BA FOR FRED: Pave Frans holdt sin første påsketale. Foto: REUTERS / Stefano Rellandini / NTB Scanpix
BA FOR FRED: Pave Frans holdt sin første påsketale. Foto: REUTERS / Stefano Rellandini / NTB ScanpixVis mer

- Hvor mye blod må spilles, og hvor mye lidelse må til?

Paven ba for fred i Syria i sin første påsketale

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hvor mye blod må spilles, og hvor mye lidelse må til før vi kan få en løsning på konflikten? spurte den nyinnsatte paven om den blodige borgerkrigen i Syria.

Også på den koreanske halvøy må det søkes fred, forkynte han.

- Man må overvinne uenighetene, og en fornyet forsoningsånd må dyrkes, sa pave Frans, dagen etter at Nord-Korea nok en gang trappet opp krigsretorikken mot sin nabo i sør.

«Pavemobil» Første påskedag regnes som den helligste dagen i den kristne kalender og markerer at Jesus, Guds sønn, sto opp fra de døde.

Paven holder hver påskemorgen en tale til «Urbi et Orbi» - byen og verden - fra balkongen på Peterskirken, det samme stedet hvor pave Frans gjorde sin første offentlige opptreden etter at han ble valgt til pave 13. mars.

Latin-Amerikas første pave ba også en bønn for gisler i Nigeria og benyttet anledningen til å fordømme menneskehandel som «den mest utbredte formen for slaveri i det 21 århundre».

Anslagsvis 250.000 mennesker fra hele verden hadde samlet seg på Petersplassen for å høre paven tale.

Pave Frans kjørte også rundt på selve plassen i sin åpne «pavemobil» for å kysse småbarn og hilse på og vinke til den jublende folkemassen.

- Tre fram! Under nattgudstjenesten påskevigilien i Peterskirken natt til første påskedag oppfordret paven ikke-troende og katolikker som har forlatt sin tro, til å tre fram.

- Han vil ta deg imot med åpne armer, sa den 76 år gamle argentineren.

- La oss ikke lukke hjertene våre. La oss ikke miste vår tiltro, la oss aldri gi opp, for det er ingen situasjoner som Gud ikke kan endre, la han til.

Den katolske kirken sliter med økende sekularisering, spesielt i Europa hvor stadig færre går i kirken.

Invitasjon fra Jerusalem I Jerusalem sendte patriark Fouad Twal en spesiell hilsen til pave Frans første påskedag.

- Jeg fornyer min invitasjon til alle pilegrimer i hele verden til å komme til det hellige land, og spesielt til vår pave Frans, som er høyst velkommen, sa Twal i sin preken i Den hellige gravs kirke.

I prekenen tok Twal også opp lidelsene i Syria, og han ba for en løsning på konflikten mellom Israel og Palestina.

- Jeg ber verdenssamfunnet om å ta et skritt videre fra taler og besøk og fatte konkrete og effektive beslutninger for å finne en balansert og rettferdig løsning på det palestinske spørsmålet, som ligger i hjertet av alle konflikter i Midtøsten, sa Twal, som selv stammer fra Jordan. (©NTB)