Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hvor sikkert skal mobil-innholdet ditt være? Dette mener Facebook-sjefen

- Vi støtter Apple, men har samtidig et stort ansvar, sier Zuckerberg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi sympatiserer med Apple, og vi tror sterkt på kryptering av informasjon. Det er et viktig forbrukerverktøy som folk finner fram til uansett, så det er ikke riktig å blokkere den muligheten fra teknologienheter, forteller Facebooks konsernsjef Mark Zuckerberg.

Han er på besøk i Europa, og i går både talte han og ble intervjuet under teknologikonferansen Mobile World Congress i Barcelona.

Se utdrag fra intervjuet øverst i saken.

Krangler om smarttelefon Under samtalen fikk han blant annet spørsmål om en høyaktuell debatt som preger nyhetsbildet i USA. Hvor sikkert er mobilinnholdet til privatpersoner idet myndighetene krever innsyn?

Det er den pågående etterforskningen av San Bernardino-massakeren i desember som potensielt kan gjøre personvernrettighetene i USA sterkere eller svakere. Samtidig sender den endelige rettsavgjørelsen et signal til resten av verden.

Oppklaringsarbeidet ruller for fullt, men har møtt på et dypt veihull som gjør at Apple og FBI nå krangler høylytt om en viktig, men kryptert del av bevismaterialet. En smarttelefon.

- Vi bistår med info Iphonen det federale amerikanske politiet krever innsyn i er passordbeskyttet, og FBI har gått til rettslige skritt for at Apple bistår med å åpne telefonen og gi dem tilgang til verdifull data.

En avgjørelse, uansett utfall, vil ha store prinsippielle konsekvenser for hvor beskyttet forbrukerteknologi er når myndighetene banker på (bak)døra, skriver The Guardian.

JAN OMDAHL: «Derfor kan dette være tiårets viktigste it-politiske prinsippsak»

Zuckerberg opplyste at Facebook er villig til å bistå med slik informasjon.

- Samtidig som vi støtter Apple har vi et stort ansvar gjennom vår drift av Facebook. Vi skal også være med på å forhindre terrorisme. Facebook har strenge regler, men er det innhold som taler for angrep og terrorisme, eller eksempelvis sympatiserer med IS, så fjerner vi det fra serverne våre og sparker ut brukerne, sier Zuckerberg og fortsetter:

- Sånne folk vil vi ikke ha på Facebook, og har vi muligheten til å jobbe med land og myndigheter for å sørge for at det ikke skjer terrorangrep, ja så tar vi den muligheten. Vi har et stort ansvar i å sørge for at samfunnet er trygt. Det tar vi veldig seriøst.

Skal til Berlin Han legger samtidig til at tilgang til bakdører rundt kryptering ikke nødvendigvis øker sikkerheten til brukerne.

- Jeg tror ikke det er effektivt, eller den riktige tingen å gjøre med tanke på hvordan verden utvikler seg. Som sagt, vi sympatiserer med Tim Cook og Apple.

Zuckerberg skal også til Tysklands hovedstad Berlin. Der må han forsvare seg mot kritikken selskapet står overfor grunnet treg responstid på fjerning av innvandringskritiske poster fra nynazistiske sympatisører. Gruppene det gjelder kjemper mot landets store tilstrøm av flyktninger, opplyser Reuters.

Verdt billioner I dag speiler Facebooks imponerende rekrutteringsstatistikk maktposisjonen mediet har befestet. Over 1,5 milliarder mennesker regnes som månedlige aktive brukere verden over. Rundt én milliard bruker tjenesten daglig. 

I juni i fjor kunne CNN fortelle at Facebook var verdt rundt 245 milliarder dollar. Det vil si rundt 2 billioner norske kroner. Det 12 år gamle selskapet ble startet opp i 2004, men ble ikke børsnotert før i 2012.

Ni av ti facebookbrukere benytter seg nå av mobiltelefon og nettbrett for tilgang.

LES OGSÅ: I disse landene vet de ikke hva internett er - kun Facebook