det er ikke dermed sagt at amerikanerne bryter noen menneskerettigheter i dette, sier han.

VIL HAN FLYTTE TIL NORGE?: Edward Snowden deltok via videolink da han fikk tildelt Bjørnsonprisen i Molde i fjor. Torsdag ble det kjent at den verdenskjente varsleren saksøker den norske stat. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
VIL HAN FLYTTE TIL NORGE?: Edward Snowden deltok via videolink da han fikk tildelt Bjørnsonprisen i Molde i fjor. Torsdag ble det kjent at den verdenskjente varsleren saksøker den norske stat. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix Vis mer
Hele Norges coronakart