Hvordan hindre piratkopiering?

Produsenter kan øke folks moral gjennom rettferdig betaling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I gamle dager var eiendomsbegrepet enkelt å forholde seg til. Eiendom var noe fysisk som folk enten hadde produsert eller kultivert. Selv intellektuell eiendom manifesterte seg i form av fysiske ting folk kunne ta og føle på: bøker, malerier, noter, vinylplater. Intellektuell eiendom har en forholdsvis lang historie, flere hundre år, men den vanlige mannen i gata har vært skjermet for dette begrepet inntil nylig. Intellektuell eiendom var først og fremst et viktig begrep for produsenter. Kun boktrykkere hadde kapasiteten til å kopiere og distribuere bøker i stort omfang, kun kapitalister hadde tilstrekkelig kapital til å implementere og produsere et patent i stor skala osv. Først med den allmenne utbredelsen av datamaskiner og internett har kopiering og distribusjon av intellektuell eiendom i stor skala blitt mulig for alle og enhver.

Dette har skapt en ny situasjon.

Produsenter respekterer i stor grad intellektuell eiendom. De har nemlig utviklet et forhold til dette begrepet gjennom flere hundre år. Men plutselig har altså vanlige folk fått evnen til å bli masseprodusenter uten at de har samme forståelse av intellektuell eiendomsrett. Resultatet er utstrakt piratkopiering.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer