Hvor miljøvennlig er boligen din?

Slik skal Enoksen få oss til å bygge grønnere. Test din bolig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Miljøtest boligen din!

(Dagbladet.no): - I fjor hadde vi flaks da det kom mye mer nedbør enn forventet, men det kunne blitt veldig annerledes. Flaksen vil ikke vare evig. Vi er nødt til å gjøre noe med energiforbruket vårt. I dag bruker vi mer elektrisitet enn vi selv klarer å produsere i et normalår, sier olje- og energiminister Odd Roger Enoksen til Dagbladet.no.

Han tror vi i framtida risikerer å møte energikriser og høyere strømpriser oftere.

- Vi må stimulere til energisparende tiltak. Derfor har vi bestemt oss for å lage en attest, en energiattest, som vi kan bruke til å stimulere til at man bygger mer energibesparende hus, sier Enoksen.

Han ser for seg en merking som ligner den vi allerede har på hvitevarene.

Olje- og energiministeren forteller at departementet skal utvikle et eget beregningsprogram som vil ligge på nettet. Der vil folk kunne selv legge inn sentrale data fra bygningen, slikt at programmet vil regne ut en energiattest med en indikasjon på bygningens energitilstand. Denne attesten vil måtte framlegges ved kjøp og utleie av bygninger.

Ny energilov

Olje- og energidepartementet sender nå ut et forslag til lovendringer i energiloven på høring. Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) vil arbeide parallelt med å utvikle nødvendige forskrifter.

NY LOV: Olje- og energiminsiter Odd Roger Enoksen sender nå ut et forslag til lovendringer i energiloven på høring som skal bidra til å innføre energimerking av bygninger. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
NY LOV: Olje- og energiminsiter Odd Roger Enoksen sender nå ut et forslag til lovendringer i energiloven på høring som skal bidra til å innføre energimerking av bygninger.

Foto: THOMAS RASMUS SKAUG Vis mer

Lovforslaget innebærer at en ved salg eller utleie av bygninger må sørge for at denne har en energiattest før avtale om salg eller leie inngås.

Offentlige bygninger skal ha et energimerke synlig for brukerne til en hver tid.

Lovforslaget skal ut på offentlig høring i tre måneder. Etter høringen vil departementet oversende Stortinget et forslag til lovendring.

Norges vassdrags- og energidirektoratet vil ikke gi noen tidsfrist for når tjenesten skal være oppe og gå, men sier at det er naturlig at loven blir satt i verk i Norge samtidig som resten av EU-landene, i 2009.

- Vi vurderte et mer komplisert system hvor vi skulle hatt egne folk som gikk rundt å lagde attestene, men det tror jeg hadde blitt for byråkratisk. Nå innebærer forslaget at det ikke kommer til å koste forbrukeren noe ekstra da man selv utfører merkingen på nettet, sier Enoksen.

Test huset!

Enoksen selv vet ikke hvordan huset hans på Andøya ville scoret på testen, men sier at han ikke bruker oljefyring, slik som statsminister Jens Stoltenberg.

- Men jeg bruker nok en del vedfyring, sier Enoksen.

Hvor miljøvennlig er boligen din?

Men mens vi venter på byråkratene, har Dagbladet, i samarbeid med miljøtstiftelsen Zero, laget en egen miljøtest av boligen din. Testen kan du prøve her!