Hvordan ble kulturbyen?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Kulturforsker Georg Arnestad ved Høgskolen i Sogn og Fjordane har søkt Kulturdepartementet om midler til å evaluere kulturbyåret i Bergen. Han fikk nei. Ifølge ham selv var svaret fra departementet basert på at et slikt arrangement vil man likevel aldri gjøre om igjen.
  • Vi skal ikke legge oss opp i departementets begrunnelse. Heller ikke i hvem som bør evaluere. Men vi tror at nettopp kulturbyåret i Bergen er et arrangement man burde snu seg og se tilbake på. Millioner av kroner ble brukt, tusenvis av arbeidstimer ble lagt ned og et storstilt arrangement ble forespeilet byen og landet. Hva ble det så? Da kulturbyåret ble avblåst for knapt ei uke siden, var det så vidt noen husket poenget med det hele.
  • Men det var en utmerket idé, unnfanget av den tidligere greske kulturminister Melina Mercouri. Hennes tanke var at de europeiske kulturbyene skulle sørge for en sprudlende utveksling av kulturelle impulser mellom de europeiske landene. Bergen ble valgt fordi byen har en europeisk forankring og en sterk egen kulturell base. Tross dette utgangspunktet ble det nesten årelange arrangementet en skuffelse. Man satset på et svært bredt program uten noen tydelig profil. Alt som fantes av festivaler, utstillinger, konserter og kåringer, ble lagt inn under kulturbyhatten. Dermed fikk Bergens europeiske kulturår et både provinsielt og sammenrasket preg.
  • Det er trist at det skulle bli slik. Kulturbyåret var en sjanse til en sterk og tydelig internasjonal markering. Arrangørene vil trolig peke på at de ikke fikk penger nok til å gjennomføre arrangementet etter intensjonene. Det ble likevel brukt 110 millioner kroner. Det er mye etter norsk målestokk.
  • Hovedproblemet for et arrangement som kulturbyåret er den nasjonale mangelen på politisk vilje til å tenke stort og handle kraftig på kulturens vegne. Når det gjelder kunst og kultur, synes evnen til å kvalitetssikre og gjennomføre store prosjekter å være minimal. Derfor kan det være fornuftig å se tilbake på kulturbyåret.