- Hvordan fikk du førerkort uten å kunne lese?

Aktor hevder faren til Rasool-brødrene lyver om analfabetisme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Hva visste faren i Rasool-familien om sønnenes inntekter?

Det er et sentralt spørsmål i saken der brødrene, faren og flere andre familiemedlemmer til tiltalt for blant annet heleri.

Helt mot slutten av en lang dag i retten der den 65 år gamle faren i Rasool-familien hadde stilt seg uforstående til en rekke av de detaljerte spørsmålene rundt pengetransaksjoner han har vært involvert i, gikk statsadvokat Kristian Nicolaisen plutselig til angrep på den eldre mannens påstått manglende språkforståelse.

Analfabet?

Det har blitt et sentralt moment i den hvitvaskingstiltalte 65-årings forsvar at han praktisk talt er analfabet, og for eksempel ikke skal ha forstått noe av innholdet i skjemaer han har skrevet under på eller de økonomiske disposisjonene som er gjort gjennom en årrekke.

Han har oppgitt til retten at han kan veldig lite muntlig norsk, og at han skriftlig bare kan håndtere litt punjabi og urdu og ikke norsk i det hele tatt.

- Hvordan skaffet du deg førerkort uten å lese? spurte aktor.

- Jeg fikk førerkortet fra en førerskole på Majorstua, dere kan høre med dem hvordan jeg fikk det, svarte den aldrende pakistanskfødte oslomannen, i det som ble en langvarig ordveksling som både forsvarere og dommer blandet seg inn i.

FORSVARERE: Knut Rognlien (til høyre) forsvarer faren i familien. Her er han fotografert sammen med advokat Ole-Kristian Hoff. Foto: Håkon Mosvold Larsen/Dagbladet
FORSVARERE: Knut Rognlien (til høyre) forsvarer faren i familien. Her er han fotografert sammen med advokat Ole-Kristian Hoff. Foto: Håkon Mosvold Larsen/Dagbladet Vis mer

- Du vet like godt som meg at du må lese en del tekst for å få førerkortet. Hvordan har du greid å skaffe deg den kunnskapen uten å lese?, fortsatte Nicolaisen.

- De har ikke gitt meg noen skjemaer som jeg måtte fylle ut.

- Måtte du ikke lære deg teori, trafikkregler, hvordan man oppfører seg? Det er ting som er nedskrevet og som man gå opp til eksamen i?

- Det gikk veldig mye på det muntlige. De som ikke kunne språket, ble spurt muntlig.

- Jeg tviler sterkt på at du er så analfabet som du prøver å fortelle oss, oppsummerte aktor.

Forsvarer for flere?

Da brøt advokat Vidar Lind Iversen, som er forsvarer for Zahid Rasool, inn i diskusjonen. Han ville gjerne at påtalemyndigheten dokumenterte antydningene om kravene til førerkortet på tidspunktet 65-åringen fikk det.

- Sitter aktor på opplysninger som vi andre ikke sitter med?

- Hvordan fikk du førerkort uten å kunne lese?

- Jeg er vel den eldste her utenom tiltalte, og jeg vet i hvert fall hvordan jeg måtte gjøre det, og jeg måtte lese. Jeg reagerer det, og det må jeg få lov til å gjøre, sa Nicolaisen, som også følte behov for å tilføye:

- Jeg visste forresten ikke at advokat Iversen var også denne tiltaltes forsvarer.

Tiltalt for hvitevasking

Både 65-åringen og ektefellen er tiltalt for medvirkning til hvitvasking av totalt nesten to millioner kroner.

Det skal ha skjedd blant annet gjennom at store pengebeløp som stammet fra flere av sønnene havnet hos faren, før han kanaliserte pengene videre tilbake til sønnene gjennom mellommenn. Sentralt står også finansieringen av Rasool-familiens leilighet i Granstangen på Furuset som ble kjøpt i 2002, oppføringen av et billig bolighus i Pakistan, samt en rekke biler som skal ha stått i 65-åringens navn til tross for at de egentlig var sønnenes.

Faren, morens forsvarer og eldstesønnen, den antatte B-gjengsjefen Ghulam Abbas (31), hevder alle at foreldrene ikke har forstått noe av bakgrunnen for de mange uvanlige pengetransaksjonene som kan spores til sønnene og det politiet hevder er organisert kriminalitet.

- Ikke fylt ut selv

Analfabetismen vil trolig bli sentral i prosedyren til 65-åringens advokat, Knut Rognlien.

- I sakens dokumenter er det en del selvangivelser og skjemaer som er fylt ut og signert av deg. Kan du si noe om hvem som gjorde det?, spurte han i dag.

- Jeg har ikke fylt dem ut selv, jeg har fått noen til å fylle dem ut for meg.

65-åringen svarte nei både på om han leser norske aviser og om han ser på norsk tv. Advokat Rognlien poengterte også at faren til de antatte B-gjenglederne ikke engang forstår når sønnene snakker norsk seg imellom når de er hjemme.

- Jeg forstår ingenting av det de snakker om, bekreftet 65-åringen.

REAGERTE: Advokat Vidar Lind Iversen.
SPURTE UT FAREN: Aktor Kristian Nicolaisen.