- Hvor mye mer vil de at jeg skal eie?

Indiske Aletha Dsouza har fått visum-nei. Ambassaden viser til «beskjeden økonomi» og for få bånd til India.

BORTKASTET: - Det var bare bortkastede penger og tid, og det var mye stress involvert, sier Aletha Dsouza (i lilla kjole) om at hun ikke får komme på venninnebesøk til Norge. Her er hun foran huset sitt i Goa. Begrunnelsen til avslaget er blant annet at den gifte kvinnen mangler tilknytning til India. Foto: Privat
BORTKASTET: - Det var bare bortkastede penger og tid, og det var mye stress involvert, sier Aletha Dsouza (i lilla kjole) om at hun ikke får komme på venninnebesøk til Norge. Her er hun foran huset sitt i Goa. Begrunnelsen til avslaget er blant annet at den gifte kvinnen mangler tilknytning til India. Foto: PrivatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det var sjokkerende, sier Aletha Dsouza (36) om visumavslaget fra Norges New Delhi-ambassade.

Det er datert 19. august - samme dag som hun skulle satt seg på flyet for å bli vist rundt i Norge av Lill Kleven (57) i Son. De to har blitt venninner under Klevens årlige ferier i Goa, hvor Aletha Dsouza og ektemannen driver en restaurant.

Nå går Norges-turen i vasken, sammen med halvparten av billettprisen på 62000 rupis (cirka 6500 kroner).

- Lav retursannsynlighet I visumavslaget står det at Aletha Dsouza «mangler nødvendige bånd» til India og at det ikke er velferdsgrunner som veier opp for den «lave sannsynligheten for retur».

Det synes hun er underlig når hun ikke snakker norsk, er gift i India, og har hus og flere eiendommer i landet.

På Dagbladets spørsmål om hvorfor hun ikke har nødvendige bånd til India, skriver ambassaden at hun har beskjeden inntekt og økonomi, og at hun har oppgitt at ektemannen bor i Storbritannia.

- Ikke beskjeden økonomi Selv sier Aletha Dsouza at det er søsteren og søsterens ektemann som bor i Storbritannia - og at det er dette hun har oppgitt til ambassaden.

At hun har en beskjeden økonomi, avviser hun bestemt.

- Hvor mye mer vil de at jeg skal eie, kommenterer hun syrlig.

- Er det greit å si at du er en rik (wealthy) kvinne?

- Ja, det er det, sier hun til Dagbladet.

«Potensiale for emigrasjon» Ambassaden skriver at Dsouza ikke har framlagt eiendomsdokumentasjon, men bekrefter at hun har lagt fram en kontoutskrift og kvitteringer på innskudd til en sparekonto.

- Jeg har personlig ringt ambassaden flere ganger og spurt om det trengtes noe mer fra min side, sier Dsouza, som har vist Dagbladet flere dokumenter på eiendommer.

Lill Kleven, som garanterte økonomisk for oppholdet, er forbannet over å lese i avslaget at indere bare får visum i «eksepsjonelle tilfeller» og at India har «stort potensiale for emigrasjon».

- Hva er vitsen? - Hva er vitsen med at jeg stiller garantier, hvis det ikke har noen betydning, og de bare sier nei på generelt grunnlag for folk fra en hel verdensdel, spør Lill Kleven. Til Dagbladet opplyser imidlertid ambassaden at bare 4-6 prosent av indiske søkere får avslag.

GOA-FERIER: Lill Kleven tilbringer mye av sine årlige Goa-ferier sammen med venninna Aletha Dsouza. Her er hun på et bilde fra Anjuna Market tatt i 2011. Foto: Aletha Dsouza
GOA-FERIER: Lill Kleven tilbringer mye av sine årlige Goa-ferier sammen med venninna Aletha Dsouza. Her er hun på et bilde fra Anjuna Market tatt i 2011. Foto: Aletha Dsouza Vis mer

Lill Kleven har nå klaget til UDI på visumavslaget.

«En eventuell anke vil bli behandlet av UDI», skriver enhetsleder Steinar Munch Rotevatn. Han opplyser at visumpraksisen for India ikke er endret de siste årene.

SKJØNNER IKKE: Aletha Dsouza skjønner ikke hva ambassaden mener med at hun ikke har nok tilknytning til India. Her er hun sammen med ektemannen foran en av eiendommene sine i Goa. Foto: Privat
SKJØNNER IKKE: Aletha Dsouza skjønner ikke hva ambassaden mener med at hun ikke har nok tilknytning til India. Her er hun sammen med ektemannen foran en av eiendommene sine i Goa. Foto: Privat Vis mer