Hvor mye blir det denne gang, Kjell?

Fem ganger i år har sentralbanksjef Kjell Storvik satt opp rentene. Nå er han klar for nok en renteheving, tror ekspertene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er sentralbanksjefens plikt å holde kursen på krona stabil. Det er ingen lett oppgave i Norge for tida. For å stoppe kursfallet har Kjell Storvik skrudd opp renta fem ganger. Ikke bli overrasket dersom den sjette kommer i dag eller en av de nærmeste dagene.

Økonomisk trøbbel

For kronas nedtur har ikke latt seg varig stoppe av rentehevingene. Til det er problemene i norsk økonomi for mange.

Dette er de mørkeste skyene:

,øPolitikerne har ikke maktet å stramme til budsjettene. Troen på at de klarer det i høst, er liten i markedene.

,øOlje-Norge opplever rekordlave oljepriser. Det rammer petroleumsfondet med full tyngde.

,øVårens lønnsoppgjør, som var av den saftige typen, kan i tillegg komme til å presse prisene oppover og svekke konkurranseevnen.

Investorer med tynnslitte nerver svarer med å kvitte seg med norske kroner. Resultatet er, som i går, at krona svekkes ytterligere og bringer en ny renteheving nærmere.

Regn med oppgang

Det er også oppfatningen i landets to største banker. Valutaanalytiker John Tørklep i DnB Markets blir ikke overrasket dersom sentralbanksjef Storvik igjen tråkker til.

- Nei, absolutt ikke. Krona er ikke sterk nok, det øker sannsynligheten for en ny renteheving.

Kollega og sjeføkonom Audun Gleinsvik i Kreditkassen synger strofer over samme vers:

- Nå er stemningen så massiv negativ til norske kroner at Norges Bank må jobbe hardt for å holde kursen oppe. Det kan se ut som om vi må belage oss på renteoppgang, ja.

Gleinsvik tror likevel at en oppgang vil være av midlertidig karakter. Renteforskjellen mellom Norge og Tyskland er nå på nærmere tre forvokste prosent.

- Markedet preges i øyeblikket av stemningsbølger. Renteforskjellen til andre land er for stor, jeg må si jeg ikke skjønner dem som selger kroner nå, sier sjeføkonomen.

KNIPSER IGJEN: Krona har igjen falt i verdi. Dermed kan det være klart for nok en renteoppgang, den sjette i år fra Sentralbanksjef Kjell Storvik.