Hvor tilregnelig er Breivik?

Rettspsykiaterne er like sikre som de er uenige

STRIDENS KJERNE: Retten sitter nå med to grundige rettspsykiatriske undersøkelser. Begge er faglig godkjent, av samme kommisjon. Den ene sier at Breivik var rettslig utilregnelig den 22. juli, den andre sier at han var tilregnelig. Svært kvalifiserte rettspsykiatere kan altså på en fullt ut faglig kvalifisert måte komme til totalt forskjellige konklusjoner.
Foto: Heiko Junge / Scanpix
STRIDENS KJERNE: Retten sitter nå med to grundige rettspsykiatriske undersøkelser. Begge er faglig godkjent, av samme kommisjon. Den ene sier at Breivik var rettslig utilregnelig den 22. juli, den andre sier at han var tilregnelig. Svært kvalifiserte rettspsykiatere kan altså på en fullt ut faglig kvalifisert måte komme til totalt forskjellige konklusjoner. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det har tatt sin tid, men i dag kom meldingen fra rettspsykiatrisk kommisjon. De tar  tilleggserklæringen til den andre rettsmedisinske undersøkelsen av Breivik «til etterretning». Det skal bety at undersøkelsen er godkjent.

Kommisjonen ber likevel om at de psykiaterne Aspaas og Tørrissen spesifikt drøfter noen problemer når de skal vitne i juni. Undersøkelsen til de to første psykiaterne godkjente kommisjonen uten tilleggsrapport og uten en slik oppfordring.

Dermed sitter nå retten med to grundige rettspsykiatriske undersøkelser. Begge er faglig godkjent, av samme kommisjon. Den ene sier at Breivik var rettslig utilregnelig den 22. juli, den andre sier at han var tilregnelig. Svært kvalifiserte rettspsykiatere kan altså på en fullt ut faglig kvalifisert måte komme til totalt forskjellige konklusjoner. Vanligvis har en rett bare en uttalelse. Den blir til vanlig tillagt stor vekt.

Situasjonen retten nå har kommet i kan ha tre årsaker: Enten er rettspsykiatere mer uenig i sine premisser og faglige vurderinger enn vi tidligere har trodd. Eller så er Anders Behring Breivik et tilfelle utenfor vanlige kategorier. Eller så har to av de fire psykiaterne simpelthen tatt feil.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer