- Hvordan er det mulig å eksportere jagerfly uten at noen legger merke til det?

Kontrollkomiteen var enstemmig om å kalle inn til ny forsvarshøring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Stortingets kontroll- og konstitusjonkomite var ikke i tvil om at forsvarsminister Ine Eriksen Søreide og utenriksminister Børge Brende må tilbake og forklare seg på ny om salg- og eksport av norsk forsvarsmateriell.

- I den forrige høringen spurte vi om de kjente til flere tilfeller, og de svarte nei. De sa ingen ting om beltevogner i Sudan eller lastebiler til Eritrea. Så kommer jagerfly-saken i tillegg, sier kontrollkomiteens leder Martin Kolberg (AP).

Han understreker at komiteens vedtak om ny høring var enstemmig, og støttet av alle partier.

SOLGT: Salget av disse to F-5-jagerflyene er foreløpig siste av en lang rekke avsløringer rundt salg og eksport av norsk forsvarsutsyr. Foto: Mike Selby
SOLGT: Salget av disse to F-5-jagerflyene er foreløpig siste av en lang rekke avsløringer rundt salg og eksport av norsk forsvarsutsyr. Foto: Mike Selby Vis mer

Tirsdag kom avsløringen om at forsvarsminister Ine Eriksen Søreide går til Økokrim med funn knyttet til salget av to norske F5-jagerfly til et privat selskap i Texas.

- Hvordan er det mulig for enkeltpersoner å eksportere jagerfly i Norge uten at noen legger merke til det?

Hadde bestemt seg Kolberg vil ikke blande seg inn i politiets etterforskning av sakene, men peker på at dette i seg selv indikerer at noe er galt med systemet.

- Når forsvarsministeren går til politiet med saken, må vi anta at hun mistenker at det har foregått noe ulovlig. For oss er det viktig å finne ut hvordan og hvorfor dette kan skje. Det hadde vært en unnlatelsessynd om vi som parlamentarisk kontrollorgan ikke finner ut av hva som har skjedd, sier Kolberg til Dagbladet.

Han sier Arbeiderpartiets representanter i komiteen allerede hadde bestemt seg for at en ny høring måtte til før jagerflysaken kom på bordet i tirsdag.

- Må kunne svare Under den forrige høringen, 30. april, ble Kolberg og flere av komitemedlemmene svært irritert over at mange av de innkalte ikke kunne svare på spørsmålene komiteen kom med. Han advarer allerede nå mot å stille uforberedt til høring.

- Vi legger til grunn at de som blir innkalt kan svare for seg denne gangen. Vi vil ikke akseptere at de sier «jeg vet ikke».

I tillegg til de to statsrådene ventes flere i UD, forsvarsledelsen og Forsvarets logistikkorganisasjon å måtte forklare seg på nytt. Tidligere forsvarsminister Grete Faremo (Ap) kan også bli innkalt, ettersom hun meldte forfall til høringen 30. april.

- Det gjenstår en rekke ubesvarte spørsmål, men vi ser et mønster hvor ingen militære eller politiske ledere klarer å forklare hvordan dette har skjedd, eller hvordan eksportreglementet og eksportkontrollen praktiseres, sier Kolberg.

Kolberg reagerer på at omfanget i saken bare ser ut til å vokse.

- Denne saken berører meg i stigende grad både med undring og uro, sier han.

- Forundret Hans Fredrik Grøvan (KrF) sier det er hele sakskomplekset som nå gjør at de vil ha en ny høring.

- Alt fra ubesvarte spørsmål om marinefartøy til Nigeria til lastebilene som ble sendt til Eritrea, til beltevognene til Sudan og Russland, og nå helt til sist jagerflysaken som forsvarsministeren har meldt til Økokrim, sier han.

- Det som forundrer oss er at vi til stadighet blir presentert for nye saker. Det virker provoserende i forhold til den innstrammingen som skal ha kommet i 2014. Da har vi et problem med et regelverk som nå står i et underlig lys - både i forhold til hva andre land praktiserer, og i forhold til det vi trodde vi har vedtatt i Stortinget.

Dagbladet har avslørt at briter havner i fengsel for å gjøre det samme som norsk UD aksepterer. Og at Norge godkjenner beltevogneksport til Russland som britene sier at de aldri ville ha tillatt.

- Det er ikke tvil om at det er ett av de spørsmålene vi ønsker svar på. Vi har jo innført dem samme våpenembargoen som EU, sier Grøvan.

Han peker på at det kan se ut som det har utviklet seg en kultur der det er stor avstand mellom Stortingets intensjoner og det som praktiseres.

- Hvorfor har ikke Børge Brende og Ine Eriksen Søreide vært mer på ballen og mer kjent med hvordan dette faktisk utøves, undrer Grøvan.

- Ser fram til høring Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide sier hun ser fram til å stille i en ny høring i saken.

- Jeg fikk nettopp vite det nå. Jeg har ikke annet å si enn at vi ser fram til å stille akkurat som sist gang, sier hun til Dagbladet.

KALLES INN: Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide må møte i ny høring om forvarssalgene. Foto: Hans A. Vedlog  / Dagbladet
KALLES INN: Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide må møte i ny høring om forvarssalgene. Foto: Hans A. Vedlog / Dagbladet Vis mer

 - Hva blir viktig for dere å få fram i høringen?

- Det vil jeg ikke svare på nå, svarer hun.

ALT MÅ FREM: Hans Fredrik Grøvan (KrF) mener alt må på bordet i neste høring. 
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
ALT MÅ FREM: Hans Fredrik Grøvan (KrF) mener alt må på bordet i neste høring. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer