Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hvor modig er du, Dørum?

Liberaleren Odd Einar Dørum kan skape revolusjon i Justisdepartementet hvis Venstres partiprogram blir lagt til grunn for regjeringens politikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som representant for Stortingets trolig mest radikale parti i kriminal- og innvandringsspørsmål, kan han skremme vannet av budsjettkameratene i både Høyre og Fremskrittspartiet. Men tør han?

Dette står den nye justisministeren, med ansvar for flyktninger og innvandringsspørsmål, for:

«I Norge er det både husrom og hjerterom for en mer romslig holdning til de som tvinges til å forlate sine lokalsamfunn og sine hjemland. Norge må ivareta sine formelle og moralske forpliktelser overfor mennesker på flukt.»

Venstre vil:

  • Føre en mer liberal flyktning- og innvandringspolitikk.
  • Ta imot flere kvoteflyktninger.
  • Grunnlovsfeste retten til å søke om asyl.
  • Vedtak om visumplikt må praktiseres med stor lempelighet.

I Bymisjonen

Dette er den politikken Venstre-mannen og liberaleren Odd Einar Dørum er valgt inn på Stortinget for å forsvare. Odd Einar Dørum har i alle år vært engasjert i sosiale spørsmål, både som politiker, i sin jobb i Kirkens Bymisjon og som styremedlem i Norsk organisasjon for asylsøkere.

- Blåøyd, naiv og representant for Stortingets mest snillistiske parti, var Fremskrittspartiets leder Carl I. Hagens karakteristikk av Odd Einar Dørum i gårsdagens debatt i «Sentrum» på TV2.

Om ikke snillistisk, så har trolig Hagen rett i at liberaleren kunne sjokkert og irritert både stortingspolitikere og embedsverket i hans nye departement, hadde han gjennomført sitt eget partis politikk i kriminal- og innvandringssaker.

Vekke harme

Mens Hagen raser over utnevnelsen av Dørum, ønsker NOAS (Norsk organisasjon for asylsøkere) sitt tidligere styremedlem velkommen som justisminister.

- Han er en ryddig og skikkelig mann. Vi har store forventninger til denne utnevnelsen, og vi har tiltro til at han vil videreføre den oppmykningslinjen denne regjeringen har ført til nå, sier NOAS' generalsekretær Jan Jørgensen til Dagbladet.

Også ungdommen i Venstre har store forhåpninger.

- Klarer Odd Einar Dørum å vekke harme blant Fremskrittspartiets medlemmer og velgere, har han gjort en god jobb, sier leder i Unge Venstre, Jennie Johnsen.

Hun er svært fornøyd med at Venstre nå har fått en større mulighet til å markere seg i typiske liberale saker.

- I innvandringsdebatten, som blir en viktig sak i valgkampen, har regjeringen nå fått en god debattant på den liberale og humane siden, sier Harald Hove, justispolitisk talsmann og stortingsrepresentant for Venstre.