Tapere: Kristin Halvorsen (SV) og Siv Jensen (Frp) ligger an til å bli de store taperne i skolevalgene som avvikles i dag og i morgen.  I følge Bjørn Henrichsen i Norsk samfunnsvitenskapelig datatjeneste vil skolevelgerne i større grad stemme likt som resten av befolkningen.    Foto: Uffe Frandsen og Eirik Urke
Tapere: Kristin Halvorsen (SV) og Siv Jensen (Frp) ligger an til å bli de store taperne i skolevalgene som avvikles i dag og i morgen. I følge Bjørn Henrichsen i Norsk samfunnsvitenskapelig datatjeneste vil skolevelgerne i større grad stemme likt som resten av befolkningen. Foto: Uffe Frandsen og Eirik UrkeVis mer

Hvor store tapere er de?

Fløypartiene SV og Frp ventes å være blant taperne når resultatet fra årets skolevalg blir kjent tirsdag kveld. Tenåringene blir streitere og streitere og stemmer i større grad som velgere flest.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Tradisjonelt har SV og Fremskrittspartiet gjort det svært godt i skolevalget, mens oppslutningen om Arbeiderpartiet har vært lavere enn ved andre valg. Denne tendensen har imidlertid endret seg de siste årene. Nå stemmer skoleelevene i økende grad slik befolkningen for øvrig gjør, sier administrerende direktør Bjørn Henrichsen i Norsk samfunnsvitenskapelig datatjeneste til NTB.

Henrichsen viser til at oppslutningen om Ap har økt siden 2005, at SV har dalt i popularitet siden 2001 og at Høyre er i ferd med å utfordre Fremskrittspartiet som det toneangivende partiet på borgerlig side.

- Det blir spennende å se om denne utviklingen fortsetter ved årets valg. I så fall vil Arbeiderpartiet og Høyre gå fram, mens SV og Fremskrittspartiet taper terreng, sier Henrichsen.

Årets skolevalg blir gjennomført mandag og tirsdag denne uken. 186.000 skoleelever ved 411 skoler deltar, det høyeste elevtall noensinne.

Valgresultatet offentliggjøres tirsdag klokken 20.

(NTB)