SJØMAT: Er det en risiko forbundet med å spise laks og annen sjømat? Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
SJØMAT: Er det en risiko forbundet med å spise laks og annen sjømat? Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

Hvor mye laks kan du spise før det blir farlig?

Professor Edel Elvevoll ved Norges Arktiske Universitet forteller hva som kan anbefales.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): - Hvorfor spør vi om hvor mye laks som er sunt? Sjømat er sunt, sier professor Edel Elvevoll under Havbrukskonferansen torsdag.

Kan sjømat være livsfarlig? Likevel skaper media og råd splid mellom hva som er sunt og usunt ved inntak av sjømat i kostholdet.

- Det er en reell risiko ved ikke å innta sjømat, fastslår Elvevoll.

Hun viser til en undersøkelse gjennomført av FAO og WHO i 2011, som viser at man forhindret langt flere dødsfall ved inntak av sjømat, enn liv som var i risikosonen for å gå tapt.

- Ser man på tallene for 2010 ville ett ukentlig måltid av sjømat gi 40.000 liv, mens man tapte 600 liv, sier Elvevoll.

- For 2011/2012 ser man at innholdet av miljøgifter i laksen var gått ned, det samme var imidlertid også innholdet av Omega 3. Her så man at mens man vant 26.200 liv, var 50 liv gått tapt ved inntak av ett sjømatmåltid i uken, sier hun.

0,9 kilo laks i uka Ser man på tolerabelt ukentlig inntak av miljøgifter, kan man innta langt mer oppdrettslaks enn det folk flest tror.

- Et tolerabelt innhold miljøgifter betyr det du kan innta hver uke, hele livet uten å få noen negativ effekt. Det betyr at du ikke skal overskride 0,9 kilo laks -og da oppdrettslaks, i uken for å være innenfor toleransegrensen, sier Elvevoll.

Det er trolig liten fare for det, da tall viser at nordmenn inntar i gjennomsnitt ni kilo sjømat i året.

Flere nyheter - Ser økt import og laksekonsum i Kina
Verdens dyreste Big Mac er norsk
- Etterspørselen etter laks er langt høyere nå