Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hvor mye kan du om lærernes arbeidsvilkår?

«Læreropprøret» mener kunnskapen i KS og blant politikere er for dårlig. Nå har de laget en quiz.

LÆRERSTREIK: Gruppa som kaller seg «Læreropprøret» mener det er for liten kunnskap om lærernes arbeidsvilkår blant politikere, og har lagd en quiz for å teste dette. «Læreropprøret» arrangerte i april en demonstrasjon i Oslo om nettopp lærernes arbeidsvilkår. Foto: Alexander Fjellestad
LÆRERSTREIK: Gruppa som kaller seg «Læreropprøret» mener det er for liten kunnskap om lærernes arbeidsvilkår blant politikere, og har lagd en quiz for å teste dette. «Læreropprøret» arrangerte i april en demonstrasjon i Oslo om nettopp lærernes arbeidsvilkår. Foto: Alexander Fjellestad Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Alexander Fjellestad arbeider på en barne- og ungdomskole i Akershus. I mars startet han og fem andre (Pål Are Vorren, Eva Celine Jørgensen, Sverre Johannessen, Kristin Gudem og Laila Kongerød) opp en gruppe som kaller seg «Læreropprøret» for å samle engasjerte lærere og skape et nettverk seg i mellom.

Gruppa har arrangert demonstrasjoner i Oslo og jobber for å få erfaring fra skolen inn i politikken. Så langt har de vært i kontakt med over tusen lokalpolitikere.  

Deres siste påfunn er en quiz som handler om lærernes arbeidsvilkår. De mener nemlig det er manglende kunnskap om lærernes arbeid blant både politikere og KS-ansatte.

Ta quizen her.

- Vi ser gjennom ulike uttalelser og i kommentarfelt at det er en manglende kunnskap om lærernes arbeidsvilkår. Derfor tenkte vi at det ville vært moro med en quiz, for å finne ut hva folk faktisk vet, sier Fjellestad til Dagbladet.

- Vis resultatet Lærere fra alle årstrinn og med ulik bakgrunn og erfaring har laget quizen i fellesskap. Fjellestad og «Læreropprøret» oppfordrer nå lokalpolitikere og KS-styret til å ta quizen.

- Vi oppfordrer alle lokalpolitikere og medlemmer av KS' politiske styre til å ta testen og deretter publisere resultatet på sin Facebookprofil, skriver de på Facebook-sida «Sett pris på lærerne»

Den ble opprettet da gruppa skulle arrangere demonstrasjonen i Oslo i april.

- Siden skulle skape oppmerksomhet og blest i forkant av demonstrasjonen. Nå bruker vi den til å komme med kommentarer og informasjon. Gjerne med en humoristisk vri, sier Fjellestad.

Nødvendig I morgen trappes lærerstreiken ytterligere opp, og 5500 lærere blir da tatt ut i streik. 22 kommuner og 18 fylkeskommuner blir berørt og dette inkluderer 132 ungdoms- og videregående skoler. 

Fjellestad sier at det er en nødvendig streik fordi det er snakk om en mistillitserklæring til lærerne.

LÆREROPPRØRET: Lærer Alexander Fjellestad er en av lærerne bak gruppa «Læreropprøret». de har nå lagd en quiz for teste folkets kunnskap om lærernes arbeisvilkår. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
LÆREROPPRØRET: Lærer Alexander Fjellestad er en av lærerne bak gruppa «Læreropprøret». de har nå lagd en quiz for teste folkets kunnskap om lærernes arbeisvilkår. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer

- Lærerne ønsker å utvikle en god skole, men opplever at de ikke har muligheten fordi tida blir tatt fra dem, sier han til Dagbladet.

Fjellestad sier videre at det virker som KS tror det er mulig å skvise enda mer ut av lærere som allerede er overarbeidet. Han tror det blir vanskelig å finne en løsning på konflikten.

- Om ikke KS er villig til lytte til lærerne og komme dem i møte, vil det bli vanskelig å løse streiken. 

Strid om skoletimer Den omstridte arbeidstidsavtalen innebærer at rektorene får større styring med lærernes arbeidstid.

Til sammen rundt 94 000 medlemmer i Utdanningsforbundet stemte i uravstemningen, henholdsvis rundt 60 000 og 16 000 jobber i grunnskolen og videregående skole.

Oslo kommune er unntatt streiken og førsteklassingene vil også spares på første skoledag. 

I mars skrev Dagbladet en sak om hvordan en eventuell lærerstreik vil ramme barna (krever abonnement).

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media