Hvordan falt Ivan (51) ut av vinduet?

Den russiske journalisten var på sporet av russiske våpensalg til Syria og Iran. Fredag ble han funnet død.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den russiske journalisten Ivan Safronov (51) ble gravlagt i Moskva onsdag denne uken, melder BBC.

Safronov døde forrige fredag etter å ha falt ned fra femte etasje i bygningen der han bodde. Ifølge avisen han jobbet for, Kommersant, var Safronov på sporet av planlagte russiske våpensalg til Syria og Iran.

Safronov skal ha fortalt kolleger i avisen at han hadde mottatt trusler i forbindelse med saken. Nå spekuleres det i om Russland står overfor et nytt journalistdrap mindre enn fem måneder etter at den russiske journalisten Anna Politkovskaya ble skutt og drept utenfor sitt hjem.

Truet med tiltale

- Ivan Safronov sa han ikke ville skrive om det på en stund, fordi han var advart mot at han kunne skape en stor internasjonal skandale, og at FSB (den russiske sikkerhetstjenesten) ville ta ut tiltale mot ham på grunnlag av at han hadde lekket statshemmeligheter, skriver den russiske avisa Kommersant.

Avisa har snakket med vitner og naboer av den avdøde Safronov. De tegner et ganske annet bilde av hva som skjedde forrige fredag da Safronov døde, enn det de russiske etterforskerne gjorde til å begynne med.

Safronovs tidligere arbeidsgiver, hans venner og familie nekter å godta at dødsfallet var et selvmord. Safronov etterlot seg ikke noe selvmordsbrev, hans dyre mobiltelefon og penger ble funnet på liket og obduksjonen viste ingen spor av alkohol eller narkotiske stoffer.

Mye tyder på at dersom saken om russisk våpensalg til Syria og Iran hadde kommet ut, ville det bidratt til å destabilisere Midtøsten, og skape et anstrengt forhold mellom Russland og USA og Israel. De to sistnevnte statene har tidligere protestert sterkt mot russisk våpensalg til deres fiendestater.Ifølge den informasjonen Safronov hadde fått var Russland i ferd med å selge Iskander E-missiler til Syria.Det vil si bakke-til-bakke missiler med en rekkevidde på over 280 kilometer, noe som ville gjort landet i stand til å treffe mål inne i Israel med stor presisjon.

FALT UT FRA DETTE VINDUET: En mann står ved vinduet der journalisten Ivan Safronov (51) falt ned fem etasjer og døde. Ifølge avisa han jobbet for hadde han mottatt trusler i forbindelse med en sak han jobbet med. Foto: AP/Scanpix
FALT UT FRA DETTE VINDUET: En mann står ved vinduet der journalisten Ivan Safronov (51) falt ned fem etasjer og døde. Ifølge avisa han jobbet for hadde han mottatt trusler i forbindelse med en sak han jobbet med. Foto: AP/Scanpix Vis mer

Israel har tidligere klaget på salg av panservernraketter til Syria under påstanden om at disse har havnet i hendene på den libanesiske militære organisasjonen Hizbollah, skriver britiske The Guardian.

- Hørte dump lyd

Russiske myndigheter har nå etter sterkt press startet etterforskning av omstendighetene rundt Safronovs død.

To studenter som bor i bygningen overfor gårdsplassen der Safronov ble funnet død, var vitne til det som skjedde.

- Rundt klokka fire gikk venninnen min og jeg ut på balkongen for å røyke, forteller psykologistudenten Lena.

- Plutselig hører vi en dump lyd, som om snø falt fra taket. Det var nesten tomt på gårdsplassen, og vi fikk straks øye på mannen som lå foran den andre inngangen til bygning nummer ni.

På de to studentene virket det som om Safronov prøvde å reise seg, men ikke klarte det. De to øyenvitnene oppdaget også at vinduet mellom fjerde og femte etasje i trappeoppgangen var åpent og at Safronov hadde mistet skoene og at jakka og genseren hans var trukket opp under armhulene.

Da de to jentene ringte etter ambulanse fikk de ingen respons. Beskjeden var at de ikke hadde tid til å ta seg av fylliker på en fredag kveld i Moskva. Dersom mannen fortsatt lå der om en halv time, skulle jentene ringe tilbake.

Verken Lena eller venninnen så noen personer i nærheten av Safronov på det tidspunktet han falt fra femte etasje. Senere ble det imidlertid funnet fotspor i snøen på vindusposten og på avsatsen i trappeoppgangen.

Utelukker ikke voldelig død

Den dagen da Safronov døde hadde han vært borte fra jobben på grunn av magetrøbbel. Han hadde vært på klinikken Arbat like ved der han bodde og fått behandling for et magesår.

Han forlot klinikken i to-tida og tok trikken hjem. På vei hjem gjorde han noen småinnkjøp. Blant annet kjøpte han appelsiner som senere ble funnet spredt utover i trappeoppgangen.

Safronov var en høy og kraftig mann. Med andre ord kan han ikke uten videre ha falt ut av det lille vinduet mellom fjerde og femte etasje, skriver avisa Kommersant.

Avisa utelukker ikke at 51-åringen kan ha lidd en voldelig død og at den kan ha sammenheng med hans journalistiske virke.

- Vi kan ikke utelukke den muligheten, selv om det ikke er noe direkte bevis, sier assisterende sjefredaktør Ilya Bulavinov i Kommersant.

Visste om flere våpenavtaler

Safronovs nærmeste har vanskelig for å tro at han ville tatt livet av seg.

- Jeg kan ikke tro at han gjorde det. Han ville tenke på sin kone og sine barn først, og på sin gamle mor som er svært syk, sier hans svigersønn Maxim Kovyazin.

Den siste telefonen Safronov tok var til sønnen torsdag morgen. I tillegg skal han snakket med kolleger på telefon. Ingenting i disse telefonsamtalene tydet på at Safranov var suicidal.

Safronov var i ferd med å sjekke ut informasjon om mulige russiske våpenleveranser. Opplysningene fikk han på våpenutstillingen IDEX 2007 som åpnet i De forente arabiske emirater 17.februar. Safronov var sporet av salg av Su-30-jagerfly til Syria og S-300 missiler til Iran.

Avtalene om salg skulle gå gjennom Hviterussland, hadde Safronov fått vite.

Da Safronov deltok på en pressekonferanse i slutten av februar fortalte han kolleger at han hadde fått informasjon om at flere avtaler om våpensalg mellom Russland og Syria var signert. Blant annet gjaldet det salg av MiG-29 og Pantsir-S1 og Iskander E-missiler.

Safronov sa imidlertid at han ikke kom til å skrive om dette fordi han hadde blitt truet og advart om at han ville skape internasjonal skandale.

Den Moskva-baserte forsvarsanalytikeren Pavel Felgenhauer, som kjente Safronov og møtte ham kort tid før han døde, sier at våpenavtalene mellom Russland og Syria og Iran er sensitive nok til å forårsake Safronovs død.

- Det er rimelig å anta at slike avtaler er undertegnet, og det er også mulig at Safronov ble drept på grunn av det, sier Felgenhauer til nyhetsbyrået AP.

Ifølge den amerikanske organisasjonen Committee to Protect Journalists er 13 journalister blitt drept i Russland siden 2000, mens en annen rapport fra International News Safety Institute konkluderer med at 88 journalister er drept i Russland de siste ti årene.

VISSTE HAN FOR MYE?: Måtte journalisten Ivan Safronov (51) dø fordi han satt på for mange opplysninger om russisk våpensalg til Syria og Iran?