Hvor var du da internett ble født?

For å svare på spørsmålet må du være 30 år - minst. For 30 år siden i morgen kommuniserte to datamaskiner for første gang. - Vi tenkte aldri på farene, sier nettets far i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I morgen fyller internett 30 år. Den spede fødselen bestod i at Leonard Kleinrock (65) forsøkte å sende en tekstmelding fra en datamaskin på universitetet i California til en annen maskin på Stanford. Helt vellykket var eksperimentet ikke, hensikten var å sende meldingen «Log» til Stanford-maskinen, som skulle svare «in». Det fungert bare passe. Det eneste som ble sendt var bokstaven L, og så kollapset systemet.

Har skapt et monster?

Det spede forsøket på å sende en e-post åpnet for det vi i dag kjenner som internett. Professor Kleinrock som av mange karakteriseres som nettets far er ikke enig i at han har skapt et monster.

- Man må veie det gode mot det onde. Er det noe vi kan kontrollere? Nei. Pornografi er et godt eksempel på det, sier Kleinrock til Reuters.

Han mener at han og forskerkollegene ikke tenkte over konsekvensene av utviklingen av internett.

- Vi tenkte aldri over de potensielle farene, sier professoren.

Feires

Trettiårs-dagen skal markeres med en konferanse i morgen på universitetet i California i Los Angeles (UCLA). Arpanet som nettverket først het, kom istand for å gi forskere ved forskjellige universiteter tilgang til hverandres databaser.