- Hvordan jeg regner ut brutto fortjenestemargin?

Nasdaq-sjef med pinlig innrømmelse i rettssalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Bob Greifeld er sjefen for det største elektroniske aksjemarkedet i verden. Men i rettssalen har Nasdaq-sjefen innrømmet under ed at han mangler grunnleggende økonomikunnskaper.

Blant annet kan han ikke regne ut brutto fortjenestemargin, en av de mest elementære regnskapsformlene, skriver The Times.

Den flaue innrømmelsen kom i rettssalen i New Jersey, der Greifeld forklarte seg i forbindelse med et søksmål mot et firma som organiserte en fest for ham og familien. Da detaljene i kontrakten med firmaet ble diskutert, kom det fram at Greifeld hadde misforstått kontrakten grundig.

Motvillig innrømmelse

Greifeld mener firmaets leder Gregory Patrick fremdeles skylder ham 70 000 dollar etter festen. Men det er fordi Greifeld ikke forsto forskjellen på vanlig prosentvis overskudd og brutto fortjenestemargin. Eksempelet The Times bruker, er at hvis en vare som koster hundre kroner blir satt opp i pris med 38 prosent, vil prisen bli 138 kroner. Men hvis den samme varen skal vise en brutto overskuddsmargin på 38 prosent, vil prisen bli 162 kroner, fordi overskuddsmarginen regnes ut ved å dele overskuddet med salgsprisen.

Advokaten til Gregory Patrick, Richard Mackiewicz, presset etter prøvende bortforklaringer fram en innrømmelse:

- Er det korrekt at du ikke vet hvordan man regner ut brutto fortjenestemargin?

Greifeld: - Hvordan jeg regner ut brutto fortjenestemargin?

KAN IKKE ELEMENTÆRE FORMLER: Nasdaq-sjef Bob Greifeld måtte gi tapt i retten, og forklarte samtidig at han ikke forsto hvordan man regner ut brutto fortjenestemargin. Foto: Reuters/Scanpix
KAN IKKE ELEMENTÆRE FORMLER: Nasdaq-sjef Bob Greifeld måtte gi tapt i retten, og forklarte samtidig at han ikke forsto hvordan man regner ut brutto fortjenestemargin. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer

Mackiewicz: - Ja

Greifeld: - Under US GAAP? (USAs generelle retningslinjer for regnskapsføring, red.anm.)

Mackiewitz: - Bare om du vet hvordan man regner..

Greifeld: - Nei. (lang pause) Under US GAAP.. (lang pause.) Jeg har regnskapsførere som gjør det for meg.

- Burde ikke jobbe med business

Rettssaken endte med at Greifeld ikke fikk medhold i at festarrangøren skyldte ham penger, men festarrangøren må levere tilbake en DVD som ble tatt opp på festen.

Greifeld skal ifølge The Times være involvert i en fiendtlig overtakelse av London Stock Exchange, et av de største stegene i karrieren hans så langt. Men folk innenfor samme fagfelt er ikke nådige i kritikken av børssjefen. Mike Warburton, en medarbeider ved Grant Thornton i Storbritannia, mener Greifelds manglende kunnskaper ikke kan unnskyldes.

- Hvis noen businessfolk ikke vet hva slags overskudd de får, burde de ikke arbeide innen business i det hele tatt. Jeg vet at regnskapsførere prøver å få dette til å virke vanskelig, men tro meg, det er virkelig ... enkelt, mener han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer