Hvor vil Mubarak dra?

Hans landsmenn vil ikke ha ham - så hvor i verden skal den tidligere diktatoren gjøre av seg?

HVOR FLYTTER HAN? Hosni Mubarak gikk i går av som president i Egypt. Det store spørsmålet er hvor han kan gjøre av seg? I går kom meldinger om at han flyktet til feriepalasset sitt i Sharm el-Sheik, mens det i dag er sagt at han har flyktet til Saudi-Arabia. Foto: AFP PHOTO/MANDEL NGAN
HVOR FLYTTER HAN? Hosni Mubarak gikk i går av som president i Egypt. Det store spørsmålet er hvor han kan gjøre av seg? I går kom meldinger om at han flyktet til feriepalasset sitt i Sharm el-Sheik, mens det i dag er sagt at han har flyktet til Saudi-Arabia. Foto: AFP PHOTO/MANDEL NGANVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagen etter at Hosni Mubarak gikk av som president i Egypt har spekulasjonene florert: Hvor skal en tidligere diktator gjøre av seg?  

Selv om Mubarak selv har uttalt at han aldri skal forlate Egypt, og at han skal dø i sitt hjemland, presses han trolig ut i eksil.  

I går, rett etter at han gikk av, flyktet Mubarak til sitt feriepalass i Sharm el-Sheik.

Men her vil han ikke kunne være lenge - for etter 30 år som diktator vil egypterne nå ha ham ut av landet.  

Ifølge ferske meldinger fra nyhetskanalen Al Jazeera skal Mubarak allerede ha flyktet til De forente arabiske emirater - men hvor lenge han vil være i landet er ennå usikkert.

Mubarak kan ikke slå seg ned hvor som helst: faren for å bli snikmyrdet, utlevert eller for å bli saksøkt er stor, så Mubarak må finne et sted som vil gi han trygghet og hvor han kan leve i fred. 

Flere medier har gitt seg i kast med å vurdere eksdiktatorens alternativer, og den prisbelønte amerikanske journalisten Stephen Kinzer har skissert en rekke muligheter for Mubarak for nettstedet The Daily Beast:  

Saudi-Arabia Det trolig alternativ er Saudi-Arabia. Den avgåtte tunisiske presidenten, Zine El Abidine Ben Ali, som gikk av tidligere i år, skal ha slått seg ned i landet.  

DEMONSTRASJONER: I 18 dager har det egyptiske folket protestert og krevd Mubaraks avgang. (AP Photo/Rich Addicks)
DEMONSTRASJONER: I 18 dager har det egyptiske folket protestert og krevd Mubaraks avgang. (AP Photo/Rich Addicks) Vis mer

al-Saud-familien har ved flere anledninger gitt ly til andre «fargerike» flykninger:  

Ugandas diktator Idi Amin flyktet hit i 1979, den korrupte, tidligere pakistanske statsministeren Nawaz Sharif fikk et nytt liv i landet.  

Den pro-nazi Rashid Aali al-Gaylani, som var irakiske statsminister fra 1933 til 1941, måtte under 2. verdenskrig flykte fra landet: først til Berlin, men da Adolf Hitler mistet makten fikk han søke tilflukt i Saudi Arabia.  

Selv om Saudi-Arabia kan virke som en trygg havn for upopulære eksdiktatorer, så er det også en viss frykt og fare for at også regimet i dette landet kan vakle, og til syvende sist falle.  

  Bahrain Andre naboland som kan være aktuelle for eksdiktatoren er De forente Arabiske emirater - her vurderte Saddam Hussein i sin tid å søke tilflukt. Ifølge Al Jazeera er dette også eksdiktatorens første nye oppholdssted.

Libya kan også være et alternativ - diktatoren i landet Muammar Qaddafi har vist sin sympati til Mubarak - men landet er nært Egypt og  veldig isolert.  

Fox News foreslår nok et alternativ: Mubarak kan være villig til å forhandle frem et nytt hjem i Bahrain - han og kongen av Bahrain, Sheikh Hamad Ibn isa Al Khalifa, har vært venner og partnere i en årrekke. 

Europa I den europeiske sfæren har Frankrike vært pekt ut som et mulig alternativ, i en årrekke har Haitis tidligere leder, Jean-Claude «Baby Doc» Duvalier tilbrakt sin tid i landet. 

Ryktene sier at Mubarak har ytret ønske om å bo i Paris, men siden franskmennene nektet Tunisias avgåtte leder, Ben Ali, asyl, så det er lite trolig at Mumbarak skal ønskes mer velkommen. 

FEIRET: I går - da det ble kjent at Mubarak går av etter tretti år med makten, gikk egyptere ut i gatene i Kairo for å feire. Foto: AP Photo/Khalil Hamra
FEIRET: I går - da det ble kjent at Mubarak går av etter tretti år med makten, gikk egyptere ut i gatene i Kairo for å feire. Foto: AP Photo/Khalil Hamra Vis mer

Mubarak har tidligere vært i Tyskland for å motta legebehandling for det som enten har vært ryggproblemer eller kreft.

Ifølge tysk presse har USAs president Barack Obama bedt tyske myndigheter om å se på muligheten for å ta i mot Mubarak - mulig under dekke av å gi en «utvidet» helsesjekk. Tyske myndigheter har sagt seg villige til å vurdere alternativet.

Ulempen for Mubarak er at Tyskland neppe vil sikre han fra søksmål eller krav om utlevering.  

England Allerede i januar gikk ryktene om at Mubarak hadde flyktet til London, England. Hans sønner, Gamal og Ala, er allerede på plass i landet, i deres fasjonable leilighet i en av byens beste strøk.  

Mubaraks kone, Suzanne (69) som er halvt britisk, skal også ha ankommet London. På grunn av henne har sønnene også britisk pass.  

Suzanne har tidligere uttalt at hun trives i både den egyptiske, men også den britiske kulturen:  

- Jeg har søskenbarn i England og føler meg komfortabel i begge kulturer. Og det er det jeg ønsker for den arabiske verden, at barna fra tidlig alder skal verdsette andre kulturer, uttalte Suzanne Mubarak i et intervju for et par år siden. 

Men om den egyptiske andelen av Londons befolkning vil være like konfortabel med å ha Mubarak i nabolaget, det er det ubesvarte spørsmålet.  

Montenegro Kinzer reiser i sin artikkel spørsmålet om det finnet et sted i Europa hvor Mubarak ikke vil bli plaget med eksil-egyptere eller rigide rettsystemer.

GÅ I SPORENE: Vil Mubarak følge i sporene til den avgåtte tunisiske presidenten Zine El Abidine Ben Ali? I januar i år trakk han seg fra makten, og søkte først tilflukt i Frankrike. Da han fikk avslag på dette, flyktet han til Saudi-Arabia. (AP Photo/dapd, Hassene Dridi, File)
GÅ I SPORENE: Vil Mubarak følge i sporene til den avgåtte tunisiske presidenten Zine El Abidine Ben Ali? I januar i år trakk han seg fra makten, og søkte først tilflukt i Frankrike. Da han fikk avslag på dette, flyktet han til Saudi-Arabia. (AP Photo/dapd, Hassene Dridi, File) Vis mer

Hans forslag er Montenegro: Mubaraks sønn, Gamal, skal ha kjøpt seg inn i flere teleselskap og turistselskapter i landet.  

Montenegro har også blitt tumleplassen for russiske oilgarker - landet tilbyr statsborgerskap til alle som kan invistere en halv million euro i landet.  

En som har benyttet seg av dette tilbudet er den tidligere statsministeren i Thailand, Thaksin Shinawatra.    

Israel USA kunne også vært en mulighet for Mubarak, gitt hans nære forhold til landet i sin periode som diktator. Men den siste tiden har vist at heller ikke USA er en troverdig venn av Mubarak.  

Mubarak skal også være rasende på Obama for å ha ytret ønske om at det egyptiske militæret skulle fjerne ham fra sin post.  

Det som derimot har vist seg å være en venn i nøden er Israel: tidligere denne måneden gikk israelske myndigheter ut, og ba Vesten slutte å kritisere Mubarak og heller støtte ham for å beholde stabiliteten i regionen.  

Al Jazeera meldte tidligere denne måneden at det var trolig at han ville søke om asyl her. Men israelske myndigheter har nektet for dette.      

Rik Selv om det er usikkert hvor Mubarak og familien vil velge å slå seg ned, så er en ting sikkert: Han vil trolig ikke lide noen økonomisk nød: I over 20 år med korrupsjon, har Mubarak blitt en velstående mann.  

Ifølge The Guardian sitter Mubarak-familien på over 70 milliarder amerikanske dollar.   

LONDON: Denne fasjonable boligen i et av Londons beste strøk er eid av Hosni Mubarak. Det har blitt spekulert i om han vil flykte til London. Hans sønner og kone er allerede på plass i byen. Foto: Keith Hammett.
LONDON: Denne fasjonable boligen i et av Londons beste strøk er eid av Hosni Mubarak. Det har blitt spekulert i om han vil flykte til London. Hans sønner og kone er allerede på plass i byen. Foto: Keith Hammett. Vis mer
HIT? Ferske meldinger tilsier at Mubarak har reist til De forente arabiske emmirater. Bildet er tatt på stranden Jumeirah Beach i Dubai. Foto : Hans A Vedlog/Dagbladet
HIT? Ferske meldinger tilsier at Mubarak har reist til De forente arabiske emmirater. Bildet er tatt på stranden Jumeirah Beach i Dubai. Foto : Hans A Vedlog/Dagbladet Vis mer