Hvor skulle Berg?

Etterlot bagasje før han forsvant og ble halshugd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikaneren Nick Berg, som ble halshugd av al-Qaida, ble avhørt om mulig kontakt med terroristen Zacarias Moussaoui. Mannen som kalles 'den 20. selvmordskapreren', stjal angivelig Bergs passord.

Det skjedde i 1999, da Berg studerte ved Oklahoma universitet og Moussaoui gikk på en flyskole i samme forstad til Oklahoma City.

Moussaoui ble arrestert en måned før terroraksjonen 11. september 2001. Han har innrømmet sin forbindelse til al-Qaida. Berg ble etter alt å dømme henrettet av terrorbevegelsens leder i Irak, Abu Musab al-Zarqawi.

Mysterium

Amerikansk etterretning mener al-Zarqawi leder al-Qaidas kamp i Irak. Etter videoen med Berg, lover USA en belønning på 73 millioner kroner for opplysninger som gjør at de får tak i Zarqawi.

Berg ble funnet drept i Bagdad sist lørdag. Tre dager senere offentliggjorde et arabisk nettsted videoen 'Sjeik Abu Musad al-Zarqawi slakter en amerikansk vantro med sine egne hender'.

Det fortsatt helt uklart hvordan Berg ble arrestert og senere tatt til fange.

Konsulens mail

Amerikanske myndigheter hevder at forretningsmannen fra Philadelphia ble arrestert i den nordirakiske byen Mosul i mars. Han var angivelig mistenkt for ulovlig virksonmhet. Men politisjefen i Mosul benekter denne versjonen.

En epost fra en ansatt ved USAs konsulat til Bergs familie forteller at han var anholdt av amerikanske militærmyndighet. Eposten er datert 1. april.

Nå hevder utenriksdepartementet at diplomaten hadde fått feilaktige oppslysninger fra irakiske myndigheter og at irakerne ikke fortalte om anholdelsen før dagen etter at Berg ble løslatt.

Da virker det ekstra uforklarlig at FBI besøkte Berg i fengsel tre ganger før han ble sluppet ut 6. april. De amerikanske politifolkene skal ha fortalt Berg at det var livsfarlig for sivile å bevege seg i Irak.

Nick Berg fortalte i et brev til foreldrene at FBI under avhørene spurte om han noen gang hadde laget en rørbombe elelr besøkt Iran.

Siste frie livstegn

Det er ukjent hvordan Berg tok seg fra Mosul til Bagdad. Nå tror man det siste livstegn fra 26-åringen i frihet var da han forlot hotellet sitt i den irakiske hovedstaden 10. april omtrent klokka sju om morgenen.

Han etterlot en del av bagasjen og hadde åpenbart tenkt å komme tilbake.

- Inshallah, hvis Gud vil, er jeg tilbake om et par dager, sa Berg til resepsjonisten.

Familien anklager

Nick Bergs familie tror ikke på myndighetene.
- Jeg ville gjerne spørre ham (president Bush) om det er sant at han tilbød al-Qaida min sønns liv i bytte mot en annen, sa Michael Berg til reportere etter sønnen begravelse torsdag.
en av Bergs maskerte mordere leser før henrettelsen opp en tekst der det het at USA ville ha en byttehandel.
- Nicholas Berg døde for George Bushs og Donald Rumsfelds synder, sier faren.

KOMMUNIKASJONSFIRMA: Nick Berg under et banner for firmaet sitt. Bildet ble tatt i oktober i fjor.
FORTVILET: Bergs far Michael i samtale med en representant for begravelsesbyrået. Drapsofferets far har vært aktiv i den amerikanske fredsbevegelsen.