Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hvor mener de vi skal gjøre av oss?

Rusmisbrukerne fra «Plata» har bare flyttet seg et par kvartaler etter politiets nye aksjon.

FØLER SEG JAGET: Rusmisbrukerne fra «Plata» har flyttet seg til Skippergata etter at politiet innledet en stor operasjon mot narkomiljøet i Oslo sentrum på mandag. De føler seg jaget, og lurer på hvor de skal gjøre av seg. Foto: Benjamin A. Ward
FØLER SEG JAGET: Rusmisbrukerne fra «Plata» har flyttet seg til Skippergata etter at politiet innledet en stor operasjon mot narkomiljøet i Oslo sentrum på mandag. De føler seg jaget, og lurer på hvor de skal gjøre av seg. Foto: Benjamin A. Ward Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mandag innledet politiet og Oslo kommune en omfattende aksjon mot narkotikamiljøet i Oslo sentrum.

Målet er å slå ned på narkotikasalg og åpenlys bruk, ifølge ordenssjef og fungerende stasjonssjef for politihuset på Grønland, Karsten Fossum.

Dagbladet møtte ham like etter at en campingvogn med politi-klistermerker hadde rullet inn foran Oslo S og plassert seg på «Plata». To dager seinere har rusmisbrukerne fra «Plata» slått seg ned bare et par kvartaler unna, utenfor Kirkens Bymisjons lokaler i Skippergata.

- Håløst På tross av ordenssjefens forsikringer om at politiet ikke prøver å jage vekk rusmisbrukerne, er dette ikke oppfatningen på gata her.

- Jeg synes det er ganske håpløst. Hvis de skal jage vekk folk, må de ha et sted å jage vekk folk til. Vi må også ha et sted å være, sier Pål.

- Nå har de sagt at de skal rydde «Plata», Vaterlandsparken og Akerselva. Hvor skal vi være da? Det er et kjempedilemma dette her.

Pål har hengt rundt i områdene i mange år, men etter at han begynte å få Legemiddelassistert rehabilitering (LAR), drar han bare ned til sentrum for å spise og snakke med folk i samme situasjon som han selv. Han skjønner godt at politiet vil ha bukt med narkohandelen på Plata.

- Narkotikahandelen midt i byen ved Oslo S er helt forkastelig. Det er jo den verst tenkelige plassen. Men vi må også kunne ha en plass å være hvor vi ikke er så synlige, sier han.

Kristin går i dag på Metadon, og har hengt rundt i områdene ved Slottsparken, Plata og Egertorget siden hun var 13 år gammel.

- Det eneste de gjør er å flytte oss vekk. Vi er mennesker i denne byen vi også, sier hun.

Vil slå ned på salg Politiposten ved «Plata» skal være bemannet gjennom sommeren og i flere uker framover hver dag mellom klokka 10 og 22. Der kan man henvende seg for hjelp og levere enkle anmeldelser, eller bare spørre etter veien til byens severdigheter.

Politiet sier de i første omgang vil bortvise narkomane som begår ulovligheter fra området rundt Oslo S. Hvis de viser seg på plata igjen, risikerer de bøter og pågripelser.

I tillegg til å slå ned på narkosalget, skal politiet bekjempe utenlandske selgere, lommetyver, småran og volden som herjer i og ved Oslos paradegate spesielt i helgene.

- Krevende arbeid Operasjonen er et samarbeidsprosjekt mellom politiet, Oslo kommune og frivillige organisasjoner.

Ifølge VG bruker politiet ni millioner kroner, og får en halv million fra Justisdepartementet. Rusmisbrukere som trenger hjelp skal fraktes til en mottaksplass på Ila hybelhus, et midlertidig oppholdssted før en gård i byen er på plass. Kommunen bruker 24 millioner kroner på dette.

Byråd for sosiale tjenester i Oslo, Anniken Hauglie (H), sier til Dagbladet at det er viktig å erkjenne at dette er et utrolig krevende arbeid.

- Dette er ikke noe som gjøres på to dager. Vi skal ha litt is i magen akkurat nå. Det er nettopp påbegynt, og vi er innstilt på at det kommer til å vare i flere år, sier hun.

Traff Storberget Hun sier arbeidet bygger på erfaringer fra andre europeiske storbyer, og at erfaringene de gjør i den innledende fasen skal danne grunnlag for en videreutvikling og utvidelse av tilbudet deres.

- Jeg mener at byen er til for alle, også rusmisbrukerne, men det er ikke ønskelig for noen med store rusmiljøer med store åpne scener for salg og bruk. Dette virker rekrutterende på selgere og ungdommer i drift. Vi hører historier om at det er ganske tøft å være i miljøet, så dette tror jeg er bra også for de som er i rusmiljøet, sier hun.

Justisminister Knut Storberget møtte i går artist og vokalist i bandet White Magic Orchestra, Harald Tusberg Jr., da han var på befaring i Oslos gater. Han fortalte Storberget at det er viktig at rusmisbrukerne har et sted å være, når de nå jages vekk fra Oslo S.

- Hva sa han da?

- Ikke så veldig mye egentlig. Et så stort problem er ikke løst i en setning, men begge var enige om at noe må gjøres.

MØTTE STORBERGET: Artist Harald Tusberg jr møtte justisminister Knut Storberget på gata i går og fortalte ham hva han synes om politiets nye aksjon. Foto: Sveinung U. Ystad
MØTTE STORBERGET: Artist Harald Tusberg jr møtte justisminister Knut Storberget på gata i går og fortalte ham hva han synes om politiets nye aksjon. Foto: Sveinung U. Ystad Vis mer