<strong>BLÅMERKER:</strong> Disse bildene tok Qanes advokat noen dager etter uttransportforsøket 22. mai.
BLÅMERKER: Disse bildene tok Qanes advokat noen dager etter uttransportforsøket 22. mai. Vis mer

Hvordan fikk Naser (38) disse blåmerkene og sårene?

Hevder han ble slått og sparket da han ble forsøkt uttransportert av Norge. Politiet avviser påstandene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Dagbladet fortalte onsdag historien om en iransk asylsøker, kona hans og to barn, som i går ble forsøkt transportert ut av landet. Mannen og kona hevder de ble utsatt for unødvendig vold under uttransportforsøket, som ble avbrutt.

Iranske Naser Qane, som ikke har lovlig opphold og denne uka ble sendt til Iran, hevder han ble utsatt for noe av det tilsvarende, under et uttransportforsøk 22. mai. 

Før utsendingen denne uka, hadde PU forsøkt å sende ham til Iran to ganger tidligere. Begge ganger måtte de avbryte, om bord i ruteflyet fra Turkish Airlines på Gardermoen. 

Under det siste forsøket 22. mai, hevder Qane at han ble utsatt for unødvendig vold fra de tre polititjenestemennene som skulle transportere ham. Han fikk flere store blåmerker og enkelte sår på kroppen, som han mener stammer fra tumultene om bord i flyet.
38-åringens advokat Amir Mirmotahari har klaget på behandlingen. Han er ikke fornøyd med svarene han har fått til nå.

- Jeg mener han ble utsatt for unødvendig vold. Naser har forklart at han ble slått og forsøkt kvalt, da han selv hadde på seg håndjern, sier Mirmotahari til Dagbladet.

- Kraftig til motverge Avdelingsdirektør Svein Arne Hansen i PU avviser på det sterkeste at Qane ble utsatt for noen form for vold.

- Vi var forberedt på at han kunne være vanskelig, basert på samtaler med ham og det første uttransporteringsforsøket, derfor ble han påsatt bodycuff. Etter at han satte seg kraftig til motverge og skrek høylytt i kabinen, ble han påsatt en hjelm med visir for å unngå at han skulle skade seg selv og for å dempe lyden noe. Våre polititjenestemenn brukte et minimum av makt for å holde kontrollen på han, og har god trening i hvordan de skal håndtere slike situasjoner. Vår førsteprioritet er personens og de andre passasjerenes sikkerhet, sier Hansen.

PU sier tjenestemennene «selvsagt vil forklare seg hvis saken blir anmeldt».

Ulike versjoner Det som skjedde fram til hendelsen på flyet 22. mai er partene enige om:

Qane ble først forsøkt uttransportert til hjemlandet Iran 7. mai. Da ønsket ikke kapteinen på Turkish Airlines-flyet å ha ham med, fordi han satte seg til motverge og høylytt ropte om hjelp.

22. mai forsøkte PU å transportere ham ut på nytt. På forhånd hadde Qane sagt at han heller ville sone 15 år i fengsel i Norge enn å bli sendt til Iran, og han hadde truet med å skade seg selv.

38-åringen gikk frivillig om bord i flyet. Ifølge polititjenestemennenes rapport, var han rolig fram til han kom til setet sitt. Der er begge parter enige om at han holdt seg fast i en stolrygg, slik at politifolkene ikke fikk satt ham ned, samtidig som han igjen ropte om hjelp.
Etter dette er Qanes og tjenestemennenes forklaringer ulike.

38-åringen hevder at politifolkene hardhendt forsøkte å få ham ned i stolen, og at han ble utsatt for flere slag da de ikke lyktes med å få satt ham ned. Han opplevde det også som om han ble forsøkt kvalt. Han mener blåmerkene han fikk på blant annet ryggen, låret og halsen, er et resultat av dette. Han er enig i at han gjorde kraftig motstand.

I rapporten fra transportforsøket fra tjenestemennenes er forklaring slik:
«Alt gikk fint helt til vi kom til setene vi skulle sitte. Da begynte utlendingen å stritte imot og skrike "help kaptein". Vi fikk satt utlendingen ned i setet og vi fikk bøyd utlendingen fremover slik at skrikelyden ble noe dempet. Vi satte tilslutt pa? utlendingen hjelmen for a? dempe skrikingen ytterligere. (...) Besetningen kjente igjen navnet på utlendingen fra tidligere forsøk, og fortalte at skrik ikke ville bli tolerert. Vi fikk til slutt beskjed om at vi måtte forlate flyet.»

I rapporten fra transportforsøket, står det ingenting om skader på 38-åringen.

Etter at advokat Amir Mirmotahari sendte flere spørsmål til PU, leverte den ene tjenestemannen en rapport der han forklarte at han på Trandum i etterkant så at iraneren hadde sår på håndleddene etter håndjernene. Andre sår eller skader så han ikke. Ifølge Monica T. Olsen, kommunikasjonsrådgiver i PU, skyldes forskjellen mellom rapportene at tjenestemannen som skrev den første ikke var med helt inn på sikkerhetsavdelingen på Trandum, og derfor ikke så sårene.

- Sårene har antagelig oppstått i det Qane forsøkte å rive av seg håndjernene/bodycuff, sier Olsen.

- Vi ønsker å understreke at dersom han hadde samarbeidet om retur slik han plikter, ville det ikke vært behov for bodycuff eller andre midler.

Tre ledsagere PU sier de 22. mai brukte tre ledsagere, for å «forebygge unødvendig bruk av makt», da de har erfaring med at det er mindre sannsynlig at de som skal utrransporteres setter seg til motverge når det er flere ledsagere.

Olsen sier tjenestemennene ikke la merke til noe spesielt da de overleverte 38-åringen til Trandum. 

- Blåmerkene kan selvsagt ha kommet til syne senere, som en følge av at polititjenestemennene måtte bruke makt for å holde kontrollen på ham, sier hun.

Sykepleier så blodutredelser Qane ble undersøkt av sykepleier på Trandum etter at han kom tilbake dit 22. mai. Av journalen hans går det fram at sykepleieren observerte sårene på håndleddene, og at han hadde blodutredelser på skulderen og ved nakken, og at han fortalte at han hadde «veldig vondt der». 

Seks dager senere ble han undersøkt av lege. 

- Klager over smerter i ryggen og lår etter basketak i forbindelse med at han satte seg til motverge ved utreise, heter det i journalen.

Legen kjente at musklene på de aktuelle stedene var ømme. Han så også at Qane hadde noen sår.

- Han klager over smerter når han går, sitter og ligger. Våkner hver gang han snur seg, heter det i journalen.

PU i møte med flyselskapet I rapporten fra den ene tjenestemannen heter det at de ble kastet av flyet selv om «Turkish Airlines hadde vært i møte med representanter fra politiets utlendingsenhet anga?ende vanskelige Iranere noen dager tidligere». PU sier det var et uformelt møte mellom en saksbehandler i PU og «station manager» i Turkish Airlines, og at de er i løpende dialog med flyselskaper angående uttransporter, da de er avhengig av å ha et godt samarbeid med dem.

Dagbladet har kontaktet Turkish Airlines, med spørsmål om å få snakke med kapteinen eller andre i besetningen, for å få deres vurdering av det som skjedde om bord. Flyselskapet har ikke ønsket å bidra til dette. Flyselskapet vil heller ikke kommentere møtet de har hatt med PU. 

Satt rett i fengsel Qane har kone og to barn i Norge. De har heller ikke lovlig opphold, og skal sendes ut av landet. Ifølge advokaten er frykt for at familien skal varig splittes en av grunnene til at han har protestert så kraftig mot å bli sendt ut. Qane hadde også fått berammet et rettsmøte hos byfogden for å forsøke å utsette utkastelsen onsdag denne uka, men han ble altså sendt ut i forkant av dette.

Mirmotahari sier klienten ble pågrepet med en gang han ankom Iran.

- Han ble sendt til de beryktede Evin-fengselet. Jeg er dypt bekymret for framtiden hans og hvordan han behandles der, sier advokaten. 

<strong>SÅR:</strong> Qane fikk sår på håndleddene etter tumultene på flyet.
SÅR: Qane fikk sår på håndleddene etter tumultene på flyet. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer