FOKUSERER PÅ UNGE GUTTER: -  De skal få utvikle empati, så de forstår hva det gjør med kvinnen å bli voldtatt, sier politiinspektør Hanne Kristin Rohde under en konferanse om voldtekt i Oslo i dag.  Foto: IDA HILDE MATHISEN
FOKUSERER PÅ UNGE GUTTER: - De skal få utvikle empati, så de forstår hva det gjør med kvinnen å bli voldtatt, sier politiinspektør Hanne Kristin Rohde under en konferanse om voldtekt i Oslo i dag. Foto: IDA HILDE MATHISENVis mer

- Hvordan får vi en vellykket mann til å se seg selv som en voldtektsmann?

Politiinspektør Hanne Kristin Rohde etterlyser et større samfunnsengasjement rundt gjerningsmannen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Leder for vold- og sedelighetsseksjonen ved Oslo politidistrikt, Hanne Kristin Rohde, deltok i dag på en konferanse om voldtekt på Gamle Logen i Oslo. Hun mener vi må sette et større fokus på unge gutter og menn for å forebygge voldtekt.

- Vi i politiet har de siste årene forsøkt å fokusere på unge gutter, og å få dem til å virkelig forstå - helt inn til ryggmargen - hva en voldtekt er. De skal få utvikle empati, så de forstår hva det gjør med kvinnen å bli voldtatt, sier Rohde.

Temaet for konferansen er ungdom og voldtekt, og hva man kan gjøre for å bekjempe voldtekt. Både politi, forskere og jurister er blant deltakerne.

- Holdningsskapende arbeid Det har de seinere år vært mye fokus på kvinnen og sårbarhetsfaktorer, hvor overdreven alkoholbruk har vært et gjennomgangstema. Rohde sier dette også gjelder like mye for unge gutter og menn. 

- Vi har også et holdningsskapende arbeid om hvilke konsekvenser alkohol får. Det er ikke noe stas å være en ålreit gutt og endre opp som voldtektsmann. Så kan det være noen som er fryktelig skadet, som voldtar av andre grunner. Det å snakke med unge gutter om dette og drive et intensivt holdningskapende arbeid, tror vi har en stor effekt, sier Rohde. 

I år har det så langt blitt anmeldt 39 overfallsvoldtekter i Oslo. Men dette tallet er svært lite i forhold til de voldtekter som skjer på nachspiel og i nære relasjoner.

- Han tar seg til rette Voldtekstutvalgets NOU 2008 slo fast at det skjer mellom 8000 og 16000 voldtekter i året i Norge. I 2007 anslo Oslo politidistrikt at det i gjennomsnitt var én nachspielvoldtekt om dagen i hovedstaden. 

- Jeg tror det er veldig mange som går over streken. Hun slokner, er for full, han tar seg til rette. Det er ikke et unntakstilfelle. Det er dessverre veldig vanlig, sier Rohde. 

- Menn må lære å respektere grenser. De som voldtar, må endre adferd. Hvordan skal vi få - og da er jeg litt utenfor ungdommen - en alminnelig mann til å se seg selv i speilet til å si jeg er en voldtektsmann? Hvordan skal vi få denne mannen, som anser seg som vellykket, til å se seg som voldtektsforbryter? Der har vi en stor utfordring.

Rohde har en rekke ganger opplyst om hvilke sårbarhetsfaktorer som kvinner bør tenke over. Hun er klar på at det aldri er kvinnens skyld, men oppfordrer likevel til varsomhet. 

- Vi ser situasjoner hvor man har tatt med ukjente personer hjem. Så sier han, nesten litt nedlatende: «Trodde hun virkelig at hun skulle komme opp på en kopp te?» Mens hun sier: «Jeg trodde bare vi skulle opp og prate litt, og det virket hyggelig». 

- Det er sikkert mange tilfeller hvor det går bra. Men det er viktig å se på hva som utsetter deg for risiko. Vi forstår at for kvinner som har vært utsatt for voldtekt kan være vondt å høre om sårbarhetsfaktorer. Men hvis vi klarer å unngå én voldtekt, så mener vi det er verdt det, sier Rohde.