- Hvor skal dette ende?

Lønningene vil stige med 5 eller 5,8 prosent neste år. Prisene vil stige med 2,8 eller 3 prosent. Ledigheten stiger igjen, eller synker videre? Usikkerheten er stor om utviklingen i norsk økonomi. Men én ting er sikkert: Lånerenta vil stige. Statistisk sentralbyrå tror den vil bli 7,3 prosent i gjennomsnitt neste år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Økonomene har problemer med å fortelle oss hvordan vi vil få det neste år. Utviklingen i år 2000 og utover tør de ikke engang sette tall på. Usikkerheten om politikernes styringsevne og -vilje smitter over på prognosemakerne. Statistisk sentralbyrå (SSB) garderer seg derfor og presenterer to utviklingstrekk. Begge skiller seg vesentlig fra Finansdepartementets og Norges Banks analyser.

Usikkerheten skyldes først og fremst at det er vanskelig å spå eksakt om de tyngste økonomiske drivkreftene:

Aktiviteten i oljesektoren og utfallet av neste års lønnsoppgjør. Det har politikerne bare begrensede muligheter til å påvirke.

Støvsugd

Går det som administrerende direktør i SSB Svein Longva helst tror, reduseres investeringene i oljesektoren med hele 16,5 prosent neste år. Det vil redusere presset i arbeidsmarkedet, og gjøre det lettere å holde lønnsøkningen nede på fem prosent. Da vil temperaturen i norsk økonomi synke noe. Det vil bli færre nye jobber enn det har blitt i 1996, 97 og i 98. Men det vil passe utmerket; ifølge SSB er arbeidsmarkedet nå nesten støvsugd. Det er ikke stort mer arbeidskraft å hente.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer