HYLLER HELSEARBEIDERNE: Helseministeren i Gaza, Basim N. Naim, representerer Hamas, og er her på en feiring av de palestinske hjelpearbeiderne i Gaza tidligere denne måneden. Basim N. Naim har unngått å snakke om samarbeidsproblemene mellom Hamas i Gaza og Fatah i Ramallah, men snakker nå ut i Dagbladet.no. Foto: Torbjørn Grønning
HYLLER HELSEARBEIDERNE: Helseministeren i Gaza, Basim N. Naim, representerer Hamas, og er her på en feiring av de palestinske hjelpearbeiderne i Gaza tidligere denne måneden. Basim N. Naim har unngått å snakke om samarbeidsproblemene mellom Hamas i Gaza og Fatah i Ramallah, men snakker nå ut i Dagbladet.no. Foto: Torbjørn GrønningVis mer

- Hvordan kan Abu Mazen snakke om enhet når han samarbeider med israelerne?

Hamas' helseminister hardt ut mot palestinernes president, Mahmoud Abbas.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GAZA (Dagbladet.no): Veldig mange av palestinerne i Gaza har det verre enn noensinne, etter den tre uker lange krigen fra 27. desember til 18. januar i år. For at gjennoppbygging og bistand skal fungere optimalt, er det ingen tvil om at alle de palestinske gruppene og fraksjonene bør snakke sammen - og samarbeide. Det gjøres ikke.

Dagbladet.no møtte nylig Hamas' helseminister i Gaza, Basim N. Naim. Han har tidligere ikke ønsket å snakke om forholdet mellom Hamas og Fatah - for å unngå at det interne palestinske bråket er hva som får medias søkelys.

- Før krigen, under krigen og nå.. Det er den samme historien: Vi får ikke hjelpen som er tiltenkt Gaza av Ramallah (Fatah-styrt, red.anm). Vi har en følelse av at de ikke samarbeider for å gjøre livet enklere for det palestinske folket, sier Naim til Dagbladet.no.

Palestinsk maktkamp
Helseministeren fortsetter:

- Ramallah forsøker å gjøre ting vanskeligere for oss. De har til og med forsøkt å forhindre at donasjoner til Gaza, som skulle inn via Egypt, kom inn. Vi ble også overrasket da vi fikk en pressemelding fra presidenten i Ramallah, hvor det stod at det ikke eksisterer et behov for utsendelse av folk fra Gaza til utlandet, sier Naim.

Dagbladet.no har notatet som Fatah-regjeringen i Ramallah har sendt ut til hjelpeorganisasjoner og ambassader. Her står det at regjeringen i Ramallah ønsker å forsikre seg om at «alle organisasjoner kommuniserer og koordinerer all planlagt bistand til Gaza via helseministeriets operasjonsrom», som ligger i Ramallah.

Notatet gir tydelige signaler om at all bistand og kommunikasjon skal gå gjennom Fatah-myndighetene. Dette er et ledd i maktkampen mellom Fatah, som kontrollerer Vestbredden - og Hamas, som har full kontroll i Gaza etter den blodige maktovertakelsen i 2007.

KJEMPER OM MAKTA:  Palestinernes president, Mahmoud Abbas, møter her Russlands utenriksminister Sergei Lavrov i sitt hovedkvarter i Ramallah for få dager siden. Abbas og hans Fatah-parti har ikke kontrollen i Gaza, men ønsker likefullt å være de som organiserer hjelpearbeidet der. Foto: Atef Safadi/Scanpix
KJEMPER OM MAKTA: Palestinernes president, Mahmoud Abbas, møter her Russlands utenriksminister Sergei Lavrov i sitt hovedkvarter i Ramallah for få dager siden. Abbas og hans Fatah-parti har ikke kontrollen i Gaza, men ønsker likefullt å være de som organiserer hjelpearbeidet der. Foto: Atef Safadi/Scanpix Vis mer

Krangler om barna
Internasjonale bistandsarbeidere som Dagbladet.no har vært i kontakt med, reagerer på brevet - og spesielt på ordlyden i brevets siste avsnitt:

«Vi nekter våre barn i å bli utnyttet og brukt som et propagandaverktøy av ulike land og organisasjoner», står det i notatet.

- Hvis det er sånn at skadde barn eller andre palestinere ikke blir sendt ut av Gaza på grunn av en intern palestinsk maktkamp, er det forferdelig. Noe sånt ville aldri ha skjedd da avdøde Yassir Arafat var palestinernes leder, sier en vestlig bistandsarbeider med lang fartstid i de palestinske områdene.

Hamas' helseminister Naim sier som følger: - Etter krigen har vi behov for spesialister. Både Belgia, Norge og Frankrike har signalisert at de kan hjelpe skadde. Vi tror hardt skadde pasienter vil få det bedre der, men vi mistenker at Ramallah ikke ønsker at dette skal skje, sier han og fortsetter:

- Pressemeldingen er koordinert med israelerne. Israel er alltid mot at barn, for eksempel med brannskader fra hvitt fosfor, skal bli vist som eksempler på krigsforbrytelser ute i verden. Derfor hjelper pressemeldingen israelerne. Jeg har ikke villet snakke om dette tidligere, men dette er en forbrytelse, sier han og viser til notatet som er sendt ut av Ramallah-regjeringen.

JA, BANKEN VIRKER! Et palestinsk medlem av Fatah viser fram januarlønna si, som han fikk ut av minibanken i Rafah, sør i Gaza, som viser at bankene begynner å fungere igjen. Foto: Abed Rahim Khatib/Epa/Scanpix
JA, BANKEN VIRKER! Et palestinsk medlem av Fatah viser fram januarlønna si, som han fikk ut av minibanken i Rafah, sør i Gaza, som viser at bankene begynner å fungere igjen. Foto: Abed Rahim Khatib/Epa/Scanpix Vis mer

- Men snakker dere sammen - for å få ordnet opp i tingene som ikke fungerer? Spør Dagbladet.no.

- Vi snakker ikke sammen, og kommer heller ikke til å gjøre det før Ramallah setter fri Hamas-folk som de har i fengslene sine, sier Naim.

Skylder på hverandre
Hamas legger all skyld på samarbeidsproblemene mellom Fatah og Ramallah på palestinernes president Mahmoud Abbas og Fatah-regjeringen.

- Det er ikke legg å snakke om samholdsregjeringen når du har hundrevis av Hamasfolk i arrest. Hvordan kan Abbas snakke om enhet når han samarbeider med israelerne og arresterer Hamas-folk? Lurer Naim.

Dagbladet.no har de siste dagene forsøkt, men ikke lyktes å få en kommentar fra Fatah.

AVHENGIGE AV HJELP: En palestinsk jente leker med en ball i en teltleir i flyktningleiren Beit Lahia i går. Når de palestinske lederne krangler, går hjelpearbeidet saktere. Foto: Marco Longari/Afp/Scanpix
AVHENGIGE AV HJELP: En palestinsk jente leker med en ball i en teltleir i flyktningleiren Beit Lahia i går. Når de palestinske lederne krangler, går hjelpearbeidet saktere. Foto: Marco Longari/Afp/Scanpix Vis mer