Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hvor skulle jeg gå?

EGERSUND (Dagbladet): - Hvorfor gikk hun ikke bare? sier folk. Men hvor skulle jeg gå hen? Ligge på gata? Jeg hadde ingen plass å gå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hvis jeg ikke hadde gått til politiet den gangen, tror jeg ikke jeg hadde levd i dag.
I går slapp den 21 år gamle mishandlede Egersund-jenta til i retten med sin versjon av det som skjedde i huset hun delte med sin to år yngre venninne høsten 1996.

Flere ganger sa 21-åringen fra at hun syntes det var vanskelig og vondt å terpe på det som hadde skjedd, med alle de ti tiltalte til stede i rettssalen.

Hun var opprørt over at flere av ungdommene har hevdet at hun tok del i det meste av fri vilje. Etter å ha forklart seg med klar røst fra klokka ni om morgenen til nesten fire, sprakk stemmen:

- Det var ikke frivillig. Det er trusler de har kommet med flesteparten i gjengen .

Den unge kvinnen i vitneboksen virket klar for å fortelle om gjengens ugjerninger, men uhyre lettet da dagen var over:

- Takk for meg, smilte hun forsiktig til dommer Ingrid Labråthen da hun omsider kunne gå.

Ba om unnskyldning

21-åringen begynner å få orden på livet sitt med jobb og egen leilighet. I april i fjor ble hun skrevet ut fra Rogaland psykiatriske sjukehus på Dale. Like før hun skulle hjem, dukket hennes tiltalte venninne opp med blomster og en unnskyldning på vegne av gjengen. Det var fint å få besøk. Ikke mange stakk innom da hun var innlagt.

- Jeg tenkte mye på henne da jeg var på Dale, på hvor kjekt vi hadde hatt det, og så kunne det bli sånn, sa 21-åringen i retten. Hun hevdet at det var venninnen som ledet gjengen.

Likevel kontaktet hun sin tiltalte venninne seinest den dagen rettssaken startet. Hun har ikke andre skikkelige venner, fortalte hun. Hun trengte noen å snakke med.

Noe på gang

De aller fleste i gjengen var snille til å begynne med. Alt var OK helt til de begynte å kalle henne «teit i hodet, treg, kvisetryne» og sånt. Hun sa hun merket at noe var «på gang mellom dem, på måten de var på mot hverandre». Men den første tida sammen med venninnen hadde de det veldig fint, også etter at de flyttet inn i huset like utenfor sentrum.

Det hele begynte med kjefting og smelling, fortalte 21-åringen. Hun kunne ikke huske når alt gikk over styr første gangen. Men hun bekreftet de faktiske hendelsene; luftgeværskytingen med blykuler, erteblåsingen mot kjønnsorganene, at hun ble dynket med lighterbensin og satt fyr på, måtte drikke urin på ølflaske, og at hun måtte onanere seg sjøl med gjenstander i timevis til stor jubel fra de andre, som hun sa.

Straffet

Skytingen var straff for at hun tok forskjellige ting fra dem, som for eksempel røyk, mente hun.

- Det var vondt. Det er ikke noe annet å si om det. Jeg torde ikke grine. Jeg ble advart mot det.
Hun sa det var den 19 år gamle venninnen, en av de hovedtiltalte, som kom med advarselen. Hun mener sjøl at venninnen fikk nok av henne, at hun irriterte henne: Jeg tror nok hun hatet meg.

For at de ikke skulle skyte mer, prøvde hun å gjemme luftgeværet. Men de fant det. 21-åringen mener det ble fyrt av nærmere 40 skudd mot beina hennes, bortsett fra kula som ble sittende fast i håndleddet.

- Etter at de hadde skutt på meg, brukte de blåserør og erter. Det var straff det også, for ting jeg gjorde galt eller sa galt. Og så var det for den der stjelingen, sa fornærmede.

Hadde det vondt

Hun måtte sitte naken på en stol mens ertene haglet mot kjønnsorganene hennes: - Klart det gjorde vondt. Ei ert ble sittende fast i øret. Noen erter satt fast nedentil, og dem fikk jeg først ut etter at jeg kom til Dale.

13 år gammel ble hun sendt på barnehjem da faren måtte sone fengselsstraff i en mishandlingssak som rystet hele distriktet. Farens grusomme mishandling av kona og barna pågikk i mange år.

De fire årene på barnehjem hadde fornærmede det derimot trygt og godt, fortalte hun i Dalane herredsrett i går.

Sjøl om hun fortsatt er redd fem av de tiltalte, vil hun likevel bo i Egersund inntil videre.

ÅSTEDET: I dette huset, 300 meter fra politistasjonen i Egersund, skal ti ungdommer ha mishandlet ei jente i flere måneder.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!