- Hvordan er det mulig å få så mye trygd?

Frp krever svar fra statsråden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ti romkvinner (sigøynere) er i ferd med å bli tiltalt for storstilt trygdesvindeli i Oslo.

Flere av dem har løyet på seg mange barn født utenfor sykehus, og har krevd nedkomststønad, overgangsstønad, kontantstøtte, barnetillegg til uføretrygden, barnetrygd, og andre slags offentlige ytelser.

Tilsammen er de mistenkt for trygdebedragerier for 20 millioner kroner.

En av dem fikk ifølge Aftenposten så mye som 180 000 kroner i måneden, på det meste.

Umulig å forstå

- Det er umulig å forstå at NAV, gjennom så lang tid, har fortsatt å utbetale så store månedlige beløp til samme person uten at noen har reagert på dette, sier første nestleder i sosialkomiteen på Stortinget, Kenneth Svendsen, til Dagbladet.no.

På vegne av Fremskrittspartiets stortingsgruppe har han i et brev til arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen bedt om svar på dette.

Kontrollorgan

Svendsen ber samtidig statsråden om å vurdere opprettelsen av et kontrollorgan som kan foreta jevnlige stikkprøver av NAVS utbetalinger.

- Dersom det er riktig at en kvinne har fått utbetalt opptil 180 000 kroner i måneden, så overstiger det mange ganger alle normale trygdeytelser, sier Svendsen.

Må på skole

Leder av sosialkomiteen, Karin Andersen (SV), mener avsløringen viser at det må settes inn tiltak for både kvinner og barn hos romfolket:

- Ungene må på skolen og kvinnene må få hjelp til å komme seg i arbeid, sier hun til Dagbladet.no.

Hun mener trygdereglene må følges for alle, og at det ikke kan være særbehandling av noen - dersom det er det som har skjedd, og at trygdemyndighetene uansett må påtale denne typen trygdemisbruk.

Det er på det rene at kvinnene har møtt fram på helsestasjonen med lånte barn, og sagt at de var sine - men at de var født i campingvogn, i utlandet e.l. og dermed ikke var registrert i Folkeregisteret. Foreldrene er ikke blitt avkrevd noe identitetbevis.

GRANSKING: Stortingsrepresentant Kenneth Svendsen vil til bunns i trygdesvindelsaken hos romfolket.