Hvor var du da de torturerte?

Jan Egeland og Mariano Aguirre gir deg forklaringene.

FANGET:  Over 100 fanger døde mens de ble mishandlet i et nettverk av amerikanske og allierte avhørskamre. Her voktes fem av ti mistenkte medlemmer av Taliban i Afghanistan. Foto: JOHN D. MCHUGH/AFP/SCANPIX
FANGET: Over 100 fanger døde mens de ble mishandlet i et nettverk av amerikanske og allierte avhørskamre. Her voktes fem av ti mistenkte medlemmer av Taliban i Afghanistan. Foto: JOHN D. MCHUGH/AFP/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| MIDT I VÅR VESTLIGE kulturkrets begynte vår viktigste allierte å torturere fanger til døde i en operasjon vi deltok i. De 14 teknikkene som Bush-administrasjonen autoriserte inkluderte drukningstortur, innesperring i en liten mørk boks, psykologisk tortur og nektelse av søvn i opptil 11 døgn. Japanske fangevoktere som brukte disse teknikken under 2. verdenskrig var i følge amerikanske militærjurister krigsforbrytere. Over 100 fanger døde mens de ble mishandlet i et nettverk av amerikanske og allierte avhørskamre.

Dette er ikke avskyelige handlinger i en fjern diktators torturkamre, eller nazistenes eller kommunistenes herjinger under eller etter den andre verdenskrig. Dette var del av en større operasjon våre vestlige, liberale rettsstater var med på. Vi deltok med soldater, etterretning, logistikk og penger i den "krigen mot terror" som var rammen for krigsforbrytelsene. Etter at USAs hemmelige tjenester hadde fått grønt lys til å pine fanger fikk CIA foreta over 1000 flyginger, ofte med navnløse fanger, i europeisk luftrom fra Sola i nordvest til Romania i sørøst. Romania var for øvrig et av flere land som trolig gav tillatelse til avhør og mishandling av fanger i lokale amerikanske fangeleire.ET FLERTALL I EUs Parlament anklaget europeiske regjeringer i 2007 for å skjule hva som faktisk skjedde med fangene som ble transportert og internert i hemmelighet. Flere land har ikke bare transportert og oppbevart amerikanernes fanger, men også overlevert egne fanger i CIAs vold. Dette gjorde blant andre svensk politi med egypterne Ahmed Agiza og Mohammed El Zary som siden forsvant inn i fangeleirsystemet hvor torturen florerte. I følge rapporter både fra EU-parlamentet og Europarådet har vi akseptert grove overgrep i egen bakgård som vi er flinke til å fordømme alle andre steder.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer