Hvor var drapsmannen mellom 07.15 og 09.15?

Politiet prøver å finne ut hva i all verden som skjedde før helvete brøt løs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Mye er ennå uvisst etter massakren som endte med minst 33 døde og 15 skadde på Virginia Tech.

De to mest sentrale spørsmålene myndighetene vil bli bombardert med i dag, er hvordan gjerningsmannen bak et dobbeltdrap i en hybelkorridor kunne starte et nytt drapsraid to timer senere på samme universitetsområde - og hvorfor det tok enda lenger tid før de over 26 000 studentene fikk noe felles varsel om hva som var i gjære.

Det er nå på det rene at pistolmannen var den 23 år gamle utvekslingsstudenten Cho Seung-Hui. Han skal ha vært en tidligere eller nåværende kjæreste av sitt første drapsoffer, men det er ikke blitt offisielt bekreftet. Ingen kjenner motivet bak det som er et av de verste massedrapene i amerikansk historie i fredstid.

Her er de mest sentrale klokkeslettene, slik de har blitt rapportert til de toneangivende amerikanske mediene og nyhetsbyråene:

* 07.15: Politistasjonen på Virginia Tech får en 911-oppringning om en skyteepisode i den store hybelbygningen West Ambler Johnston Hall. Minst en person er død og en annen skadd, ifølge meldingen.

Politiet og redningsmannskaper fra universitet ankommer og finner Emily J. Hilscher (18) og Ryan C. Clark (22) døde, men ingen gjerningsmann.

* 08.00: De første forelesningene ved universitetet starter, angivelig som normalt.

* Ca. 09.15: To timer etter den første skyteepisoden stormer ung mann med asiatisk utseende Norris Hall, der ingeniørstudenter har forelesninger. Mannen er utstyrt med to pistoler og en vest full av ammunisjon - og begynner etter hvert å skyte. I løpet av den neste halvtimen blir 30 personer drept. Studenter og forelesere forsøker å barrikadere klasserom mens mange hopper ut av vinduer.

<strong><B>ÅSTED 2:</strong></B> Her i Norris Hall, et undervisninsgbygg på den store universitetscampusen, skjedde 30 av de totalt 32 drapene, før gjerningsmannen skjøt seg selv. Alle foto: AP / REUTERS / SCANPIX
ÅSTED 2: Her i Norris Hall, et undervisninsgbygg på den store universitetscampusen, skjedde 30 av de totalt 32 drapene, før gjerningsmannen skjøt seg selv. Alle foto: AP / REUTERS / SCANPIX Vis mer

- Det var ikke som et automatvåpen, men en stødig rekke «pang», «pang», «pang». Vi visste først ikke hva vi skulle gjørre. Så hørtes skuddene enda nærmere, forteller studenten student Richard Mallalieu (20) til ei lokalavis.

- De som ble evakuert ut av Norris Hall ble ført i sikkerhet til Randolp Hall, tvers over gaten. Vi ble holdt i sikkerhet med bevæpnet vakt. Trygt inne kunne vi følge i detalj hva som skjedde utenfor, inkludert hva som gikk på politiradioene. Det må ha vært mer enn 300 politifolk innen hundre meters radius fra Norris Hall, forteller den norske foreleseren Jan Helge Bøhn til Dagbladet.no. 

* 09.26: Den første eposten blir sendt ut til alle på campus og fakultetene om at det har vært en skyteepisode på universitetsområdet:

«Subject: Shooting on campus.
A shooting incident occurred at West Amber Johnston earlier this morning. Police are on the scene and are investigating.

The university community is urged to be cautious and are asked to contact Virginia Tech Police if you observe anything suspicious or with information on the case. Contact Virginia Tech Police at 231-6411

Stay attuned to the www.vt.edu. We will post as soon as we have more information».

* Ca. 09.30: Studenter i Norris Hall-bygget ringer politiet og melder fra om at flere skudd har blitt avfyrt. Universitetsansatte skal ha fått melding noe tidligere.

- Jeg var på vei til en forelesning rundt klokka 09.30. Da var jeg rundt 275 meter fra Norris Hall, der den verste skytingen skjedde. Jeg hørte 8-10 smell, men siden det har pågått bygningsarbeid i den bygningen tenkte jeg ikke så mye over det. Så kom rundt 15 politibiler og ba oss om å komme oss vekk, fortalte Michael Okyen (19) senere til Dagbladet.no.

* 09.50: En ny epost går ut til alle på universitetet om at en bevæpnet mann er på frifot.

«Subject: Please stay put
A gunman is loose on campus. Stay in buildings until further notice. Stay away from all windows»

Hvor var drapsmannen mellom 07.15 og 09.15?

Høyttalere på området kringkaster en tilsvarende beskjed.

* 10.17: Tredje felles-epost, først nå klargjøres det at forelesninger er avlyst:

«Subject: All Classes Canceled; Stay where you are

Virginia Tech has canceled all classes. Those on campus are asked to remain where there are, lock their doors and stay away from windows. Persons off campus are asked not to come to campus.»

* 10.53: Nok en epost-melding advarer om flere skudd avfyrt og flere skadde i Norris Hall, at en bevæpnet mannen er arrestert, men at politiet rutinemessig leter etter en mulig gjerningsmann nummer to. Inngangene til universitetsbygningene blir låst, og alle blir bedt om å holde seg i dekning innendørs.

* 12.00: Universitetsledelsen og politiet offentliggjør på en pressekonferanse at minst 21 er drept og 28 skadd.

* 16.42: Universitetet bekrefter tallet som lenge har versert i ulike medier: 33 er døde, inkludert gjerningsmannen.

<B>UFORSTÅELIG:</B> Studenter samlet seg i natt for å sørge over venner og kjente som var skutt, samtidig som folk desperat prøvde å finne ut hvem som var i live ved hjelp av nettsteder som Facebook fordi mobilnettet var brutt sammen.
<B>ANDRE OFFER:</B> Ryan C. Clark skal ha blitt skutt da han kom løpende til for å stoppe en krangel mellom gjerningsmannen og det som skal ha vært kjæresten hans.
<B>HELVETE BRØT LØS:</B> USA våknet til mange ubesvarte spørsmål i dag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer