Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Hvordan kan 59.054.087 mennesker være så dumme?»

Britiske tabloider hudfletter Bush. Andre er mildere i omtalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Engelske tabloider er ikke kjent for å legge fingrene mellom når de vil ha fram et poeng. Det gjør de heller ikke i dagens omtale av det amerikanske presidentvalget.

Daily Mirror går lengst, og har denne tittelen på forsida si: «Hvordan kan 59.054.087 mennesker være så dumme?».

Tallet henviser til antallet amerikanere som skal ha stemt på Bush. Artikkelen inni avisa innledes slik:

- George Bush vant det amerikanske presidentskapet i går, etter et valg som etterlater et delt USA og millioner av engstelige mennesker verden over foran fire nye år med høyrevridd styre.

Avisa er mildt sagt kritisk til Bush, og advarer leserne sine mot at han vil tvinge gjennom «en radikalt høyreorientert agenda» i neste periode.

Men langt fra alle deltar i hylekoret. Daily Star forbigår gjenvalget i stillhet, mens The Daily Express nøyer seg med å skvise inn et bilde av Bush og familien i ene hjørnet av førstesida. Bildetekst: «Bush-dynastiet styrer».

Supertabloiden The Sun er en av få som velger å vinkle forsida si på Kerry. Til et bilde av valgtaperen skriver de: «Hvorfor det lange ansiktet? (Ja, du tapte valget)».

For ordens skyld kan det nevnes at Kerry blir mobbet av ondsinnete kritikere for nettopp å være utstyrt med et avlangt ansikt.

- Triumf

Men ikke alle er like negative til Bush.

Daily Telegraph har laget oppslag av presidenten og kona Laura, under overskriften «Bush vendte tilbake i triumf».

The Guardian har lagt seg på samme mal, og serverer et hovedoppslag under tittelen «Og nå.... Fire nye år». Storavisa fokuserer på Bushs utstrakte hånd til demokratene og oppfordring om å samle nasjonen, og hevder at den klare valgseieren har befestet Bushs stilling. Den britiske utgaven av Financial Times er enda mer nøktern med overskriften «Bush beholder Det hvite hus».

Abu Ghraib og angst

The Independent valgte imidlertid å gi leserene sine en mer surmaget vinkling.

Overskriften på oppslaget er kort og godt «Fire nye år» med fete typer over tre linjer, men mellom hver linje har de plassert bilder av Abu Ghraib-tortur, Guantanamo-fanger, masseødeleggelsesvåpen og bilder fra krigen i Irak.

lederplass fortsetter den flengende kritikken: «USA har stemt på Bush, og verden må leve med konsekvensene.»

En litt mildere utgave av Daily Mail står i dagens avisstativer. Avisa vier førstesida si på valget under tittelen «March of the Moral Majority» - med henvisning til Bushs kristen-konservative bakgrunn og velgerskare.

VALG? Daily Star velger å forbigå Bush i stillhet på forsida. Men pinupen glemte de ikke.
GÅR LENGST: Daily Mirror sto ikke på bremsene da de snekret forside i natt.
KRITISK: Ikke i ord - men i bilder.
KERRY PÅ PLASS: Harselas fra The Sun.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media